Ухвала
від 21.05.2024 по справі 909/1056/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1056/15

У Х В А Л А

про повернення заяви

21.05.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Михайлишина В. В., суддів Шкіндера П. А., Горпинюка І. Є., розглянувши матеріали заяви ПП "Вестхім" (вх. № 4040/24 від 01.05.2024) про перегляд ухвали за нововиявленими обставинами у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш",

В С Т А Н О В И В:

на розгляді Господарського суду Івано-Франківської області на стадії процедури санації є справа про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш". Провадження у справі здійснюється з урахуванням положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

01.05.2024 за вх. № 4040/24 через підсистему "Електронний суд" від ПП "Вестхім" надійшов супровідний лист та заява про перегляд ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 21.09.2022 у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" за нововиявленими обставинами.

Ухвалою від 07.05.2024 суд залишив без руху заяву ПП "Вестхім" (вх. № 4040/24 від 01.05.2024) про перегляд ухвали від 21.09.2022 за нововиявленими обставинами у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш", встановивши заявнику спосіб усунення недоліків поданої заяви шляхом подання до суду клопотання про поновлення, встановленого пунктом 1 частини 1 статті 321 Господарського процесуального кодексу України, строку на подання такої заяви, із зазначенням поважних причин його пропуску; доказів, які підтверджують надсилання копії заяви про перегляд ухвали суду за нововиявленими обставинами та доданих до неї документів (фіскального чеку відділення поштового зв`язку, накладної та опису вкладення до цінного листа або квитанції про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету Користувача ЄСІТС) усім учасникам у справі про банкрутство ВАТ "Пресмаш".

20.05.2024 за вх. № 8327/24 до канцелярії суду від ПП "Вестхім" надійшла заява, якою заявник на виконання вимог ухвали суду від 07.05.2024, долучив до матеріалів справи клопотання про поновлення строків звернення до суду та докази, які підтверджують надсилання копії заяви про перегляд ухвали суду за нововиявленими обставинами учасникам у справі про банкрутство ВАТ "Пресмаш".

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно частини 1 статті 320 Господарського процесуального кодексу України, рішення, постанови та ухвали господарського суду, Вищого суду з питань інтелектуальної власності, якими закінчено розгляд справи, а також ухвали у справах про банкрутство (неплатоспроможність), які підлягають оскарженню у випадках, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

Частиною 1 статті 322 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами за формою і змістом повинні відповідати вимогам цього Кодексу щодо оформлення позовних заяв до суду першої інстанції.

Відповідно до частини 3 статті 322 Господарського процесуального кодексу України, до заяви додаються: 1) документи, що підтверджують надсилання іншим учасникам справи копій заяви та доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу; 2) документ про сплату судового збору; 3) докази, що підтверджують наявність нововиявлених або виключних обставин; 4) документ, який підтверджує повноваження представника особи, яка подає заяву, - якщо заява підписана таким представником; 5) клопотання особи про витребування копії рішення міжнародної судової установи, юрисдикція якої визнана Україною, в органу, відповідального за координацію виконання рішень міжнародної судової установи, якщо її немає у розпорядженні особи, яка подала заяву, - у разі подання заяви про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої пунктом 2 частини третьої статті 320 цього Кодексу; 6) у разі пропуску строку на подання заяви - клопотання про його поновлення.

За правилами пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно із частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 17 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009 року № 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою, згідно з тарифами оператора поштового зв`язку.

Послуга опису вкладення до поштового відправлення полягає в підтвердженні у визначеному оператором поштового зв`язку порядку відповідно до технологічного процесу здійснення такої операції вмісту вкладення до поштового відправлення із зазначенням індивідуальних ознак відповідного вкладення (конкретний вид, кількість тощо), що відрізняє його від інших речей.

Відповідно до підпункту 3.2.1.2. Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 № 211, при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф. 107 (рис. 27), а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля.

Враховуючи наведені вище норми та вимоги встановлені статтями 164, 172, 322 Господарського процесуального кодексу України, належними доказами відправлення учасникам справи копії заяви про перегляд ухвали за нововиявленими обставинами та доданих до неї документів, при зверненні до Господарського суду, є опис вкладення в поштовий конверт в якому зазначені: повне найменування адресата, його поштова адреса та поіменний перелік документів, що надсилається на його адресу, та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) до опису вкладення, номер поштового відправлення в яких повинен співпадати. При цьому, додатки в описі вкладення повинні повністю збігатися з додатками, переліченими у заяві про перегляд ухвали за нововиявленими обставинами (крім тих, що надаються тільки суду: докази сплати судового збору та направлення заяви з додатками учасникам справи).

Водночас, в поданій до суду ПП "Ветхім" (вх. № 5747/24 від 03.04.2024) заяві про усунення недоліків заяви про перегляд ухвали від 21.09.2022 за нововиявленими обставинами у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш", відсутні докази направлення даної заяви кредитору - ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго".

Так, до поданої до суду ПП "Ветхім" (вх. № 8327/24 від 20.05.2024) заяви про усунення недоліків заяви про перегляд ухвали від 21.09.2022 за нововиявленими обставинами, заявником, як доказ направлення означеної заяви іншим учасникам у справі про банкрутство, надано копії описів вкладення до цінних листів від 17.05.2024, які не містять поіменний перелік предметів вкладення, зокрема додатків до заяви про перегляд ухвали від 21.09.2022 за нововиявленими обставинами.

При цьому, в поданому ПП "Вестхім" до суду 01.05.2024 за вх. № 4040/24 супровідному листі та заяві про перегляд ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 21.09.2022 у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" за нововиявленими обставинами заявником перелічено та конкретизовано наступні додатки: довіреність (витяг), ухвала Господарського суду від 04.04.2024, рецензія на звіт про оцінку майна.

Отже, надані описи вкладення не є належними та допустимими доказами направлення на адресу інших учасників у справі про банкрутство копії заяви про перегляд ухвали від 21.09.2022 за нововиявленими обставинами з усіма додатками, що отримано судом, оскільки з вказаного опису не зрозуміло, які саме додатки були надіслані адресату.

Частиною 3 статті 323 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими чи виключними обставинами, яка не оформлена відповідно до вимог статті 322 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до частини 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України, суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Частиною 3 статті 2 Господарського процесуального кодексу України визначено, що основними засадами (принципами) господарського судочинства, зокрема, є верховенство права, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальність сторін.

Частинами 4, 6 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Враховуючи вищевикладене та те, що ПП "Вестхім" не усунуто недоліки заяви про перегляд ухвали суду за нововиявленими обставинами, а саме, не виконано вимог ухвали суду від 07.05.2024 щодо направлення копії означеної заяви та доданих до неї документів іншим учасникам у справі про банкрутство, суд дійшов висновку, що заяву ПП "Вестхім" про перегляд ухвали від 21.09.2022 за нововиявленими обставинами у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" та додані до неї документи слід повернути заявнику.

При цьому, суд звертає увагу, що повернення цієї заяви не позбавляє заявника права на повторне звернення до суду після усунення недоліків.

Керуючись статтями 2, 28 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтями 174, 321, 322, 323 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Заяву ПП "Вестхім" (вх. № 4040/24 від 01.05.2024) про перегляд ухвали від 21.09.2022 за нововиявленими обставинами у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" та додані до неї документи - повернути без розгляду.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її підписання шляхом подання апеляційної скарги до Західного апеляційного господарського суду.

3. Ухвала підписана 21.05.2024.

Головуючий суддя В. В. Михайлишин

Суддя П. А. Шкіндер

Суддя І. Є. Горпинюк

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119210959
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —909/1056/15

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні