Ухвала
від 22.05.2024 по справі 484/32/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/32/24

Провадження № 2/484/378/24

УХВАЛА

про призначення судової земельно-технічної експертизи

22 травня 2024 року м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Маржиної Т.В.,

за участю секретаря судового засідання Григор`євої О.В.,

представників позивачки ОСОБА_1 адвокатів Філатова І.Л. та Плечія Я.В.,

представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Дорова А.О.,

у відсутність представників відповідачів Первомайської районної військової адміністрації Миколаївської області, ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області, та представника ФГ «Основа» - адвоката Ремського Є.В., представника ФГ «Оазис» - адвоката Плечія В.В. згідно заяв,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Первомайської районної військової адміністрації Миколаївської області, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області та Фермерського господарства «ОСНОВА», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Фермерське господарство «Оазис», про визнання недійсним та скасування розпорядження державної адміністрації, припинення права власності на земельну ділянку, скасування державної реєстрації земельної ділянки, визнання договору оренди землі недійсним, скасування рішень про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та права оренди, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, витребування ділянки із чужого незаконного володіння, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа № 484/32/24, провадження № 2/484/378/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Первомайської районної військової адміністрації Миколаївської області, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області та Фермерського господарства «ОСНОВА», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Фермерське господарство «Оазис, про визнання недійсним та скасування розпорядження державної адміністрації, припинення права власності на земельну ділянку, скасування державної реєстрації земельної ділянки, визнання договору оренди землі недійсним, скасування рішень про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та права оренди, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, витребування ділянки із чужого незаконного володіння.

Ухвалою суду від 12.01.2024 року у зазначеній справі прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

31.01.2024 року представник позивачки ОСОБА_3 подав до суду клопотання про призначення судової земельно-технічної експертизи земельної ділянки загальною площею 6,8195 га з кадастровим номером 4825485700:09:000:0026 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, яка належить ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 007540 від 30.12.2003 року, та земельної ділянки загальною площею 6,8241 га з кадастровим номером 4825485700:09:000:0117 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, яка належить ОСОБА_2 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 080921 від 11.10.2004 року, посилаючись на те, що обставини справи та фактичні дані вказують на те, що для підтвердження належним чином факту накладення та перетину земельних ділянок позивачки із земельною ділянкою відповідача необхідним є проведення земельно-технічної експертизи.

Представники ОСОБА_1 ОСОБА_3 та ОСОБА_4 підтримали клопотання про призначення судової земельно-технічної експертизи, просили його задовольнити.

Представник ОСОБА_2 ОСОБА_5 заперечував проти призначення судової земельно-технічної експертизи, посилаючись на те, що існують підстави для відмови в задоволенні позову, оскільки позивачкою при зверненні до суду порушено строки позовної давності. Крім того, вважає, що на підставі ч.13 ст. 79-1 ЗК України земельна ділянка, яка належить позивачці, припинила своє існування як об`єкт цивільних прав, у зв`язку з тим, що речове право на таку земельну ділянку не було зареєстровано протягом року з вини позивачки.

Представник ФГ «Основа» - Ремський Є.В., представника ФГ «Оазис» - Плечій В.В. надали заяви про проведення підготовчого засідання в їх відсутність, проти призначення земельно-технічної експертизи не заперечували.

Від представників відповідачів Первомайської районної військової адміністрації Миколаївської області, ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Дослідивши позиції учасників процесу, викладені в письмових заявах, суд приходить до висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів з цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч.1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Судом встановлено, що між сторонами існує спір щодо земельної ділянки загальною площею 6,8195 га з кадастровим номером 4825485700:09:000:0026 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, яка належить ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 007540 від 30.12.2003 року, та земельної ділянки загальною площею 6,8241 га з кадастровим номером 4825485700:09:000:0117 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, яка належить ОСОБА_2 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 080921 від 11.10.2004 року.

Позивачкою заявленовимогу провизнання недійснимта скасуваннярозпорядження державноїадміністрації,на підставіякого ОСОБА_2 видано державнийакт направо власностіна земельнуділянку з кадастровимномером 4825485700:09:000:0117,припинення йогоправа власностіна земельну ділянку, скасування державної реєстрації зазначеної земельної ділянки, визнання договору оренди землі недійсним, скасування рішень про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та права оренди, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, витребування ділянки із чужого незаконного володіння, у зв`язку з тим, що існує факт накладення та перетину його земельної ділянки із земельною ділянкою позивачки.

Верховний суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду в рішенні від 11.07.2018 року у справі № 362/7124/13-ц, провадження № 61-5792св18 безпосередньо зазначає, що при вирішенні спорів такого роду необхідним є проведення судової земельно-технічної експертизи.

Відповідно до п.6.1 Розділу ІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року, одним із основних завдань земельно-технічної експертизи є визначення відповідності фактичного землекористування в частині порушення меж та накладання земельних ділянок відповідно до правовстановлювальних документів та документації із землеустрою на ці земельні ділянки.

Отже, встановити дійсні обставини справи з приводу порушення меж, накладення та перетину земельних ділянок позивачки та відповідача можливо лише після проведення судової земельно-технічної експертизи, тому суд вважає за доцільне призначити зазначену експертизу.

Частиною 3 ст. 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Вирішення зазначених питань потребує спеціальних знань, для чого необхідно призначити експертизу.

На підставі ч.2ст.135ЦПК України оплату експертизи слід покласти на позивачку ОСОБА_1 .

Проведення експертизи слід доручити експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ 02883110, адреса: вул. Рішельєвська, 8, м. Одеса).

Слід зобов`язати сторони в разі необхідності на вимогу експерта забезпечити допуск експерта до об`єктів дослідження для проведення дослідження, а також зобов`язати їх на вимогу експерта надати усі необхідні для проведення експертизи документи.

Провадження в наданій справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 102, 103, 104, 259, 260 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представникапозивачки ОСОБА_3 про призначення судової земельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити внаданій справі судову земельно-технічну експертизу,проведення якоїдоручити експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ 02883110, адреса: вул. Рішельєвська, 8, м. Одеса).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність відповідно до ст. 384 КК України за завідоме подання неправдивого висновку та відповідно до ст. 385 КК України за відмову без поважних причин виконати покладені на нього обов`язки.

На вирішення експерта поставити наступне питання:

- чи є порушення меж (або накладання) земельної ділянки загальною площею 6,8195 га з кадастровим номером 4825485700:09:000:0026 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, яка належить ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 007540 від 30.12.2003 року, із земельною ділянкою загальною площею 6,8241 га з кадастровим номером 4825485700:09:000:0117 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, яка належить ОСОБА_2 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 080921 від 11.10.2004 року відповідно до правовстановлюючих документів та документації із землеустрою на ці земельні ділянки?

В розпорядження експертів надати:

1). цивільну справу № 484/32/24, провадження № 2/484/378/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Первомайської районної військової адміністрації Миколаївської області, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області та Фермерського господарства «ОСНОВА», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Фермерське господарство «Оазис», про визнання недійсним та скасування розпорядження державної адміністрації, припинення права власності на земельну ділянку, скасування державної реєстрації земельної ділянки, визнання договору оренди землі недійсним, скасування рішень про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та права оренди, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, витребування ділянки із чужого незаконного володіння в 2 (двох) томах;

2). технічну документацію зі складання державних актів на право власності на землю громадянам (340 чоловік) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області Частина ІІІ Книга І;

3). технічну документацію зі складання державних актів на право власності на землю громадянам (340 чоловік) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області Частина ІІІ Книга 3;

4). проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) громадянам України власникам сертифікатів (10 чоловік 9 паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області 857-0095;

5). проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) громадянам України власникам сертифікатів (10 чоловік 9 паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області 857-0096 № 129;

6). технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельні ділянки громадянам України (10 чоловік 9 паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області 857-0097;

7). технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельні ділянки громадянам України (52 чоловіка 55 паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області 867-0077.

Зобов`язати позивачку ОСОБА_1 оплатити проведення експертизи.

Зобов`язати сторони на вимогу експерта надати усі необхідні для проведення експертизи документи.

Про час проведення експертизи повідомити сторони та їх представників.

Провадження в наданій справі зупинити до отримання висновку експерта.

Копію ухвали направити експертній установі для виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали виготовлено 22.05.2024 року.

СУДДЯ:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119192082
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —484/32/24

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні