Ухвала
від 16.05.2024 по справі 449/578/24
ПЕРЕМИШЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 449/578/24

2-о/449/55/24

У Х В А Л А

про призначення експертизи

"16" травня 2024 р. м.Перемишляни

Перемишлянський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді: Гуняк О.Я.,

при секретарі: Тивонюк С.Р.,

присяжних: Науменко Н.Я.,

Дідух К.Є.,

заявника: ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи: Гуменчука Р.Б.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Перемишляни цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Перемишлянської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, -

встановив:

ОСОБА_1 , звернувся до Перемишлянського районного суду Львівської області із позовною заявою, в якій просить: визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 недієздатним та встановити над - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку, призначивши його - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого тапроживаючогозаадресою: АДРЕСА_1 , опікуном - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заяву обгрунтовує тим, що його двоюрідний брат ОСОБА_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м.Перемишляни Львівської області. Зазначає, що на даний час, він проживає із ним в АДРЕСА_1 , оскільки його мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , а бабуся ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , непрацездатна, бо є особою похилого віку, пенсіонеркою. Зауважує, що батьки ОСОБА_2 , в 2018 році розірвали шлюб, після чого його батько виїхав в Івано-Франківську область і зтого часупро ньогонічогоне чути. Стверджує, що ОСОБА_2 , являється інвалідом другої групи з дитинства. Інвалідність встановлена безтерміново. Звертає увагу, що, ОСОБА_2 , хворіє на хронічний,стійкий психічнийрозлад,внаслідок чогоне здатнийусвідомлювати значеннясвоїх дійта (або)керувати ними. Додатково зазначає, що ОСОБА_2 , перебуває надиспансерному облікув психіатричномукабінеті здіагнозом:розумова відсталістьв ст.вираженоїдебільності ізагальним недорозвиткоммови зенурезом,астенічний синдром. Вважає, що враховуючи вищенаведене, ОСОБА_2 , потребує постійної сторонньої опіки та допомоги, яку він йому постійно надаю і можу надавати.

Заявник в судовому засіданні не заперечував щодо призначення по справі судово-психіатричної експертизи на предмет визначення дієздатності його брата - ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи, не заперечував щодо призначення по справі судово-психіатричної експертизи.

Згідно ч. 1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно дост. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ст.252,253 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи на час проведення експертизи.

Враховуючи, що призначення експертизи у справі є обов`язковим, приймаючи до уваги наявність даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд вважає необхідним в порядку підготовки справи до розгляду призначити у справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 .

На час проведення експертизи суд вважає необхідним зупинити провадження у справі на підставі п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 103, 104,105, 293, 298 ЦПК України, суд,

постановив:

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу на предмет визначення дієздатності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , відносно його психічного стану, проведення якої доручити Львівській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (79041, м.Львів, вул. Кульпарківська, 95).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , яким-небудь психічним захворюванням? Якщо так, то яким?

2.Чи в силу цього захворювання ОСОБА_2 може розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Для проведення експертизи направити дану цивільну справу.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку, шляхом подання апеляційної скарги до Львівського Апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Гуняк О.Я.

Присяжні: Науменко Н.Я.

Дідух К.Є.

СудПеремишлянський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119086757
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —449/578/24

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні