Ухвала
від 20.05.2024 по справі 380/10349/24
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

20 травня 2024 рокусправа № 380/10349/24Суддя Львівського окружного адміністративного суду Москаль Р.М. перевірив матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_1 , НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_3 ) про визнання дій протиправними та скасування наказів,

ВСТАНОВИВ:

15.05.2024 на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 , від імені якого діє представниця ОСОБА_2 , до ІНФОРМАЦІЯ_1 , НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_3 ) з такими вимогами:

- визнати протиправними дії представників ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо призову ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- визнати протиправним та скасувати наказ начальника ІНФОРМАЦІЯ_4 від 18.03.2024 «Про призов військовозобов`язаних на військову службу до Збройних Сил України під час мобілізації» в частині призову по мобілізації солдата запасу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і відправлення його у розпорядження начальника прикордонного загону, з 18.03.2024 року;

- визнати протиправним та скасувати наказ від 18.03.2024 року № б/н ОС начальника НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України від 18.03.2024 року «про особовий склад» в частині зарахування солдата ОСОБА_1 , який призваний на військову службу по мобілізації ІНФОРМАЦІЯ_5 , у розпорядження начальника прикордонного загону з 18.03.2024 року, на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, у списки особового складу та на всі види забезпечення;

- визнати протиправним та скасувати п.2.14 наказу начальника НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України від 23.03.2024 року № 134-ВВ, «про особовий склад», , яким направлено у службове відрядження солдата ОСОБА_1 , який перебуває у розпорядженні начальника загону до військової частини НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 , з 24.03.2024 року до окремого розпорядження, з метою навчання;

- визнати протиправним та скасувати наказ від ІНФОРМАЦІЯ_6 про зарахування на підготовку фахівців бойового спрямування та військовослужбовців за призовом під час мобілізації (без досвіду служби), яким п. 1.1.2.1 до третього відділення підготовки в четверту навчальну групу: зараховано солдата ОСОБА_1 ;

- визнати протиправним та скасувати наказ м. Черкаси від 08.04.2024р. № 274-ОС ІНФОРМАЦІЯ_2 "про особовий склад", яким п. 6 Вважати: солдата ОСОБА_1 таким, що прибув до головного центру підготовки особового складу 25.03.2024р. з НОМЕР_1 прикордонного загону (військова частина НОМЕР_2 ).

Відповідно до вимог статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви у тому числі з`ясовує, чи:

- відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу;

- позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними);

- немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Частиною другою цієї статті визначено, що суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Позовна заява ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 , позивач), від імені якого діє представниця ОСОБА_2 , не відповідає вимогам, встановленим КАС України з огляду на таке:

відповідно до частини першої та третьої статті 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Частиною п`ятою цієї статті визначено, що для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

Позивач разом із позовною заявою просить поновити строк звернення до суду із цим позовом. На обгрунтування причин пропуску строку представниця позивача зазначила, що зверталася із запитом від 29.04.2024 року для отримання копій документів, які стали підставою для мобілізації ОСОБА_1 , проте відповіді від ІНФОРМАЦІЯ_1 так і не отримала. Від НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України військової частини НОМЕР_2 , отримана відповідь на запит адвоката, на надіслано адвокату деякі документи, а саме: мобілізаційне розпорядження, обліково-послужна картка, картка обстеження та медичного огляду та довідка ВЛК. У зв`язку із тим, що збір доказів по цій справі є складним, а також те, що ІНФОРМАЦІЯ_7 не відповідав та не надавав необхідні для справи документи, вважає причини пропуску строку поважними та просить суд їх поновити.

Вирішуючи це клопотання суд враховує таке:

позивач оскаржує наказ начальника ІНФОРМАЦІЯ_4 від 18.03.2024 "Про призов військовозобов`язаних на військову службу до Збройних Сил України під час мобілізації"; - наказ начальника НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України від 18.03.2024 року «Про особовий склад»; - наказ начальника НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України від 23.03.2024 року № 134-ВВ «Про особовий склад»; - наказ ІНФОРМАЦІЯ_2 від 25.03.2024 року № 305-ОД про зарахування на підготовку фахівців бойового спрямування та військовослужбовців за призовом під час мобілізації (без досвіду служби); - наказ ІНФОРМАЦІЯ_2 від 08.04.2024р. № 274-ОС «Про особовий склад». Адвокатський запит із яким представниця ніби-то звернулася до ІНФОРМАЦІЯ_1 , датований 29.04.2024. Суд не бере до уваги долучений до позовної заяви скріншот (знімок з екрану), яким представник позивача підтверджує скерування адвокатського запиту від 29.04.2024, оскільки: - не надано доказів на підтвердження того, що вказана в ньому адреса електронної пошти є офіційним засобом зв`язку із ІНФОРМАЦІЯ_5 представниця; - не підтверджено вміст додатку до електронного листа. Більше того, навіть якщо прийняти цей скріншот як належний і достатній доказ (суд його таким не визнає), то представник позивача почав вчиняти дії щодо збору доказів з приводу оскарженого наказу вже після спливу місячного строку звернення до суду від дати прийняття оскарженого рішення відповідача. Представниця позивача не називає будь-яких причин пропуску строку звернення до суду щодо інших оскаржуваних наказів (виданих іншитми відповідачами).

Отже, позивач пропустив строк звернення до суду із цим позовом, а вказані його представником обставини не підтверджують поважність причини пропуску цього строку.

Відповідно до частини 1 статті 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Відтак, позивач вправі відповідно до частини першої статті 123 КАС України подати ще одну заяву про поновлення строку звернення до адміністративного суду, вказавши інші підстави для його поновлення, аніж ті, які вказані у позовній заяві.

Керуючись ст.ст. 122, 123, 160, 161, 169, 248, 256, 294 КАС України, суддя

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання ОСОБА_1 про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду.

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_1 , НОМЕР_1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України (військова частина НОМЕР_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 (військова частина НОМЕР_3 ) про визнання дій протиправними та скасування наказів.

Позивач вправі усунути недоліки позовної заяви у десятиденний строк з дня одержання цієї ухвали у такий спосіб - скерувати суду шляхом подання через Єдину судову інформаційну-телекомунікаційну систему, підсистема «Електронний суд» заяву про усунення недоліків позовної заяви (вказати номер справи та прізвище судді), до якої долучити заяву про поновлення строку звернення до адміністративного суду із обґрунтуванням поважності причин пропуску цього строку, а також доказів на підтвердження існування таких обставин.

Ухвала про залишення позовної заяви без руху набирає законної сили з моменту її підписання та не оскаржується.

СуддяМоскаль Ростислав Миколайович

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119138190
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —380/10349/24

Ухвала від 11.06.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 27.05.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 20.05.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні