Рішення
від 22.05.2024 по справі 155/655/24
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №155/655/24

Провадження №2-о/155/73/24

ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.05.2024 м. Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі головуючого судді Санакоєва Д.Т., при секретарі судового засідання Ревуцькій М.В., розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та Горохівська міська рада,

В С Т А Н О В И В:

17 квітня 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту неправильності в актовому записі про народження в частині дати її народження.

Заява вмотивована тим, що датою її - ОСОБА_1 . народження є ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак у свідоцтві про народження вказана дата ІНФОРМАЦІЯ_1, при цьому, у лютому 1945 року було лише 28 днів та такої дати, як ІНФОРМАЦІЯ_1 не існувало. Заявник також вказує, що Горохівський ВДРАЦС у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції відмовив їй у внесенні змін до її актового запису про народження. Вказані обставини перешкоджають ОСОБА_1 реалізовувати свої права та законі інтереси.

Заявник в судове засідання не з`явилася, проте подала до суду письмову заяву, в якій просить розгляд справи проводити у її відсутності, заявлені вимоги підтримує повністю та росить їх задовольнити.

Представники заінтересованих осіб в судове засідання не з`явилися, однак кожен зокрема подали до суду письмові заяви в яких просила розгляд справ здійснювати за відсутності їх представників, будь-яких заперечень з приводу заяви не висловлювали, щодо задоволення заяви не заперечували.

Ознайомившись із заявами учасників справи, дослідивши матеріали справи та письмові докази наявні у ній, приходжу до наступного висновку.

Враховуючи ч.3 ст.211 ЦПК України оскільки всі учасники справи заявили клопотання про розгляд справи за їх відсутності, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у, що підтверджується копією посвідки про народження серії НОМЕР_1 (а.с.6).

Згідно копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 , виданого 18 лютого 2000 року Горохівським відділом реєстрації актів Громадянського стану Волинської області ОСОБА_2 та ОСОБА_1 зареєстрували шлюб 18 лютого 2000 року актовий запис 07, Прізвище дружини одруження « ОСОБА_1 » (а.с.9).

Відповідно до копії паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого 04 квітня 2000 року Горохівським РВ УМВС України в Волинській області, ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Бохия (а.с.4).

Разом з тим, у 1945 році кількість днів становила 365 діб, тобто рік був не високосним і у лютому було 28 днів, а тому дати "29 лютого" у 1945 року не існувало, що є загально відомим фактом.

З метою усунення вказаної помилки щодо зазначення невірних відомостей, заявниця звернулась із заявою до Горохівського ВДРАЦС у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції із заявою про внесення змін до актового запису про народження ОСОБА_1 однак Висновком про внесення змін до актового запису цивільного стану від 19.03.2024 року заявниці було відмовлено, оскільки у актовому записі №14 про народження ОСОБА_1 , складеного 19 квітня 1945 року, у актовому запису про розірвання першого шлюбу №47 складеного 07 серпня 1984 року, у актовому записі про другий шлюб № НОМЕР_4 , складеного 18 лютого 2000 року, в паспорті громадянина України НОМЕР_3 виданого 04.04.2000 року, дата народження ОСОБА_1 вказана " ІНФОРМАЦІЯ_1 ". Тому відповідно до ст.22 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 №96/5 (зі змінами), начальником Горохівського ВДРАСЦ зроблено висновок, що не можливо внести зміни до актового запису про народження заявника у зв`язку із відсутністю підтверджуючих документів у заявника. Заявниці повідомлено про можливість оскарження такої відмови в судовому порядку (а.с.8).

Дослідженим вище висновком також підтверджується зміна прізвища заявника в наслідок укладення шлюбів, що не ставилось під сумнів начальником Горохівського ВДРАСЦ під час аналізу, оцінки зібраних документів та формуванні відповідного висновку.

Відомості про число народження заявника мають істотне значення для реалізації її прав.

Відповідно до ст.315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01 липня 2010 року актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Актовий запис цивільного стану є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

За змістом п.1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5 внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції) далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Згідно з п.2.13 вказаних Правил підставою для внесення змін в актовому записі цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до абзацу 2 пункту 3 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану» № 12 від 07 липня 1995 року суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану як у випадках невиправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису, так і при відмові зазначених органів внести в ці записи передбачені законодавством зміни (прізвища, імені, по батькові тощо) і доповнення (наприклад, про національність і громадянство батьків).

Відповідно до п.11 вищезгаданої постанови суд постановляє рішення про неправильність запису в акті громадянського стану, саме в тій частині цього запису, в якій встановлено неправильність, а не запису всього акта громадянського стану.

Суд визнає що, відсутність дати 29 лютого у 1945 році є загальновідомим фактом, а тому у відповідності до вимог ч.3 ст.82 ЦПК України такий факт не потребує доказування.

Відтак, зазначення в актовому записі про народження заявниці числа її народження 29 лютого підлягає виправленню.

За такого, суд вважає, що заявниця представила суду найбільш "вірогідні докази" на підтвердження факту свого народження саме 28 лютого 1945 року, необхідність встановлення для неї зазначеного факту, оскільки така невідповідність актового запису про народження, позбавляє її можливості повною мірою реалізувати свої права. Встановлення даного факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Заявниця не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Відповідно до п.2.16.7 Правил на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актовому записі цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду. Такі зміни згідно з п.2.18. зазначених вище Правил вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану.

Рішення суду, яким встановлено неправильність запису в акті громадянського стану є підставою для внесення змін до актового запису органами реєстрації актів громадянського стану, а саме для Горохівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Таким чином заявлені вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню повністю.

Керуючись ст.259, 265, 268, 315-319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та Горохівська міська рада - задовольнити.

Встановити факт, що датою народження ОСОБА_1 є ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису про народження №14, складеного 19 квітня 1946 року у Горохіському районному бюро ЗАГС Волинської області, змінивши дату народження дитини ОСОБА_1 , з " ІНФОРМАЦІЯ_1 " на " ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, в разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа 1: Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, адреса: 45701, Волинська область, Луцький район, м. Горохів, вул. Шевченка, 25.

Заінтересована особа 2: Горохівська міська рада, адреса: 45701, Волинська область, Луцький район, м. Горохів, вул. Шевченка, 17.

Рішення в повному обсязі складено 22 травня 2024 року.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області Д.Т.Санакоєв

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119185794
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту народження

Судовий реєстр по справі —155/655/24

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні