Рішення
від 21.05.2024 по справі 343/749/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/749/24

Провадження №: 2-о/343/75/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2024 року м.Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Лицура І.М.,

секретарів судового засідання Бойків В.П. та Оленяк С.І.,

з участю адвоката Оленин О.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Долина Калуського району Івано-Франківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Вигодська селищна рада Калуського району Івано-Франківської області та ОСОБА_2 , про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою, в якій просила встановити факт її постійного проживання з матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 . Свої вимоги мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мама ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина за законом, оскільки за життя заповіту вона не складала. Єдиним спадкоємцем першої черги за законом, який прийняв спадщину і бажає оформити своє право на спадкове нерухоме майно, є вона, дочка померлої. На день смерті матері їй належало спадкове майно будинковолодіння АДРЕСА_1 , яке мати успадкувала після смерті свого чоловіка ОСОБА_4 , що помер раніше - ІНФОРМАЦІЯ_2 , та з яким вона на день смерті постійно проживала. З метою оформлення спадкових прав вона звернулася до приватного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу Депутат О.З., однак їй було повідомлено у прийнятті заяви про прийняття спадщини та видачі свідоцтва на спадщину в зв`язку з тим, що нею не підтверджено постійне проживання з матір`ю на день смерті останньої та пропущений 6-місячний строк для прийняття спадщини. Крім того, нотаріус надала їй витяг зі Спадкового реєстру від 25.03.2024 року, відповідно до якого відсутня інформація про відкриття спадкової справи щодо спадкового майна померлої ОСОБА_3 . Оскільки вона постійно проживала з матір`ю з 2019 року до дня її смерті в АДРЕСА_1 , то вважала, що спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла, хоча вони і були зареєстровані за різними адресами. Після смерті батька мати проживала одна, хворіла, в зв`язку з чим потребувала постійного догляду, тому вона переїхала до матері, щоб піклуватись про неї, забезпечувала її всім необхідним, в тому числі ліками, харчуванням, несла всі витрати, пов`язані з побутом, оплатою комунальних послуг, а коли мати померла, здійснила її поховання, оплатила вартість ритуальних послуг. Встановлення факту постійного проживання з ОСОБА_3 їй необхідне для реалізації свого права на оформлення спадщини, в зв`язку з чим звернулася в суд з даною заявою, щоб встановити цей юридичний факт.

В судовому засіданні заявниця та її представник згідно ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії АТ № 1065223 від 01.04.2024 року (а.с. 24) адвокат Оленин О.Ф. заяву підтримали з підстав, викладених у ній, просили цю заяву задоволити.

Представник заінтересованої особи Вигодської селищноїради Калуськогорайону Івано-Франківськоїобластіселищний голова М.Мацалак в судовезасідання не з`явився, звернувся до суду з клопотанням про розгляд справи за відсутності представника селищної ради, в якому вказав, що селищна рада не заперечує щодо встановлення факту постійного проживаннязаявниці зматір`ю ОСОБА_3 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ,на часвідкриття спадщиниза адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 32).

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився та про причини своєї неявки не повідомив, хоч був у встановленому законом порядку належно повідомлений про час та місце розгляду справи шляхом направлення йому судової повістки рекомендованим листом з повідомленням про вручення, яка не вручена адресату в зв`язку з відсутністю по місцю проживання (а.с. 43,44). Як вбачається з акту обстеження про встановлення факту місця проживання ОСОБА_2 від 15.05.2024 року, складеного депутатом Кропивницького старостинського округу Тимочком М.Я. в присутності свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с. 45), ОСОБА_2 , 1971 року народження, зареєстрований в АДРЕСА_2 , однак, за даною адресою не проживає, разом з сім`єю виїхав за межі України.

За таких обставин суд постановив ухвалу про розгляд даної справи за відсутності заінтересованої особи ОСОБА_2 .

Заслухавши пояснення заявниці та її представника, дослідивши та оцінивши здобутi й перевірені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до положень ст.ст. 1216-1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 1268 даного кодексу, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Щодо спадкоємців, які на час відкриття спадщини постійно проживали спільно із спадкодавцем, встановлюється презумпція прийняття спадщини, яка може бути спростована лише шляхом подання ними заяви про відмову від спадщини до нотаріальної контори. Для тих спадкоємців, які не проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, єдиним виявом бажання прийняти спадщину є заява про це, подана до нотаріального органу (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Згідно пп. 4.10 п. 4 глави 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, жодним строком не обмежена. Тобто спадкоємець, який прийняв спадщину, може звернутися за видачею свідоцтва протягом будь-якого часу після закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини. Особливе значення при цьому має факт постійного проживання спадкоємця на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем, який підтверджує фактичне прийняття спадщини і має бути доведений спадкоємцем.

В останньому випадку зазначені обставини є підставою для звернення з позовом або заявою (в залежності від наявності або відсутності спору щодо спадкового майна) про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини (п. 2 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року).

Отже, законодавець в даному випадку висунув вимогу про обов`язковість постійного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що ставить прийняття спадщину у такому випадку в залежність від факту спільного постійного проживання вказаних осіб.

З пп. 3.22 п. 3 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України вбачається, що у разі відсутності у паспорті спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті спадкодавця проживав разом із цим спадкодавцем; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.п. 2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Статтею 315 ЦПК України визначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку. Частиною другою даної норми передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 15.08.1968 року (а.с. 11) ОСОБА_1 (дівоче Грушаник) народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками записані ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Про те, що заявниця 06.05.1990 року уклала шлюб з ОСОБА_7 та змінила дошлюбне прізвище « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_9 », свідчить свідоцтво про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 06.05.1990 року (а.с. 12).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 12.08.2014 року (а.с. 9), батько заявниці ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З довідок № 11/03-09/3 від 18.03.2024 року та № 10/03-09/3 від 18.03.2024 року, виданих старостою Кропивницького старостинського округу П.Ципердюком (а.с. 18,20) вбачається, що згідно записів погосподарської книги № 4 за 2016-2023 роки, особовий рахунок № НОМЕР_4 , за ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , рахується житловий будинок в АДРЕСА_1 ; на день смерті з ним була зареєстрована дружина ОСОБА_3

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла мати заявниці ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 12.06.2020 року (а.с. 8).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов та факту місця проживання від 26.03.2024 року, складеного депутатом Кропивницького старостинського округу Тимочком М.Я. в присутності свідків ОСОБА_10 та ОСОБА_11 (а.с. 23), ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з січня 2019 року постійно проживала в АДРЕСА_1 зі своєю мамою ОСОБА_3 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , здійснювала за нею необхідний догляд.

Після смерті ОСОБА_3 спадкова справа не заводилася, про що свідчить Витяг зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 76336590 від 25.03.2024 року (а.с. 22).

Маючи намір оформити спадщину, заявниця звернулася до приватного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Депутат О.З., яка у своєму листі № 46/01-16 від 25.03.2024 року (а.с. 21) повідомила ОСОБА_1 , що нею пропущено строк для прийняття спадщини, а також вказала на вимоги ст.ст. 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, якими передбачено, що спадкоємець, який на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини до шести місяців з дня смерті спадкодавця.

Як вказала заявниця, на час смерті матері ОСОБА_3 вона постійно проживала разом з нею за однією адресою та здійснювала за матір`ю догляд у зв`язку з її захворюванням, тому вважала себе такою, що спадщину прийняла. На даний час вона не має можливості оформити свої спадкові права, оскільки вони з матір`ю були зареєстровані за різними адресами, тому звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Допитана в судовому засіданні як свідок ОСОБА_12 вказала, що ОСОБА_1 з 2019 року проживала разом з матір`ю ОСОБА_3 до дня її смерті. Брат заявниці ОСОБА_2 вже багато років з сім`єю живе за кордоном, за матір`ю останній не доглядав.

Свідок ОСОБА_13 , що складав акт обстеження матеріально-побутових умов та факту місця проживання від 26.03.2024 року, в судовому засіданні також підтвердив, що ОСОБА_3 з 2019 року постійно проживала разом зі своєю матір`ю ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 , доглядала її до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , та здійснила її поховання.

Таким чином, факт постійного проживання заявниці ОСОБА_1 зі спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, тобто на день смерті останньої ІНФОРМАЦІЯ_1 , знайшов своє підтвердження у судовому засіданні на підставі досліджених судом доказів. Метою встановлення факту спільного постійного проживання заявниці зі спадкодавцем є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки.

За вказаних обставин, враховуючи, що встановлення факту постійного проживання заявниці зі спадкодавцем породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення і встановлення зазначеного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право, суд вважає за необхідне дану заяву задоволити, оскільки вимога її законна, обґрунтована та підтверджена письмовими доказами, які в свою чергу є послідовними та логічними, а тому не викликають сумніву в їх правдивості.

На підставі викладеного, ст.ст. 1216-1218,1268,1269,1270 ЦК України, керуючись ст.ст.258,259,263-265,268,315-319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву задоволити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зі спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду в 30-денний строк з дня його проголошення.

Заявниця: ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 , паспорт серії СС номер: НОМЕР_7 , виданий Долинським РВ УМВС в Івано-Франківській області 17.12.1997 року.

Заінтересована особа: Вигодська селищна рада Калуського району Івано-Франківської області, що знаходиться за адресою: 77552, Івано-Франківська область Калуський район смт. Вигода вул. Д.Галицького, 75, код ЄДРПОУ: 04355875.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 .

Суддя:

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119189091
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —343/749/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні