Ухвала
від 13.05.2024 по справі 757/20299/24-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11п/824/319/2024

Категорія: ст. 34 КПК Доповідач: ОСОБА_1

Єдиний унікальний номер: № 757/20299/24-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2024 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду клопотання адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про направлення клопотання слідчого для розгляду з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції, -

за участю:

захисника - ОСОБА_5 ,

підозрюваного - ОСОБА_6 ,

прокурора - ОСОБА_7 ,

ВСТАНОВИЛА:

06.04.2024 року в провадження Київського апеляційного суду надійшло клопотання адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про направлення клопотання заступника керівника відділу ГСУ ДБР ОСОБА_8 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для розгляду з Печерського районного суду міста Києва до Шевченківського районного суду міста Києва.

Своє клопотання захисник обґрунтовує тим, що на розгляді Печерського районного суду м. Києва, у слідчого судді ОСОБА_9 перебуває клопотання заступника керівника відділу ГСУ ДБР ОСОБА_8 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначає, що згідно ч. 1 ст. 184 КПК України - клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подається до місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. З огляду на те, що місцезнаходження центрального апарату Державного бюро розслідувань, в структуру якого входить і Головне слідче управління, яким здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023000000001252 від 31.07.2023, є АДРЕСА_1 , що розташовано у Шевченківському районі міста Києва, то розглядати клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання щодо ОСОБА_6 має Шевченківський районний суд міста Києва.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення захисника та підозрюваного, які підтримали подане клопотання, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення такого клопотання, вивчивши та перевіривши його доводи, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 КПК України, питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що апеляційний суд постановляє вмотивовану ухвалу.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

Приписами ч. 7 ст. 100, ч. 2 ст. 132, ч. 1 ст. 184, ч. 1 ст. 192, ч. 2 ст. 199, ч. 1 ст. 201, ч. 3 ст. 244, ч. 10 ст. 290 КПК України визначено, що судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування здійснюється слідчим суддею суду першої інстанції, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

За змістом ст. 38 КПК України, органами досудового розслідування (органами, що здійснюють досудове слідство і дізнання є: 1) слідчі підрозділи: а) органів Національної поліції; б) органів безпеки; в) органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; г) органів Державного бюро розслідувань; 2) підрозділ детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

Як вбачається з поданої до апеляційного суду заяви, органом досудового розслідування у кримінального провадження № 42023000000001252, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31 липня 2023 року, є Головне слідче управління Державного бюро розслідувань.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України «Про Державне бюро розслідувань» (із змінами та доповненнями), систему Державного бюро розслідувань складають центральний апарат, територіальні управління, спеціальні підрозділи, навчальні заклади та науково-дослідні установи. У складі Державного бюро розслідувань діють слідчі, оперативні підрозділи, підрозділи внутрішнього контролю та інші підрозділи.

Організаційну структуру Державного бюро розслідувань затверджує директор Державного бюро розслідувань за погодженням із Кабінетом Міністрів України.

Частина 5 вказаної статті визначає, що територіальні органи Державного бюро розслідувань є юридичними особами, мають самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 938-р від 13 грудня 2018 року «Про погодження затвердження організаційної структури Державного бюро розслідувань», відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про Державне бюро розслідувань», було погоджено пропозицію Держаного бюро розслідувань щодо затвердження організаційної структури зазначеного Бюро.

Таким чином, структуру Державного бюро розслідувань утворюють: центральний апарат, сім територіальних управлінь, Академія та Науково-дослідний інститут. До центрального апарату Державного бюро розслідувань входять 15 управлінь та 4 самостійних відділів.

Під час визначення територіальної підсудності відповідного органу досудового розслідування Державного бюро розслідувань необхідно керуватися вимогами кримінального процесуального законодавства та відповідними положеннями регулятивного законодавства, яке визначає правовий статус та структуру правоохоронного органу, до складу якого входять відповідні органи (підрозділи) досудового розслідування.

Відповідно до положень ст. 93 ЦПК України, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Як вбачається з відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно юридичної особи Державного бюро розслідувань (ідентифікаційний код 41760289) Головне слідче управління Державного бюро розслідувань розташовується за адресою: 01011, місто Київ, вул. Мирного Панаса, будинок 28, тобто знаходиться у Печерському районі міста Києва.

Офіційну адресу органу досудового розслідування зазначено на відповідному бланку, на якому складено клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання ( АДРЕСА_2 , що належить до Печерського району м. Києва), а органу прокуратури - на бланку Офісу Генерального прокурора ( АДРЕСА_3 , що також належить до Печерського району м. Києва).

З огляду на те, що місцезнаходження Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань, яким здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023000000001252, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31 липня 2023 року, є АДРЕСА_2 , що розташовано у Печерському районі міста Києва, тобто в межах юрисдикції Печерського районного суду міста Києва, то у задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про направлення клопотання заступника керівника відділу ГСУ ДБР ОСОБА_8 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для розгляду з Печерського районного суду міста Києва до Шевченківського районного суду міста Києва необхідно відмовити.

Керуючись ст. 34 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

У задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про направлення клопотання слідчого для розгляду з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції, - відмовити.

Ухвала апеляційного суду є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119135727
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації

Судовий реєстр по справі —757/20299/24-к

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кагановська Тетяна Володимирівна

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні