Рішення
від 01.05.2024 по справі 910/21335/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

01.05.2024Справа № 910/21335/21 (910/19255/23)За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Центральна Універсальна Товарна Біржа"

до арбітражного керуючого Булаха Олександра Івановича

про стягнення 99 034,66 грн збитків

Суддя Івченко А.М.

Представники:

від позивача: Малачли Н.Д.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Центральна Універсальна Товарна Біржа" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до арбітражного керуючого Булаха Олександра Івановича (далі - відповідач) про стягнення 99 034,66 грн збитків.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем обов`язків під час проведення аукціону з продажу майна ТОВ "Транзит-Холл", у зв`язку з чим рішенням Господарського суду міста Києва від 06.09.2023 у справі № 910/21335/21 (910/3045/23) задоволено позовні вимоги ОСОБА_1 до ТОВ "Транзит-Холл" в особі арбітражного керуючого Булаха Олександра Івановича та до ТОВ "Центральна Універсальна Товарна Біржа".

Позивач просить суд стягнути з Арбітражного керуючого Булаха Олександра Івановича завдану шкоду ТОВ "Центральна Універсальна Товарна Біржа" у розмірі 99 034,66 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.12.2023 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Центральна Універсальна Товарна Біржа" до арбітражного керуючого Булаха Олександра Івановича про стягнення 99 034,66 грн збитків та додані до неї документи передано до Господарського суду міста Києва для розгляду в межах справи № 910/21335/21 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Транзит-Холл".

Протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 01.01.2024 справу № 910/21335/21 передано судді Івченко А.М.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі; справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання); роз`яснено учасникам справи, що відповідно до частини 7 статті 252 Господарського процесуального кодексу України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву; запропоновано відповідачу у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали про відкриття провадження надати суду: - відзив на позов, складений з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на чинне законодавство та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачем; - докази направлення відзиву позивачу; запропоновано позивачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив на позов, а також докази направлення відповіді на відзив відповідачу; визначено відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив; попереджено відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України); зобов`язано сторін негайно повідомити суд у разі сплати (часткової) відповідачем заборгованості, яка є предметом даного спору.

13.02.2024 від позивача надійшли документи.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 04.04.2024 позов задоволено повністю; стягнуто з арбітражного керуючого Булаха Олександра Івановича (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ; адреса: АДРЕСА_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Центральна Універсальна Товарна Біржа" (код ЄДРПОУ 38667701, м. Київ, 04112, вул. Дегтярівська, 52) кошти у сумі 99 034,66 грн.; стягнуто з арбітражного керуючого Булаха Олександра Івановича (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ; адреса: АДРЕСА_1) в дохід Державного бюджету України 2 684,00 грн судового збору.

15.04.2024 від позивача надійшла заява про ухвалення додаткового рішення.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.04.2024 розгляд заяви про ухвалення додаткового рішення призначено у судовому засіданні на 01.05.24; запропоновано відповідачу надати пояснення.

В судовому засіданні судом розглянуто заяву про ухвалення додаткового рішення.

Частиною 3 статті 244 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Частиною 1 статті 244 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати.

Як вбачається з рішення Господарського суду міста Києва від 04.04.2024 судом не було вирішено питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу, понесених позивачем під час розгляду даної справи, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне ухвалити додаткове рішення.

Отже, позивач просить покласти на відповідача судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 17 000,00 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 124 Господарського процесуального кодексу України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Позивач у своєму позові наводив попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи за позовною заявою, згідно якого позивач зазначав, що очікує понести витрати на професійну правничу допомогу у загальному розмірі 15 000,00 грн., відшкодування яких просив покласти на відповідача.

Частиною 3 статті 126 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

У відповідності до ч. 2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Частиною 5 статті 129 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Позивачем у порядку, передбаченому ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, подано копію договору про надання правничої допомоги від 01.10.2021 (надалі - Договір), Додаткової угоди № 1 від 01.11.2021, протокол погодження договірної ціни від 23.10.2023, Акт надання правничої допомоги № 1 від 11.04.2024.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (ч. 4 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України).

Суд вважає співмірними заявлені позивачем витрати у визначеному розмірі.

Відповідачем не подано заперечень.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Здійснюючи розподіл понесених позивачем судових витрат на оплату професійної правничої допомоги, суд вважає обґрунтованим розмір витрат у сумі 17 000,00 грн.

За таких обставин, заява про розподіл судових витрат підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 123, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Центральна Універсальна Товарна Біржа" про розподіл судових витрат задовольнити.

2. Стягнути з арбітражного керуючого Булаха Олександра Івановича (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ; адреса: АДРЕСА_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Центральна Універсальна Товарна Біржа" (код ЄДРПОУ 38667701, м. Київ, 04112, вул. Дегтярівська, 52) 17 000,00 грн витрат на правничу допомогу.

3. Видати наказ.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст складено 17.05.2024.

Суддя А.М.Івченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119098525
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: майнові спори, стороною в яких є боржник, з них: спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна

Судовий реєстр по справі —910/21335/21

Ухвала від 14.08.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Рішення від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Рішення від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Рішення від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні