Рішення
від 17.05.2024 по справі 754/1610/24
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/2132/24

Справа №754/1610/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

17 травня 2024 року Суддя Деснянського районного суду м. Києва Зотько Т.А., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ШЕРИФ-ПУЛЬТ 022» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ТОВ «Шериф-Пульт 022» в особі свого представника - ОСОБА_2 звернулось до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 02.10.2019 року між ТОВ «Шериф-Пульт 022» та відповідачем було укладено договір № 7491914 про надання послуг за допомогою технічних засобів охорони. Відповідно до умов Договору, Замовник надає відповідачу послугу, визначену п. 1.3.1, а саме: «Охорона Об`єкта - здійснюється Виконавцем шляхом спостереження за станом технічних засобів охоронної сигналізації, яка встановлена на Об`єкті Замовника та автоматично сповіщає про проникнення в приміщення чи порушення архітектурно-будівельних конструкцій, а також забезпечення негайного виїзду групи швидкого реагування з метою вжиття заходів, спрямованих на становлення причин спрацювання охоронної сигналізації, та при необхідності - затримання осіб, які проникли на об`єкт. Пунктом 1.2 Договору визначено, що послуги надаються за адресою, яка вказана в Додатку № 1 до Договору ( АДРЕСА_1 ). Відповідно до п. 2 Додатку № 1, вартість обраних відповідачем послуг складає - 350,00 грн. за один місяць їх надання. Згідно положень п. 2.3 Договору, оплата за цим Договором здійснюється на умовах передоплати і проводиться Замовником щомісячно, протягом перших п`ятих календарних днів місяця в якому надаються послуги. Відповідно до п. 3.2.15 Договору, замовник зобов`язаний своєчасно та у повному обсязі здійснювати оплату послуг, що надаються Виконавцем згідно умов Договору. Згідно підпункту 1 п. 4.1.1. Договору Виконавець має право тимчасово не надавати послуги, якщо Замовник має заборгованість по оплаті. Крім того, пп. 8.1 - 8.2 Договору визначено, що цей Договір набуває чинності з моменту його підписання та діє протягом календарного року, але у будь-якому випадку до моменту повного виконання обома сторонами прийнятих на себе зобов`язань. Якщо за 15 днів до закінчення дії Договору жодна зі сторін не вимагатиме його припинення, Договір вважається продовженим на той же термін, без обмежень кількості разів продовження дії Договору. Позивач виконав свої зобов`язання за Договором, надавши відповідні послуги в повному обсязі, в свою чергу відповідач не виконує грошові зобов`язання по сплаті вартості наданих послуг, що станом на 30.01.20.24 сума заборгованості за договором складає 5 323,00 грн., а тому позивач був вимушений звернутися до суду з позовом в якому просить суд стягнути з відповідача суму заборгованості за договором у розмірі 5 323, 00 грн. та витрати по сплаті судового збору.

Ухвалою судді від 05.02.2024 було відкрито провадження у вказаній справі з призначенням розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, учасникам процесу роз`яснено право подати заяви по суті справи та заяви з процесуальних питань відповідно до положень чинного ЦПК України.

Відповідач по справі повідомлявся судом про розгляд даного провадження у встановленому законом порядку, шляхом направлення поштової кореспонденції на адресу зареєстрованого місця проживання, однак поштове відправлення повернулось з відміткою «Повернення. За закінченням терміну зберігання.». Клопотань до суду про розгляд справи з повідомленням сторін та відзиву на позовну заяву не надходило.

Згідно з вимогами ч.13 ст.7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

У відповідності до ч.8 ст.279 ЦПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Положеннями ст.174 ЦПК України закріплено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Враховуючи вищевикладене та вимоги ст.ст.178, 279, 280 ЦПК України, суд вважав за можливе проводити заочний розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, за наявними у справі матеріалами, з ухваленням по справі заочного рішення.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що 02.10.2019 року між ТОВ «Шериф-Пульт 022» та відповідачем було укладено договір № 7491914 про надання послуг за допомогою технічних засобів охорони.

Відповідно до умов Договору, Замовник надає відповідачу послугу визначену п. 1.3.1, а саме: «Охорона Об`єкта - здійснюється Виконавцем шляхом спостереження за станом технічних засобів охоронної сигналізації, яка встановлена на Об`єкті Замовника та автоматично сповіщає про проникнення в приміщення чи порушення архітектурно-будівельних конструкцій, а також забезпечення негайного виїзду групи швидкого реагування з метою вжиття заходів, спрямованих на становлення причин спрацювання охоронної сигналізації, та при необхідності - затримання осіб, які проникли на об`єкт.

Пунктом 1.2 Договору визначено, що послуги надаються за адресою, яка вказана в Додатку № 1 до Договору ( АДРЕСА_1 ).

Відповідно до п. 2 Додатку № 1, вартість обраних відповідачем послуг складає - 350,00 грн. за один місяць їх надання.

Згідно положень п. 2.3 Договору, оплата за цим Договором здійснюється на умовах передоплати і проводиться Замовником щомісячно, протягом перших п`ятих календарних днівмісяця в якому надаються послуги.

Відповідно до п. 3.2.15 Договору, замовник зобов`язаний своєчасно та у повному обсязі здійснювати оплату послуг, що надаються Виконавцем згідно умов Договору.

Крім того, п.п. 8.1 - 8.2 Договору визначено, що цей Договір набуває чинності з моменту його підписання та діє протягом календарного року, але у будь-якому випадку до моменту повного виконання обома сторонами прийнятих на себе зобов`язань. Якщо за 15 днів до закінчення дії Договору жодна зі сторін не вимагатиме його припинення, Договір вважається продовженим на той же термін, без обмежень кількості разів продовження дії Договору.

Згідно підпункту 1 п. 4.1.1. Договору Виконавець має право тимчасово не надавати послуги, якщо Замовник має заборгованість по оплаті.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач не виконує грошові зобов`язання по сплаті вартості наданих послуг.

Станом на 30.01.2024 року загальна заборгованість відповідача за Договором складає 5 323,00 грн., що підтверджується наданим суду детальним розрахунком заборгованості.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори.

У відповідності до ч.1 ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно ч. 1 ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 ст. 903 ЦК України визначено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 978 ЦК України встановлено, що за договором охорони охоронець, який є суб`єктом підприємницької діяльності, зобов`язується забезпечити недоторканність особи чи майна, які охороняються. Володілець такого майна або особа, яку охороняють, зобов`язані виконувати передбачені договором правила особистої та майнової безпеки і щомісячно сплачувати охоронцю встановлену плату.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом статей 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідачем не надано до суду доказів на спростування розрахунку заборгованості, наданого позивачем.

Зважаючи на викладене вище, враховуючи те, що обставини, на які посилається позивач, як на підставу для задоволення позову, знайшли своє підтвердження, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ТОВ «ШЕРИФ-ПУЛЬТ 022» підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2 684, 00 грн..

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 7, 10-13, 18, 43,44, 49, 76-83, 133, 141, 174, 175, 179, 187, 274-279, 280-289 ЦПК України, ст.ст. 525, 526, 625-268, 629, 901, 903, 978 ЦК України,суд

В И Р І Ш И В :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ШЕРИФ-ПУЛЬТ 022» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ШЕРИФ-ПУЛЬТ 022» заборгованість за Договором №7445732 про надання послуг за допомогою технічних засобів охорони від 12.09.2019 року у загальній сумі - 5 323 гривні 00 копійок, а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 3028, 00 грн..

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Дані позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю «ШЕРИФ-ПУЛЬТ 022», (місцезнаходження: Київська обл., Бориспільський р-н, с. Гнідин вул. Мєшкова, 20, ЄДРПОУ:43160693).

Дані відповідача: ОСОБА_1 , ( РНОКПП - НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ).

Повний текст рішення суду виготовлено 17.05.2024.

Суддя: Т.А.Зотько

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.05.2024
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу119084106
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —754/1610/24

Ухвала від 29.07.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Рішення від 17.05.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні