Ухвала
від 21.05.2024 по справі 591/2074/23
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №591/2074/23 Головуючий у суді у 1 інстанції - Номер провадження 21-з/816/13/24 Суддя-доповідач - ОСОБА_1 Категорія - Заява про роз`яснення судового рішення

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2024 року колегія суддів Сумського апеляційного суду в складі:

головуючого-судді - ОСОБА_1 ,

суддів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

з участю секретаря судового засідання - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Суми заяву ОСОБА_5 про роз`яснення ухвали Сумського апеляційного суду від 28 грудня 2023 року, якою ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 02 травня 2023 року про відмову у задоволенні скарги ОСОБА_5 на бездіяльність Сумської обласної прокуратури, Окружної прокуратури м. Суми, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зобов`язання вчинити дії, залишено без змін, а апеляційну скаргу ОСОБА_5 - без задоволення, -

ВСТАНОВИЛА:

До Сумського апеляційного суду звернувся ОСОБА_5 зі заявою про роз`яснення ухвали Сумського апеляційного суду від 28 грудня 2023 року, ухваленої на підставі апеляційного перегляду ухвали слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 02 травня 2023 року, якою у задоволенні скарги ОСОБА_5 на бездіяльність Сумської обласної прокуратури, Окружної прокуратури м. Суми щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зобов`язання вчинити дії, відмовлено.

Заявник ОСОБА_5 в обґрунтування поданої заяви про роз`яснення судового рішення зазначає, про те, що колегією суддів всупереч вимогам кримінального процесуального Закону України під час розгляду поданої ним апеляційної скарги, не було перевірено наявність повноважень прокурора ОСОБА_6 представляти інтереси Сумської обласної прокуратури.

Також заявник зазначає, що відмова головуючої - судді у проведенні повного дослідження доказів, породжує правові наслідки у вигляді ухвалення незаконного рішення, який не відповідає вимогам ст. 370 КПК України.

Крім того, зміст ухваленого судового рішення колегії суддів не відповідає вимогам ст. 419 КПК України. Зокрема не наведено мотиви, з яких суд апеляційної інстанції виходив при постановленні ухвали.

Враховуючи викладені обставини, заявник ОСОБА_5 просить:

- прийняти нову ухвалу по суті вимог апеляційної скарги, згідно імперативних вимог ст. 214 КПК України;

- постановити ухвалу про неодноразові істотні порушення суддею ОСОБА_7 кримінального процесуального закону, що мало наслідки недотримання розумних строків судового розгляду, а також безпідставне невжиття заходів щодо розгляду справи за порушенням імперативних вимог чинного законодавства, що є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Розгляд заяви про роз`яснення судового рішення було проведено без участі заявника ОСОБА_5 виходячи з таких обставин.

Так, відповідно до довідки про доставку електронного листа, заявник ОСОБА_5 будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду поданої ним заяви. Апеляційний розгляд було призначено для проведення в режимі відео конференції ( як про це і клопотав заявник) однак він в судове засідання не з`явився шляхом підключення до конференції. Про причини неявки, заявник не повідомив суд, з клопотанням про відкладення засідання не звертався. Прокурор ОСОБА_6 у поданому клопотанні просить заяву ОСОБА_5 про роз`яснення ухвали Сумського апеляційного суду від 28 грудня 2023 року, розглядати у його відсутність. Вважає ухвалу апеляційного суду зрозумілою, а тому просить відмовити у задоволенні поданої заяви ОСОБА_5 .

Враховуючи викладене, а також положення ч. 2 ст. 380 КПК України, відповідно якої, неприбуття учасників провадження за умови їх належного повідомлення не перешкоджає судовому розгляду, відтак, колегія суддів дійшла висновку про можливість розгляду заяви про роз`яснення судового рішення за відсутності вищевказаних учасників.

Заслухавши суддю-доповідача та перевіривши доводи, викладені у заяві, колегія суддів дійшла наступних висновків.

Відповідно ч. 1 ст. 380 КПК України якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення, ухвалою роз`яснює рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

У силу вимог зазначеної норми кримінального процесуального закону, роз`ясненням рішення вважається викладення рішення у більш ясній і зрозумілій формі. Здійснюючи роз`яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом судового розгляду.

З приписів наведеної норми кримінального процесуального закону вбачається, що роз`ясненню підлягає лише незрозуміле судове рішення, зумовлене його нечіткістю за змістом, можливістю різного тлумачення висновків суду, коли воно є неясним та незрозумілим для осіб, стосовно яких воно ухвалене, та тих осіб, котрі будуть здійснювати його виконання. Проте, якщо фактично порушується питання про зміну рішення або про внесення до нього нових даних, або про роз`яснення мотивів прийняття рішення чи його законності, суд відмовляє в роз`ясненні такого рішення.

Заявник ОСОБА_5 звернувся до апеляційного суду зі заявою про роз`яснення ухвали Сумського апеляційного суду від 28 грудня 2023 року, зокрема, вважає, що колегією суддів ухвалено незаконне рішення, всупереч вимогам ст. 419 КПК України, оскільки судом апеляційної інстанції не встановлено обставини з посиланням на докази, а також відсутні мотиви визнання окремих доказів недопустимими чи неналежними. Також не наведено мотивів, з яких суд апеляційної інстанції виходив при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався.

Так, статтею 419 КПК України передбачено вимоги до змісту ухвали суду апеляційної інстанції.

Аналізуючи ухвалу Сумського апеляційного суду від 28 грудня 2023 року, колегія суддів вважає, що судове рішення, яке просить роз`яснити заявник, викладене доступно, логічно і послідовно, сформульовані судом висновки є чіткими і зрозумілими та не допускають подвійного тлумачення, у висновках містяться посилання на положення кримінального процесуального закону, яким керувався суд при постановленні ухвали, а її мотивувальна та резолютивна частини викладені зрозумілими реченнями і не містять у собі труднощів для розуміння їх точного змісту. У рішенні чітко зазначено, у тому числі, мотиви, з яких виходила колегія суддів при його прийнятті, і положення закону, яким вона керувалася, а обставини, на які посилається заявник, не є предметом перевірки та роз`яснення апеляційним судом зазначеного судового рішення.

Поряд з тим, звертаючись до суду із заявою про роз`яснення ухвали Сумського апеляційного суду від 28 грудня 2023 року, ОСОБА_5 , на переконання колегії суддів, хоча і посилається на ст. 380 КПК України, проте просить роз`яснити не зміст прийнятого рішення у виді ухвали, а прийняти нове судове рішення за результатом розгляду поданої ним апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 02 травня 2023 року, що не може бути предметом роз`яснення судового рішення в порядку ст. 380 КПК України.

Крім того доводи заявника ОСОБА_5 щодо порушення колегією суддів порядку розгляду поданої апеляційної скарги в частині допущення на судове засідання не уповноваженого прокурора та відмова йому, як апелянту, в повному дослідженні наявних доказів, не можуть бути підставою для роз`яснення судового рішення, в порядку передбаченого ст. 380 КПК України.

Також колегія суддів зазнає, що дисциплінарне провадження щодо судді здійснюють дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя, у порядку визначеному Законом України «Про Вищу раду правосуддя», з урахуванням вимог Закону України « Про судоустрій і статус суддів». Відповідно, вимоги заявника про ухвалення колегією суддів судового рішення стосовно порушення суддею ОСОБА_7 кримінального процесуального Закону України та притягнення його до дисциплінарної відповідальності, не входить до повноважень судів апеляційної інстанції.

З урахуванням викладеного, наведені заявником ОСОБА_5 доводи щодо незрозумілості ухвали не стосуються передбачених законом підстав роз`яснення судового рішення, яке є зрозумілим та доступним для сприйняття, і таким, що не припускає варіантності свого тлумачення, а тому вимоги про роз`яснення судового рішення є необґрунтованими, у зв`язку з чим, задоволенню не підлягають.

Керуючись ст. ст.380, 419 КПК України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА:

Відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_5 про роз`яснення ухвали Сумського апеляційного суду від 28 грудня 2023 року.

Ухвала апеляційного суду оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудСумський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119199965
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —591/2074/23

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні