Рішення
від 27.02.2024 по справі 361/3112/23
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2/361/792/24, cправа № 361/3112/23

27.02.2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«27» лютого 2024 року м. Бровари Київської області

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Василишина В.О.,

за участю секретаря судових засідань Бас Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Бурлака Олег Вікторович, про визнання права власності на майно у порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в:

У квітні 2023 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із даним позовом, в якому просив визнати за ними у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , позначеного в технічному паспорті на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, виготовленого 10 лютого 2022 року ФОП ОСОБА_3 , під літ. «А-1», прибудова «а1», прибудова «а2» загальною площею 108.9 кв. м, житловою площею 32.5 кв. м, господарські будівлі і споруди: гараж під літ. «Б», сарай під літ. «В», погріб під літ. «Д», вбиральня під літ. «Г», споруди № 1-4.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача,

ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача, ОСОБА_2 .

Батьки позивача перебували у зареєстрованому шлюбі. Інших дітей, крім позивача, не мали.

Після смерті матері позивача відкрилася спадщина на житловий будинок з надвірними будівлями, що розташовуються за адресою: АДРЕСА_1 , який належав їй на підставі Свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок АДРЕСА_2 , видане Броварським райвиконкомом 20 липня 1991 року згідно з рішенням Броварської районної ради народних депутатів № 157 від 25 жовтня 1991 року. Технічний паспорт на вказаний житловий будинок від 28 листопада 1989 року, виданий на ім`я ОСОБА_5 . Загальна площа будинку становить 92.1 кв.м, житлова-35.2 кв.м.

Згідно з довідкою Гоголівського старостинського округу виконавчого комітету Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області № 119 від 08 лютого 2022 року ОСОБА_4 , 1937 року народження, на день смерті постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . З нею були зареєстровані також ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Батько позивача та позивач, як спадкоємці першої черги, прийняли спадщину після смерті матері в рівних частках, оскільки на день її смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно проживали разом з нею. Свої спадкові права не оформляли.

За життя батько позивача ОСОБА_2 склав заповіт, яким заповідав йому житловий будинок з надвірними будівлями, що розташовуються за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з довідкою Гоголівського старостинського округу виконавчого комітету Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області № 106 від 01 лютого 2022 року відповідно до по господарських документів за 2006-2010 роки, по господарська книга № 03, особовий рахунок № НОМЕР_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 постійно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . З ним був зареєстрований також ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до довідки-характеристики виконавчого комітету Гоголівської ради народних депутатів Броварського району Київської області № 121 від 23 січня 1991 року, згідно з записом в погосподарські книзі № 214 Гоголівської сільської ради народних депутатів Броварського району Київської області за померлою ОСОБА_4 рахується житловий будинок в АДРЕСА_1 , розташований на земельній ділянці, 0.25 га, закріпленій за радгоспом «Гоголівський». На день смерті ОСОБА_4 проживала та була прописана за даною адресою. Разом з нею проживали та прописані її син ОСОБА_1 та чоловік, ОСОБА_2 . Забудова 1979 року. Заборони відсутні.

29 жовтня 2020 року приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Бурлакою О.В. за заявою позивача відкрито спадкову справу

№ 18/2020 щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 71659779 від 02 березня 2023 року. Однак у листі № 68/02-14 від 02 березня 2023 року нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказаний житловий будинок, у зв`язку з тим, що правовстановлюючий документ на нього виданий в порушення вимог статті 25 Цивільного кодексу України (далі- ЦК України), на ім`я ОСОБА_4 після її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами зареєстровано 20 липня 1991 року в Броварському міжміському БТІ ,реєстровий номер № 381 в реєстровій книзі № 1. Крім того, встановлені розбіжності щодо по батькові спадкодавця ОСОБА_4 , ОСОБА_6 . Відповідно до експертного висновку Українського бюро лінгвістичних експертиз № 056/24-d від 23 лютого 2023 року лінгвістично ідентифікувати записи щодо вищезазначеної назви по батькові неможливо.

У зв`язку з неможливістю отримати свідоцтво про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , з метою захисту своїх прав у вказаних правовідносинах позивач звернувся до суду.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 24 квітня 2023 року відкрито провадження у даній справі за загальними правилами позовного провадження, призначено підготовче судове засідання, відповідачу надано строк для подання відзиву на позов, а також витребувано у приватного нотаріуса Броварського районного нотаріального округу Бурлаки О.В. належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлого ОСОБА_2 та Інформаційну довідку зі Спадкового реєстру, а також з Другої броварської районної державної нотаріальної контори Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлої ОСОБА_4 та Інформаційну довідку зі Спадкового реєстру.

11 травня 2023 року до суду надійшла заява відповідача про розгляд справи за відсутності представника Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області на підставі наявних письмових матеріалів.

30 травня 2023 року від представника позивача ОСОБА_1 адвоката

Немеровець Т.А. надійшло клопотання про витребування доказів та проведення підготовчого судового засідання за відсутності її та позивача.

22 серпня 2023 року ухвалою суду витребувано у Київському обласному державному нотаріальному архіві належним чином посвідчену копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4

09 листопада 2023 року від представника позивача ОСОБА_1 адвоката

Немеровець Т.А.надійшло клопотанняпро дорученнядо матеріалівсправи вякості доказіввиписки зпо господарськоїкниги №185від 26жовтня 2023року,видану Гоголівськимстаростинським округомвиконавчого комітетуВеликодимерської селищноїради Броварськогорайону Київськоїобласті подомогосподарству заадресою: АДРЕСА_1 .

09 листопада 2023 року від позивача надійшла заява до суду про уточнення позовних вимог, в якій просив визнати за ним у порядку спадкування за законом після смерті

ОСОБА_4 та у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , позначеного в технічному паспорті на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, виготовленого 10 лютого 2022 року ФОП ОСОБА_3 , під літ. «А-1», прибудова «а1», прибудова «а2» загальною площею 108.9 кв. м, житловою площею 32.5 кв. м, господарські будівлі і споруди: гараж під літ. «Б», сарай під літ. «В», погріб під літ. «Д», вбиральня під літ. «Г», споруди № 1-4.

11 грудня 2023 року від представника позивача ОСОБА_1 адвоката

Немеровець Т.А. надійшла заява про проведення підготовчого судового засідання за її відсутності та відсутності позивача. Проти закриття підготовчого судового засідання та призначення справи до судового розгляду не заперечувала.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 11 грудня 2023 року підготовче провадження закрито, справу призначено до розгляду по суті.

27 лютого 2023 року представник позивача ОСОБА_1 адвокат Немеровець Т.А. направила до суду заяву про розгляд справи у її відсутність та відсутність позивача, уточнені позовні вимоги підтримувала.

Відповідач Великодимерська селищна рада Броварського району Київської області до суду представника не направив, про дату,час тамісце розглядусправи повідомлявсяу порядкувстановленому цивільнимпроцесуальним законодавством.Причини неявкисуду неповідомлені.

Третя особа приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Бурлака Олег Вікторович направив до суд заяву про розгляд справи у його відсутність.

Відповідно до частини другої статті 247Цивільного процесуальногозаконодавства України (далі ЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого виконкомом Гоголівської сільської ради 10 листопада 2006 року, актовий запис № 101, підтверджується факт родинних стосунків позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 й ОСОБА_4 .

ОСОБА_2 й ОСОБА_4 перебували у зареєстрованому шлюбі, що підтверджується копією свідоцтва про одруження серії

НОМЕР_3 , про що 29 вересня 1961 року внесено актовий запис № 39.

Факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого Гоголівською сільською радою Броварського району 12 червня 1990 року, запис № 40.

Факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 , виданого Виконкомом Гоголівської сільської ради Броварського району 23 травня 2008 року, запис № 46.

Згідно з довідкою Гоголівського старостинського округу виконавчого комітету Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області № 119 від 08 лютого 2022 року ОСОБА_4 , 1937 року народження, на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . З нею були зареєстровані за вказаної адресою також ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Відповідно до довідки-характеристики № 121 від 23 січня 1991 року, виданої

ОСОБА_1 , згідно з записом в по господарській книзі № 214 Гоголівської сільської ради народних депутатів Броварського району Київської області, за померлою ОСОБА_4 рахувався житловий будинок, розташований на земельній ділянці 0, 25 га, закріпленій за радгоспом «Гоголівський», за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_4 проживала та була зареєстрована за вказаною адресою разом з чоловіком ОСОБА_2 та сином ОСОБА_1 .

З матеріалівсправи вбачається,що відповіднодо Свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок АДРЕСА_2 , видане Броварським райвиконкомом 20 липня 1991 року згідно з рішенням Броварської районної ради народних депутатів № 157 від 25 жовтня 1991 року ОСОБА_5 на праві особистої власності належав житловий будинок з надвірними будівлями, що розташовуються за адресою: АДРЕСА_1 . Технічний паспорт на вказаний житловий будинок від 28 листопада 1989 року, виданий на ім`я ОСОБА_5 .

Відповідно до експертного висновку Українського бюро лінгвістичних експертиз

№ 056/24d від 23 лютого 2023 року, з документів наданих на експертизу встановити достатні підстави для лінгвістичної ідентифікації записів по батькові ОСОБА_10 та ОСОБА_11 неможливо. Варіанти даного імені є розмовними варіантами імені ОСОБА_12 та ОСОБА_13 .

Згідно з довідкою Гоголівського старостинського округу виконавчого комітету Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області № 106 від 01 лютого 2022 року відповідно до погосподарських документів за 2006-2010 роки, погосподарської книги № 03, особовий рахунок № НОМЕР_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 постійно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою з ним зареєстровані також ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_9 ,

ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Земельна ділянка за вищезазначеною адресою площею 2,5168 га належала на праві власності ОСОБА_2 , що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії КВ № 045343, виданого Броварським районним відділом земельних ресурсів

15 вересня 2005 року на підставі розпорядження Броварської райдержадміністрації № 585 від 24 листопада 2003 року.

З Витягупро реєстраціюв Спадковомуреєстрі 71659779від 02березня 2023року вбачається,що приватнимнотаріусом Броварськогорайонного нотаріальногоокругу Київськоїобласті БурлакоюО.В.29жовтня 2020року заведеноспадкову справу66659843,спадкодавцем є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,спадкоємцю ОСОБА_9 02березня 2023року виданосвідоцтво проправо наспадщину 70336991на земельнуділянку площею2, 5168 га, надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3221281600:07:013:0018, 1, Київська область, Броварський район, Гоголівська сільська рада.

Листом приватного нотаріуса Броварського районного нотаріального округу Київської області Бурлакою О.В. вих.. № 68/02-14 від 02 березня 2023 року поінформовано ОСОБА_1 про відсутність правових підстав для оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 , який прийняв спадщину після смерті своєї дружини ОСОБА_4 , не оформив спадкових прав, на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , належний їй на підставі Свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок АДРЕСА_2 , виданого Броварським райвиконкомом 20 липня 1991 року, згідно з рішенням виконкому Броварської районної ради народних депутатів № 157 від 25 червня 1991 року, оскільки право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами зареєстровано 20 липня 1991 року і записано в реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 381, після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . А також зазначав про розбіжності в по батькові спадкодавеці.

З витребуваної судом спадкової справи № 18/2020 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , вбачається, що згідно з Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру 29 жовтня 2020 року приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Бурлакою О.В. заведено спадкову справу 66659843,

02 березня 2023 року видано свідоцтво про право на спадщину 70336991.

Спадкова справа № 18/2020 містить заяву ОСОБА_9 від 29 жовтня 2020 року про фактичне прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , за заповітом, оскільки поживав зі спадкодавцем разом, а також заяву ОСОБА_1 від 29 жовтня 2020 року про фактичне прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , за заповітом, оскільки поживав зі спадкодавцем разом. Також містяться копія свідоцтва про смерть ОСОБА_2 серії НОМЕР_5 , виданого Виконкомом Гоголівської сільської ради Броварського району 23 травня 2008 року, довідка про місце реєстрації та проживання

ОСОБА_2 та склад сім`ї, видана виконкомом Гоголівської сільської ради Броварського району Київської області № 1244 від 27 жовтня 2020 року, довідка-характеристика № 121 від 23 січня 1991 року, видана виконкомом Гоголівської сільської ради на підставі даних з по господарських книг, а також паспорта спадкоємців.

Із заповіту ОСОБА_2 , посвідченого секретарем Гоголівської сільської ради Броварського району Київської області Науменко Н.К. 20 лютого 2008 року, вбачається, що ОСОБА_2 заповідав належну йому на праві власності земельну ділянку, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії КВ № 045343, виданого Броварським районним відділом земельних ресурсів 15 вересня 2005 року на підставі розпорядження Броварської райдержадміністрації № 585 від 24 листопада 2003 року, ОСОБА_9 , все інше спадкове майно заповідав ОСОБА_1 .

Згідно з Інформаційними довідками від 29 жовтня 2020 року № 62256346, № 62256373 та № 62256427 інформація щодо ОСОБА_4 у Спадковому реєстрі (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), у Спадковому реєстрі (заповіти/спадкові договори)та у Спадковому реєстрі (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) відсутня. Згідно з Інформаційною довідкою від 29 жовтня 2020 року № 62256671 інформація щодо ОСОБА_2 у Спадковому реєстрі (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) відсутня.

Відповідно до Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 62256782 від 29 жовтня 2020 року спадкову справу ОСОБА_2 № 66659843 заведено 29 жовтня 2020 року приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Київської області Бурлакою О.В. Згідно з Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 62256796 від

29 жовтня 2020 року заповіт ОСОБА_2 , посвідчений 20 лютого 2008 року Гоголівської сільською радою Броварського району Київської області, номер у спадковому реєстрі 44194231.

Спадкова справа № 18/2020 містить також копію свідоцтва про смерть ОСОБА_4 серії НОМЕР_4 , виданого Гоголівською сільською радою Броварського району 12 червня 1990 року. Заповіт ОСОБА_4 , посвідчений секретарем виконавчого комітету Гоголівської сільської ради народних депутатів від 07 вересня 1983 року, зареєстрований в реєстрі за № 88, яким вона заповідала все належне їй майно сину ОСОБА_1 . Долучені копії свідоцтв про народження ОСОБА_1 , серії НОМЕР_6 від 25 грудня 1962 року та ОСОБА_9 серії НОМЕР_7 від 14 січня 1989 року.

З урахуванням того, що до спадкового майна входить земельна ділянка, спадкова справа містить копію державного акту на право власності на земельну ділянку серії КВ № 045343, виданого Броварським районним відділом земельних ресурсів 15 вересня 2005 року на підставі розпорядження Броварської райдержадміністрації № 585 від 24 листопада 2003 року та Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НВ-0005916372020 від 29 жовтня 2020 року з додатком.

До спадкової справи № 18/2020 долучено копію спадкової справи № 71 до майна померлої ОСОБА_4 , направленої за запитом Київським обласним державним нотаріальним архівом, в якій містяться заява про прийняття спадщини ОСОБА_2 № 87 від 05 лютого 1991 року, копії свідоцтва про смерть ОСОБА_4 , свідоцтва про одруження ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , довідки про місце реєстрації ОСОБА_4 . виконкому Гоголівської сільської ради народних депутатів № 168 від 30 січня 1991 року, свідоцтва про право власності на грошовий вклад в Ощадбанке № 5400/02, свідоцтва про право на спадщину за законом на частину грошового вкладу в Ощадбанке № 5400/02.

До спадкової справи № 18/2020 долучено копії свідоцтва № НОМЕР_8 про право особистої власності на житловий будинок, виданого Броварським райвиконкомом 20 червня 1991 року, згідно з рішенням виконкому Броварської районної ради народних депутатів № 157 від 25 червня 1991 року та технічного паспорту на житловий будинок, направлених за запитом КП КОР «Київське обласне бюро технічної інвентаризації», згідно з відповіддю якого станом на

01 січня 2013 року право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами під АДРЕСА_1 зареєстровано 20 липня 1991 року в реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 381 за ОСОБА_5 .

Крім того, до матеріалів спадкової справи долучено копію технічного паспорту на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, за адресою: АДРЕСА_1 , виготовленого

10 лютого 2022 року ФОП ОСОБА_3 , замовник ОСОБА_1 . Згідно з даними технічного паспорту житловий будинок під літ. «А-1», прибудова «а1», прибудова «а2» загальною площею

108.9 кв. м, житловою площею 32.5 кв. м, господарські будівлі і споруди: гараж під літ. «Б», сарай під літ. «В», погріб під літ. «Д», вбиральня під літ. «Г», споруди № 1-4.

Згідно з свідоцтвом про право на спадщину за заповітом, приватним нотаріусом Броварського нотаріального округу Київської області, ОСОБА_14 посвідчено право на спадщину за заповітом, посвідченого ОСОБА_15 , секретарем Гоголівської сільської ради Броварського району Київської області від 20 лютого 2008 року, зареєстрованого у реєстрі за

№ 252, спадкоємцем зазначеної у заповіті земельної ділянки, належної ОСОБА_2 , 1935 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є його внук ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Свідоцтво на спадщину видане на земельну ділянку, площею 2.5168 га, кадастровий номер 3221281600:07:013:0018, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована за адресою: Київська область, Броварський район, Гоголівська сільська рада, що належала померлому ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії КВ

№ 045343, виданого Броварським районним відділом земельних ресурсів 15 вересня 2005 року на підставі розпорядження Броварської райдержадміністрації № 585 від 24 листопада 2003 року, акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010532500260.

Київський державним нотаріальним архівом на запит суду направлено копію спадкової справи № 71 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , в якій містяться копії заяви про прийняття спадщини ОСОБА_2 № 87 від 05 лютого 1991 року, свідоцтва про смерть ОСОБА_4 , свідоцтва про одруження ОСОБА_2 та

ОСОБА_4 , довідки про місце реєстрації ОСОБА_4 . виконкому Гоголівської сільської ради народних депутатів № 168 від 30 січня 1991 року, свідоцтва про право власності на грошовий вклад в Ощадбанке № 5400/02, свідоцтва про право на спадщину за законом на частину грошового вкладу в Ощадбанке № 5400/02.

Статтею 1233 Цивільного кодексуУкраїни (далі ЦК України) встановлено, що заповітом є розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Відповідно до частини другої статті 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини.

Таким чином, з матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на момент смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , були зареєстровані та проживали за однією адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , як спадкоємці першої черги, прийняли спадщину за законом після смерті ОСОБА_4 в рівних долях. При цьому, ОСОБА_2 видане свідоцтво про право на спадщину за законом на частину грошового вкладу в ощадбанку № 5400/02, спадкові права на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 не оформлялися. За заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , посвідченого ОСОБА_15 , секретарем Гоголівської сільської ради Броварського району Київської області від 20 лютого 2008 року, зареєстрованого у реєстрі за

№ 252, спадкоємцю ОСОБА_9 , приватним нотаріусом Броварського нотаріального округу Київської області, ОСОБА_14 02 березня 2023 року посвідчено право на спадщину за заповітом, видано Свідоцтво на спадщину на земельну ділянку, площею 2.5168 га, кадастровий номер 3221281600:07:013:0018, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована за адресою: Київська область, Броварський район, Гоголівська сільська рада. Відповідно до вищезазначеного заповіту ОСОБА_2 заповідалося

ОСОБА_1 всі інше спадкове майно.

Відповідно до статей 1216, 1217 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Відповідно до положень статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з положеннями статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статей 12, 13 Цивільного процесуального кодексу України (далі -ЦПК України), цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Згідно з вимогами статей 76-79 ЦПК України, доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи, виникає спір. Доказування по цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до статті 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Згідно з приписами статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Однією з визначених законом підстав набуття права власності є спадкування.

Відповідно до пункту 3.1. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2015 року, визнання права власності на спадкове майно, в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових справ у нотаріальному порядку.

Згідно з пунктом 1 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування»

№ 24-753/0/4-13 від 16 травня 2015 року виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов`язується з її прийняттям, як майнового права зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не одержав свідоцтва про право на спадщину (статті 1296, 1297 ЦК України).

Статтею 392 ЦК України встановлено, що власник майна може пред`явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , позначеного в технічному паспорті на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, належав ОСОБА_5 на праві особистої власності на житловий будинок АДРЕСА_2 , виданого Броварським райвиконкомом

20 червня 1991 року, згідно з рішенням виконкому Броварської районної ради народних депутатів № 157 від 25 червня 1991 року, зареєстровано 20 липня 1991 року в реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 381. Згідно з інформацією, зазначеною у технічному паспорті на вказаний житловий будинок від 29 листопада 1989 року, власницею житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами під АДРЕСА_1 є ОСОБА_4 , яка була зареєстрована та проживала за вказаною адресою до дня смерті.

Згідно з частиною третьою статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

1)реєстрація такихправ булапроведена відповіднодо законодавства,що діялона моментїх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася підзаконними нормативними актами, зокрема, такими як Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року і яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу від 13 грудня 1995 року № 56, Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 07 лютого 2002 року № 7/5 і зареєстроване в Міністерстві юстиції України від 18 лютого 2002 року за № 157/6445 (з наступними змінами).

Зазначені нормативні акти передбачали державну реєстрацію будівель, споруд, державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, проте виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності ЦК України та Законом України від 01 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Відповідно до довідки-характеристики № 121 від 23 січня 1991 року, виданої

ОСОБА_1 , згідно з записом в по господарській книзі № 214 Гоголівської сільської ради народних депутатів Броварського району Київської області, за померлою ОСОБА_4 рахувався житловий будинок, розташований на земельній ділянці 0, 25 га, закріпленій за радгоспом « ІНФОРМАЦІЯ_8 », за адресою: АДРЕСА_1 . Дана інформація підтверджується випискою № 185 виданою Гоголівським старостинським округом виконавчого комітету Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області від 26 жовтня 2023 року, з погосподарської книги № 03 за 1986-1990 роки, особовий рахунок № НОМЕР_9 . Згідно з записів вказаної по господарської книги за адресою: АДРЕСА_1 , значиться житловий будинок з господарськими будівлями, головою домогосподарства була ОСОБА_4 , 1937 року народження, яка проивала за вищезазначеною адресою до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з членами сім`ї: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Згідно з записами Погосподарських книг за період з 1991 року по 2023 року власниками домогосподарства за вказаною адресою значаться : ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року № 56, передбачала обов`язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (пункт 4 Інструкції), у тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (пункт 20 Інструкції). Тобто записи у погосподарських книгах визнавались як акти органів влади (публічні акти), що підтверджують право приватної власності.

Оскільки спадкоємець ОСОБА_1 прийняв спадщину за законом після смерті його матері ОСОБА_4 та прийняв спадщину за заповітом після смерті його батька ОСОБА_2 , але не зміг в нотаріальному порядку отримати свідоцтво про право на спадщину, у зв`язку реєстрацією права власності на житловийбудинок згосподарськими будівлямита спорудами,що знаходятьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,20 липня 1991 року, запис внесенов реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 381, після смерті спадкодавця ОСОБА_4 , що позбавляєйого можливостіреалізувати набутеправо власностіщодо успадкованогонерухомого майна,а саме,права власностіна житловийбудинок згосподарськими будівлямита спорудами,що знаходятьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,позначеного втехнічному паспортіна будиноксадибного типуз господарськимибудівлями таспорудами,виготовленого 10лютого 2022року ФОП ОСОБА_3 ,під літ.«А-1»,прибудова «а1»,прибудова «а2»загальною площею108.9кв.м,житловою площею32.5кв.м,господарські будівліі споруди:гараж підліт.«Б»,сарай підліт.«В»,погріб підліт.«Д»,вбиральня підліт.«Г»,споруди №1-4.та враховуючи, що іншим шляхом захистити право позивача на отримання спадщини неможливо, вимоги про визнання права власності на успадковане майно, суд визнає обґрунтованими і доведеними та задовольняє їх.

Керуючись статтями 2, 12, 81, 263-265 ЦПК України, Броварський міськрайонний суд Київської області,

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_10 , у порядку спадкування право власності на житловий будинок літ. «А-1», загальною площею 108,0 кв.м, житловою площею 32,5 кв.м, з прибудовами літ. «а1», літ. «а2», літ. «а3», ганком, господарськими будівлями: гаражем літ. «Б», сараєм літ. «В», погребом літ. «Д», вбиральнею літ. «Г», спорудами літ. «№1-4», що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, тозазначенийстрок обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.О.Василишин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу119117229
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —361/3112/23

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні