Ухвала
від 17.05.2024 по справі 695/1105/24
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 695/1105/24

номер провадження 2-о/695/61/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2024 рокум. Золотоноша

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Ушакової К.М.,

присяжних Штанько Р.В., Пушко В.Г.,

за участю: секретаря судового засідання Варданян Л.А.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника (адвоката) Матвієнко Л.С. Федини О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Вознесенської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_3 , встановлення опіки та призначення їй опікуна.

У судовому засіданні заявник підтримала клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та повідомила, що медичні документи ОСОБА_3 перебувають в Комунальному некомерційному підприємстві «Золотоніська багатопрофільна лікарня» Золотоніської міської ради (психоневрологічний кабінет).

Представник заінтересованої особи за довіреністю Мороз Л.М. у судовому засіданні не заперечувала щодо задоволення клопотання.

Представник заінтересованої особи адвокат Федина О.В. у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотання.

Суд, вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до положень частини першої статті 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Частиною 1 статті 298ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Предметом судово-психіатричної експертизи є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу. Психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу визначається з метою надання відповіді на запитання, поставлені особою або органом, яка (який) залучила(в) експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

Згідно п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.03.1972 №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи, то призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін.

Відповідно до п.7 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України 08 травня 2018 року № 865, за потреби та з дотриманням вимог статті 6 Закону України «Про судову експертизу» судово-психіатрична експертиза може проводитись за місцезнаходженням особи, щодо якої призначено судово-психіатричну експертизу, за умови забезпечення експертові безперешкодного доступу до неї.

Таким чином, з огляду на викладене та наявну в матеріалах справи медичну документацію відносно ОСОБА_3 , суд дійшов висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи, на розгляд якої слід поставити питання: якими хронічними психічними хворобами (хворобою) страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо вона ними (нею) страждає, то чи здатна внаслідок даних хвороб (хвороби) усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними? Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом свого здоров`я приймати участь у судових засіданнях та давати пояснення по суті справи?

Статтею ст.21Закону України«Про психіатричнудопомогу» передбачено, що судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст.7Закону України«Про судовуекспертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Суд вважає за необхідне доручити проведення судово-психіатричної експертизи у даній справі експертам ЧЕРКАСЬКОЇ ФІЛІЇ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ «ІНСТИТУТ СУДОВОЇ ПСИХІАТРІЇ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ».

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи необхідна медична документація, суд вважає за доцільне витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Золотоніська багатопрофільна лікарня» Золотоніської міської ради (психоневрологічний кабінет) наявні документи (оригінали медичних карт хворої) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі підлягає зупиненню на підставі п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 103-105,252,253,258-261,263,298 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

призначити у справі судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на вирішення якої поставити наступні питання:

- якими хронічними психічними хворобами (хворобою) страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

- Якщо вона ними (нею) страждає, то чи здатна внаслідок даних хвороб (хвороби) усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

- Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом свого здоров`я приймати участь у судових засіданнях та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам ЧЕРКАСЬКОЇ ФІЛІЇ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ «ІНСТИТУТ СУДОВОЇ ПСИХІАТРІЇ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ» (Черкаська область м. Сміла вул. Павлова, 46).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку за ст.384 КК України та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків за ст. 385 КК України.

Витребувати з Комунального некомерційногопідприємства «Золотоніськабагатопрофільна лікарня»Золотоніської міськоїради (психоневрологічнийкабінет) наявні медичні документи (оригінали медичних карт хворого) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Для ознайомлення експертам надати цивільну справу № 695/1105/24, яка повинна бути повернута разом з висновком суду після проведення експертизи.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, а в разі оскарження після розгляду справи апеляційним судом, якщо ухвалу не буде скасовано.

Суддя: К.М. Ушакова

Присяжні: Р.В. Штанько

В.Г. Пушко

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення17.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119083507
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —695/1105/24

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні