Ухвала
від 21.05.2024 по справі 165/1806/24
НОВОВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 165/1806/24

провадження №1-кп/165/370/24

НОВОВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2024 року м. Нововолинськ

Нововолинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Нововолинська кримінальне провадженню №12023030520001169 від 23.11.2023 про обвинувачення ОСОБА_5 , у вчиненні злочинів, передбачених за ч. 2 ст. 307 КК України

встановив:

Ухвалою слідчого судді Нововолинського міського суду Волинської області від 17.04.2024 ОСОБА_5 продовжено запобіжний захід у виді тримання під вартою, строк дії якого закінчується 15.06.2024.

У підготовчому судовому засіданні прокурор заявив клопотання про продовження дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Клопотання обгрунтовує тим, що виявлені під час обрання запобіжного заходу ОСОБА_5 ризики, визначені п.1, п.3, п. 4, п.5 ч.1 ст.177 КПК України, не зменшились і продовжують існувати, зокрема можливість переховування обвинуваченого від суду, можливість здійснення ним незаконного впливу на свідків у даному кримінальному провадженні та можливість вчинення ним інших кримінальних правопорушень.

В обґрунтування ризику, передбаченому у п.1 ч.1 ст. 177 КПК України, прокурор зазначає, що обвинувачений молодого віку, ніде офіційно не працює, неодружений, дітей на утриманні не має, як і міцних соціальних зв`язків за місцем проживання, підозрюється у вчиненні кількох тяжких злочинів, пов`язаних із незаконним обігом психотропних речовин та наркотичних засобів, з невеликим інтервалом у часі між їх вчиненням, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна, окрім того обвинувачений має не зняту та не погашену судимість за вироком Нововолинського міського суду Волинської області від 14.03.2023, яким його було засуджено за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України пов`язаного з незаконним обігом наркотичних засобів, відтак, усвідомлюючи тяжкість імовірного покарання у виді позбавлення волі на значний строк, з високою вірогідністю у разі обрання менш суворого запобіжного заходу ОСОБА_5 буде переховуватись від органів досудового слідства та суду, задля уникнення кримінальної відповідальності, а наявні постійні контакти із особами, схильними до вживання наркотичних засобів та психотропних речовин, можуть у цьому допомогти.

В обґрунтування ризику, передбаченому у п.3 ч. 1 ст. 177 КПК України, прокурор зазначає, що в разі обрання менш суворого запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, ОСОБА_5 буде мати можливість незаконно впливати на свідків, які ще не допитані, та які в ході судового провадження можуть дати проти нього викривальні показання, перешкоджаючи їх прибуттю до органу досудового розслідування та суду, з метою давання повних та достовірних показань. Також йому можуть бути відомі анкетні дані особи, яка брала участь у проведенні оперативних закупок в якості закупника.

В обґрунтуванняризику,передбаченому у п.4ч.1ст.177КПК України прокурор зазначає, що при обранні більш м`якого запобіжного заходу ОСОБА_5 може перешкоджати розслідуванню кримінального провадження іншим чином, а саме: не дотримуватись покладених на нього процесуальних обов`язків, перешкоджати збору відомостей, які характеризують його особу, вживати заходів щодо переховування грошових коштів та інших цінностей, отриманих від збуту заборонених в обігу речовин, вчинити інші дії з метою затягування слідства та судового розгляду.

В обґрунтуванняризику,передбаченому уп.5ч.1ст.177КПК України прокурор зазначає, що ОСОБА_5 у даному провадженні підозрюється у вчиненні кількох тяжких корисливих злочинів, пов`язаних з незаконним збутом психотропних речовин та наркотичних засобів. Окрім того, в підозрюваного наявна не знята та не погашена судимість за вироком Нововолинського міського суду Волинської області від 14.03.2023, яким його засуджено за ч. 1 ст. 309 КК України, однак на шлях виправлення не став та обґрунтовано підозрюється у вчиненні нових кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Вказане свідчить про високою вірогідність продовження підозрюваним злочинної діяльності, запобігти чому можливо лише шляхом застосування до нього виняткової міри запобіжного заходу у виді тримання під вартою, оскільки жоден менш суворий запобіжний захід, у тому числі у виді цілодобового домашнього арешту, не здатен запобігти даному ризику.

Прокурор стверджує, що при обранні більш м`якого запобіжного заходу ОСОБА_5 може перешкоджати розслідуванню кримінального провадження іншим чином, а саме: не дотримуватись покладених на нього процесуальних обов`язків, перешкоджати збору відомостей, які характеризують його особу, вживати заходів щодо переховування грошових коштів та інших цінностей, отриманих від збуту заборонених в обігу речовин, вчинити інші дії з метою затягування судового розгляду.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник адвокат ОСОБА_4 , не заперечили щодо продовження стосовно обвинуваченого запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Заслухавши думку обвинуваченого ОСОБА_5 , його захисника ОСОБА_4 , стосовно клопотання про продовження тримання від вартою ОСОБА_5 , думку обвинуваченого ОСОБА_5 , його захисника ОСОБА_4 , беручи до уваги що з моменту обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_5 та до моменту вирішення вказаного клопотання не змінилися обставини, які стали підставою для обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, та не змінилася обстановка, яка дає суду підстави вважати, що належну процесуальну поведінку обвинуваченого може забезпечити і більш м`який запобіжний захід, а наведені прокурором в судовому засіданні підстави для продовження строку тримання під вартою є належним чином обґрунтовані та вмотивовані, ризики, які слугували підставою для обрання запобіжного заходу, на даний час не змінилися.

Зважаючи, що наявні ризики, визначені ст.177 КПК України, він ніде не працює, соціальні зв`язки не достатні для запобігання вчиненню ним злочинів, ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні тяжкого злочину, за який передбачено від шести до десяти років з конфіскацією майна, раніше судимий, на шлях виправлення не став, і в разі обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою наявна велика вірогідність, що буде переховуватись від суду, не дотримуватись покладених на нього обов`язків, що свідчить про існування достатніх підстав вважати, що ОСОБА_5 , будучи на волі, зможе продовжувати вчиняти інші кримінальні правопорушення, чи іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню, також здійснювати тиск на свідків, та може перешкоджати їх з`явленню до суду і дачі показань, тому суд дійшов висновку, що будь-який інший запобіжний захід, передбачений ст.176 КПК України, не може запобігти доведеним під час розгляду клопотання ризикам, обставини, зазначені у клопотанні виправдовують подальше тримання обвинуваченого ОСОБА_5 під вартою, і з наведених мотивів клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 315 КПК України, під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого.

Таким чином, враховуючи вище наведену мотивацію та доведення прокурором продовження існування ризиків передбачених ст 177 КПК України, що були враховані слідчим суддею при обранні запобіжного заходу ОСОБА_5 у виді взяття під варту, суд продовжує обвинуваченому строк такого запобіжного заходу як взяття під варту на 60 днів.

При обранні запобіжного заходу ОСОБА_5 суд, користуючись правом, яким його наділено ст.183 КПК України, вважає за необхідне визначити йому заставу у розмірі 50 (п`ятдесяти) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 151400 гривень.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. ст. 177, ст.178, ст.182, ст.183, ст.193, ст.194, ст.196, ст.205, ст. 314, ст.315, ст. 331, ст. 371, ст.372 КПК України, суд,-

ухвалив:

Продовжити обвинуваченому ОСОБА_5 запобіжний захід у виді тримання під вартою на строк шістдесят днів до 19 липня 2024 року включно.

Строк дії цієї ухвали встановити до 19 липня 2024 року включно.

Визначити ОСОБА_5 заставу в розмірі 50 (п`ятдесяти) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 151400 (сто п`ятдесят одну тисячу чотириста) гривень, яка може бути внесена як самим обвинуваченим, так і іншою юридичною чи фізичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок №UA278201720355279002000002504, ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ 26276277 МФО 820172, одержувач: Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Волинській області.

Обвинувачений або заставодавець мають право в будь-який момент внести заставу в розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом дії ухвали.

На підставі ч.5 ст.194 КПК України покласти на обвинуваченого ОСОБА_5 в разі внесення застави такі обов`язки:

-прибувати за кожною вимогою до суду;

-не відлучатись з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу суду;

-повідомляти суд про зміну місця свого проживання чи роботи.

Роз`яснити обвинуваченому ОСОБА_5 , що в разі внесення застави у визначеному в даній ухвалі розмірі, оригінал документа з відміткою банку, який підтверджує внесення застави на рахунок, має бути наданий уповноваженій особі ДУ «Луцький слідчий ізолятор».

Після отримання та перевірки протягом одного дня документа, що підтверджує внесення застави, уповноважена особа ДУ «Луцький слідчий ізолятор», негайно має здійснити розпорядження про звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 з-під варти та повідомити усно та письмово головуючого суддю у даному кримінальному провадженні Нововолинського міського суду Волинської області.

У разі внесення застави з моменту звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 з-під варти у зв`язку з внесенням застави, визначеної в даній ухвалі, обвинувачений зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки, пов`язані з застосуванням запобіжного заходу у виді застави.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави обвинувачений ОСОБА_5 вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Роз`яснити обвинуваченому ОСОБА_5 , що в разі невиконання обов`язків, покладених на нього судом, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України і використовується в порядку, встановленому законом, для використання коштів судового збору.

Строк дії цієї ухвали встановити до 19 липня 2024 року включно.

Ухвала про застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Копію ухвали направити для виконання до Відділення поліції№1(м.Нововолинськ) Володимирськогорайонного відділуполіції ГУНПу Волинськійобластіта в ДУ «Луцький слідчий ізолятор».

Ухвала про застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення і може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду.

Головуючий підпис ОСОБА_6

СудНововолинський міський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119185924
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

Судовий реєстр по справі —165/1806/24

Вирок від 28.06.2024

Кримінальне

Нововолинський міський суд Волинської області

Ференс-Піжук О. Р.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Нововолинський міський суд Волинської області

Ференс-Піжук О. Р.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Нововолинський міський суд Волинської області

Ференс-Піжук О. Р.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Нововолинський міський суд Волинської області

Ференс-Піжук О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні