Ухвала
від 20.05.2024 по справі 278/964/24
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа 278/964/24

О К Р Е М А У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Євгена Татуйка, розглянув цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа служба у справах дітей Новогуйвинської селищної ради про визначення місця проживання дітей,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні суду перебувала вищевказана цивільна справа за наслідками розгляду якої судом ухвалено залишити без розгляду позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа служба у справах дітей Новогуйвинської селищної ради про визначення місця проживання дітей.

Разом з тим, при дослідженні матеріалів справи, суд дійшов висновку про необхідність постановлення у межах цього провадження окремої ухвали. Судом установлено наступне.

22 лютого 2024 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання неповнолітніх ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з їх матір`ю ОСОБА_1 . У обґрунтування позову вказала, що хоча сторони і перебувають у шлюбі від якого мають двох спільних доньок, але їх подружнє життя не скалося у зв`язку із чим шлюб носить виключно формальний характер. Крім того, відповідач у справі неодноразово вчиняв домашнє насилля відносно позивача у зв`язку із чим, станом на день звернення ОСОБА_1 до суду із цим позовом, остання зі спільними дітьми сторін проживала у відповідному притулку для осіб, які постраждали від домашнього насилля. Зазначені фактичні обставини змусили ОСОБА_1 звернутися до суду із цим позовом.

Матеріали справи містять також копію протоколу про прийняття заяви про кримінальне правопорушення та іншу подію від 18 січня 2024 року згідно з якою 14 січня 2021 року близько 14 год. 00 хв. перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_2 вчинив психологічне, фізичне та економічне насильство відносно ОСОБА_1 та дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Також судом установлено, що ОСОБА_1 у період з 2018 року по 2023 року позивач ОСОБА_1 тричі перебувала на стаціонарному лікуванні у комунальному некомерційному підприємстві "Обласний медичний спеціалізований центр" Житомирської обласної ради

18 квітня 2024 року від Служби у справах дітей Березівської сільської ради Житомирського району Житомирської області до суду надійшов лист № 90/11 від 18 квітня 2024 року в якому служба повідомила суд про те, що ОСОБА_1 та її діти 17 квітня 2024 року вибули з території Березівської сільської ради Житомирського району Житомирської області та проживають за адресою: АДРЕСА_2 .

Нормами процесуального законодавства вказані правовідносини врегульовані наступним чином.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 262 ЦПК України суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу.

Згідно з ч. 5 ст. 262 ЦПК України в окремій ухвалі суд має зазначити закон чи інший нормативно-правовий акт (у тому числі його статтю, пункт тощо), вимоги якого порушено, і в чому саме полягає порушення.

Окрема ухвала суду є процесуальним засобом судового впливу на виявлені під час судового розгляду порушення законності, а також причини та умови, що цьому сприяли.

Правовими підставами постановлення окремої ухвали є виявлені під час розгляду справи порушення матеріального або процесуального закону; встановлення причин та умов, що сприяли вчиненню таких порушень.

За наявності цих двох правових підстав у сукупності суд має право постановити окрему ухвалу і направити її відповідним особам чи органам для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли вчиненню виявлених порушень.

Окрема ухвала може бути постановлена лише у разі, якщо під час судового розгляду встановлено склад правопорушення. Водночас, суд може в окремій ухвалі зазначити, елементи якого складу правопорушення слід перевірити. Якщо суд не встановив такого порушення, підстав для постановлення окремої ухвали немає.

Окрема ухвала має бути обґрунтованою і вмотивованою. Вона може бути винесена тільки на підставі матеріалів, досліджених у суді, та має містити вказівку на дійсні причини й умови, які сприяли вчиненню злочину або іншого правопорушення.

Відповідно до частини четвертої статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 7 липня 2020 року у справі № 438/610/14-ц (провадження № 14-577цс19) вказано, що "постановлення окремої ухвали є процесуальною дією суду, вчинення якої не залежить від наявності клопотань учасників справи. Суд постановляє окрему ухвалу лише тоді, якщо встановить порушення певним органом чи іншою особою вимог законодавства або недоліки і їхній діяльності під час вирішення спору".

У постанові Верховного Суду від 12 квітня 2018 року у справі № 761/32388/13-ц (провадження № 61-3251св18) зазначено, що "при вирішенні питання про постановлення окремої ухвали суд має виходити з того, що мають бути виявлені порушення закону. Вирішення питання щодо постановлення окремої ухвали є дискреційними повноваженнями суду".

Проаналізувавши фактичні обставини справи і вимоги законодавства, якими врегульовано питання постановлення судом окремих ухвал, суд дійшов висновку про наявність необхідності застосування даного механізму судового реагування, оскільки установлено наявність реальних ознак загрози здоров`ю та інтересам дітей.

Так, суд вважає дана родина потребує ретельного соціального супроводу задля забезпечення реалізації якнайкращих інтересів дітей.

Чисельна зміна місць проживання дітей, матері вимагають координації таких заходів на рівні обласного управління.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 262 ЦПК України, --

П О С Т А Н О В И В :

Довести до відома обласної служби у справах дітей Житомирської обласної військової адміністрації (м. Житомир вул. Мала Бердичівська, 25) ситуацію, яка склалась щодо неповнолітніх дітей у родині ОСОБА_1 і ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання подружжя за адресою АДРЕСА_3 , номер платника податків, відповідно, 2904714923, НОМЕР_1 ) для вжиття необхідних заходів.

Про результати повідомити суд.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення особами, якіх вона стосується безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Суддя Євген Татуйко

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119154806
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —278/964/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні