Рішення
від 17.05.2024 по справі 567/501/24
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/501/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2024 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя Венгерчук А.О.

секретар Пономаренко Р.А.

з участю представника заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи ОСОБА_2

заінтересованої особи ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою органу опікиі піклуваннявиконавчого комітетуОстрозької міськоїради Рівненськоїобласті,заінтересована особа:Комунальний заклад"Острозькийпсихоневрологічний інтернат"Рівненської обласноїради, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про звільнення особи від повноважень опікуна та призначення опікуном іншу особу

встановив:

заявник звернувся до суду із заявою про звільнення ОСОБА_4 від виконання обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_5 та призначення над ним опікуном КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат», обґрунтовуючи вимоги тим, що рішенням Дружківського міського суду Донецької області від 13 грудня 2006 року ОСОБА_5 визнано недієздатним та призначено над недієздатним опікуном ОСОБА_4 , яку зобов`язано забезпечити належний захист та догляд за особистими та майновими правами недієздатного. 01 червня 2022 року недієздатного ОСОБА_5 зараховано до КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат», де він знаходиться на повному державному забезпеченні та постійно проживає. Не виконання зобов`язань опікуном взагалі та в частині розпорядження часткою пенсійних коштів підопічного, негативно впливає на психічний стан здоров`я підопічного, підопічний протягом року не використовує свої грошові кошти, що були зараховані на картрахунок, використання і перевірка стану картрахунку не можлива, так як пенсійна картка знаходиться в опікуна ОСОБА_4 . Опікун ОСОБА_4 не виконує належним чином своїх обов`язків опікуна, за весь період проживання підопічного в комунальному закладі жодного разу не відвідувала ОСОБА_5 в інтернаті, не направляла посилок, опікун ОСОБА_4 не здійснила жодного телефонного дзвінка за весь період проживання підопічного в закладі, а вказаний у особовій справі номер її телефону не обслуговується оператором. В зв`язку з чим, заявник просить звільнити ОСОБА_4 від виконання обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_5 та призначення над ним опікуном КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат».

Ухвалою суду від 15.03.2024 відкрито провадження, справа призначена до судового розгляду.

В судовому засіданні сторони повідомили та підтвердили обставини викладені у заяві, просили звільнити ОСОБА_4 від повноважень опікуна та призначити соціального працівника КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» опікуном ОСОБА_5 .

Заінтересована особа ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялася у встановленому законом порядку.

Суд, визначивши юридичну природу правовідносин і закон, який їх регулює, дослідивши в судовому засіданні матеріали справи в порядку спрощеного позовного провадження та подані докази у їх сукупності, приходить до висновку про задоволення заяви, виходячи з наступного.

З досліджених в судовому засіданні письмових доказів встановлено наступні обставини.

В судовому засіданні встановлено, що згідно рішення Дружківського міського суду Донецької області від 13 грудня 2006 року ОСОБА_5 визнаний недієздатним та опікуном над недієздатним призначено ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 був влаштований в КУ «Покровський психоневрологічний інтернат», проте у зв`язку з воєнним станом на території України та загостренням ситуації на території Донецької області, на підставі наказу КУ «Покровський психоневрологічний інтернат» № 30 від 17.04.2022, підопічних установи було вивезено до КЗ «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради. (а.с.7-9)

У подальшому відповідно до листа департаменту соціальної політики Рівненської облдержадміністрації від 01.06.2022 та на підставі путівки №290 на влаштування до інтернатного закладу від 01.06.2022 наказом КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» № 88/пл від 01.06.2022 ОСОБА_5 з 01 червня 2022 року було зараховано на всі види забезпечення. (а.с.11,12)

Згідно довідки КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» від 27.02.2024 ОСОБА_5 , інвалід 1-А групи, проживає в інтернаті з 01.06.2022 року по даний час і знаходиться на повному державному матеріальному забезпеченні. (а.с.13)

Згідно довідки від 27.02.2024 лікаря-психіатра КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» діагноз ОСОБА_5 - параноїдна шизофренія, безперервний перебіг, виражений змішаний дефект. Згідно із заключениям ЛКК № 590 від 29.12.2023 по психічному стану потребує подальшого перебування в психоневрологічному інтернаті. (а.с.14,15)

Відповідно до витягу з протоколу № 17 засідання опікунської ради виконкому Острозької міської ради від 24 листопада 2022 року опікунською радою було вирішено функції опікуна над недієздатним тимчасово переміщеним ОСОБА_5 , з опікуном якого втрачений зв`язок, покласти на адміністрацію КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» POP в особі соціального працівника ОСОБА_3 (а.с.16)

В подальшому, на адресу ОСОБА_4 КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» було надіслано лист від 07.11.2023 з проханням надсилати через поштові відділення посилки, поштові перекази та відвідувати свого підопічного. Проте вказаний лист повернувся у зв`язку із закінченням терміну зберігання. (а.с.17,18)

З огляду на викладене КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» звернувся до органу опіки та піклування Острозької міської ради щодо звільнення ОСОБА_4 від повноважень опікуна над ОСОБА_5 та призначення опікуном соціального працівника КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» ОСОБА_3 .

За результатами розгляду звернення орган опіки та піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області видав подання №вих-11/01-17-24 від 01.01.2024, згідно з яким клопоче перед Острозьким районним судом про припинення повноважень опікуна ОСОБА_4 відносно вимушено- переміщеної особи ОСОБА_5 та призначення його опікуном соціального працівника КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» Рівненської обласної ради ОСОБА_3 . (а.с.20)

У відповідності до ч. ч. 2, 5 ст.300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника. Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст.ст. 67, 69 ЦК України, опікун або піклувальник зобов`язані дбати про свого підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням, вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Відповідно до ст.75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Звільнення опікуна від повноважень вчиняється, насамперед, для захисту прав та інтересів підопічного, або за наявності певних обставин (хвороба опікуна або піклувальника, яка перешкоджає йому виконувати свої повноваження, погіршення матеріального становища, що негативно позначається на утриманні підопічної особи, тривалі службові відрядження, відсутність взаєморозуміння з підопічною особою, тощо).

Враховуючи викладене та приймаючи до уваги інтереси недієздатного ОСОБА_5 , беручи до уваги самоусунення ОСОБА_4 від обов`язку здійснювати опіку щодо недієздатного ОСОБА_5 , та те що останній перебуває в КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» Рівненської області, знаходиться на повному державному забезпеченні, суд приходить до висновку про звільнення ОСОБА_4 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_5 та призначення опікуном над недієздатним ОСОБА_5 соціального працівника КЗ «Острозький психоневрологічний інтернат» на час перебування останнього в такому закладі.

Керуючись ст.ст. 264, 265, 241, 300 ЦПК України, суд

вирішив:

заяву органу опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області (місце знаходження: м. Острог вул.Героїв Майдану, 4 Рівненської області, ЄДРПОУ 05391005), заінтересована особа: Комунальний заклад "Острозький психоневрологічний інтернат" Рівненської обласної ради (місце знаходження: м. Острог вул. Бельмаж, 109 Рівненської області, ЄДРПОУ 03189280), ОСОБА_3 (фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_4 (фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 ) про звільнення особи від повноважень опікуна та призначення опікуном іншу особу задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити опікуном ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , соціального працівника Комунального закладу "Острозький психоневрологічний інтернат" Рівненської обласної ради Власюк Ірину Вікторівну.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду через Острозький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 21 травня 2024 року.

Суддя Острозького районного судуВенгерчук А.О.

СудОстрозький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення17.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119170730
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —567/501/24

Рішення від 17.05.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні