Ухвала
від 01.05.2024 по справі 909/1056/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1056/15

У Х В А Л А

01.05.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Михайлишина В. В., суддів Шкіндера П. А., Горпинюка І. Є. секретар судового засідання Безрука Н. К., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш",

за участі:

тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією - Дерябкіна Олександра Едуардовича: в судове засідання не з`явився,

від ініціюючого кредитора - ПП "Вестхім": ОСОБА_1 ,

від кредитора - Головного управління ДПС в Івано-Франківській області: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ;

кредитора: ОСОБА_4 ;

інші учасники у справі про банкрутство в судове засідання не з`явились,

В С Т А Н О В И В:

на розгляді Господарського суду Івано-Франківської області на стадії процедури санації є справа про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш". Провадження у справі здійснюється з урахуванням положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою від 14.03.2024 суд продовжив строк процедури санації Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" та повноваження арбітражного керуючого - тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією ОСОБА_5 у справі № 909/1056/15 на 2 місяці (до 21.05.2024); розгляд справи про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" призначив на 01.05.2024; явку тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією боржника ОСОБА_5 визнав обов`язковою.

19.03.2024 за вх. № 4688/24 через підсистему "Електронний суд" від тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією Дерябкіна О. Е. надійшла заява про долучення документів до матеріалів справи.

30.01.2024 за вх. № 7308/24 через підсистему "Електронний суд" від представника кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю "Аурум Транс", адвоката Яковишин Віталії Віталіївни надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. 01.05.2024 за вх. № 7315/24 через підсистему "Електронний суд" від представника кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю "Аурум Транс", адвоката Яковишин Віталії Віталіївни надійшло клопотання аналогічного змісту.

01.05.2024 за вх. № 7314/24 через підсистему "Електронний суд" від тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією Дерябкіна О. Е. надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Розглянувши подані заяви та клопотання, заслухавши присутніх в судовому засіданні учасників справи про банкрутство суд встановив таке.

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

За приписами частин 1, 2 статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника протягом усієї процедури санації з метою закриття провадження у справі про банкрутство має право задовольнити всі вимоги конкурсних кредиторів, внесені до реєстру вимог кредиторів, або надати боржнику кошти, достатні для задоволення всіх вимог конкурсних кредиторів відповідно до реєстру вимог кредиторів, за винятком неустойки (штрафу, пені). Заяву про намір задовольнити вимоги кредиторів власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника має надіслати керуючому санацією, комітету кредиторів та господарському суду, який розглядає справу про банкрутство. До зазначеної заяви мають бути додані докази, що підтверджують наявність у заявника коштів, достатніх для погашення всіх вимог конкурсних кредиторів. Власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника може брати участь в обговоренні умов плану санації, мирової угоди, а також звіту керуючого санацією.

Частиною 4 статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що у разі задоволення судом заяви про наміри власник майна боржника повинен протягом одного місяця з дня винесення ухвали господарського суду провести розрахунки з усіма конкурсними кредиторами.

Положеннями частин 5, 6 статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що після закінчення виконання зобов`язань боржника власником майна боржника керуючий санацією протягом десяти днів зобов`язаний подати до господарського суду письмовий звіт. Затвердження звіту керуючого санацією проводиться господарським судом у порядку та на умовах, передбачених статтею 36 цього Закону.

Так, відповідно до частини 4 статті 36 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", звіт керуючого санацією повинен бути розглянутий комітетом кредиторів не пізніше десяти днів від дати його надходження та не пізніше закінчення строку процедури санації, визначеного в плані санації.

Згідно із частиною 5 статті 36 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за наслідками розгляду звіту керуючого санацією комітет кредиторів приймає рішення про звернення до господарського суду з клопотанням щодо: припинення процедури санації у зв`язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника; припинення процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; припинення або продовження процедури санації та укладення мирової угоди. У разі виникнення обставин, що є підставою для припинення процедури санації, комітет кредиторів може прийняти відповідне рішення за відсутності звіту керуючого санацією.

На виконання вимог ухвали суду від 11.01.2024 тимчасово виконуючий обов`язки керуючого санацією Дерябкін О. Е. подав до суду заяву про долучення документів до матеріалів справи (вх. № 3021/24 від 22.02.2024), якою надано до суду письмовий звіт за результатами процедури санації, копії платіжних доручень щодо погашення всіх конкурсних вимог кредиторів, копії балансу, фінансової звітності та податкової звітності.

Ухвалою від 29.02.2024 суд, зокрема, зобов`язав тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією боржника ОСОБА_5 протягом десяти днів з дня постановлення даної ухвали скликати комітет кредиторів Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" задля розгляду звіту тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією боржника ОСОБА_5 та звернення до суду з клопотанням щодо припинення процедури санації.

На виконання вимог ухвали суду від 29.02.2024 тимчасово виконуючий обов`язки керуючого санацією Дерябкін О. Е. разом з клопотанням про відкладення розгляду справи (вх.№ 7314/24 від 01.05.2024) подав до суду протокол засідання комітету кредиторів боржника № 30-04-24 від 30.04.2024, з якого вбачається, що комітетом кредиторів, окрім іншого, прийнято рішення відкласти питання затвердження звіту виконуючого обов`язки керуючого санацією за результатами процедури санації ВАТ "Пресмаш" до завершення заходів проведення інвентаризації майна боржника.

При цьому, доказів виконання вимог частин 4, 5 статті 36 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме розгляду комітетом кредиторів звіту керуючого санацією за наслідками процедури санації боржника, а також прийняття комітетом кредиторів рішення щодо подальшої судової процедури щодо боржника ВАТ "Пресмаш", станом на дату проведення судового засідання до суду не надано.

Відповідно до частин 1, 2 статті 115 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Згідно із положеннями частини 7 статті 115 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника. Керуючий санацією не рідше одного разу на три місяці, а ліквідатор - щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Звіту арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за наслідками процедури санації боржника, схваленого або погодженого комітетом кредиторів, а також клопотання про його затвердження станом на дату проведення судового засідання до Господарського суду Івано-Франківської області не надходило.

Частиною 1 статті 2 Господарського процесуального кодексу України визначено, що завдання господарського судочинства, яким є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно до положень Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною 2 статті 202 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити подані клопотання тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" Дерябкіна О. Е. (вх. № 7314/24 від 01.05.2024) та представника ТОВ "Аурум Транс", адвоката Яковишин В. В. (вх. № 7308/24 від 30.04.2024 та вх. № 7315/24 від 01.05.2024) та відкласти розгляд справи на іншу дату.

Керуючись статтями 2, 28 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтями 120, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Клопотання тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" Дерябкіна Олександра Едуардовича (вх. № 7314/24 від 01.05.2024) про відкладення розгляду справи задовольнити.

2. Клопотання представника кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю "Аурум Транс", адвоката Яковишин Віталії Віталіївни (вх. № 7308/24 від 30.04.2024 та вх. № 7315/24 від 01.05.2024) про відкладення розгляду справи задовольнити.

3. Розгляд справи про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" відкласти на 21.05.2024 об 10:00 год.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, буд. 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

4. Явку тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією боржника Дерябкіна О. Є. визнати обов`язковою.

5. Зобов`язати тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією боржника Дерябкіна О. Е. протягом десяти днів з дня постановлення даної ухвали скликати комітет кредиторів Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" задля розгляду звіту тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією боржника Дерябкіна О. Е. за результатами процедури санації Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" та звернення до суду з клопотанням щодо припинення процедури санації, а також задля доведення до відома кредиторам звіту арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат та схвалення або погодження його комітетом кредиторів.

6. Зобов`язати тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією боржника Дерябкіна О. Е. в строк до 20.05.2024 подати до суду:

- письмовий звіт в порядку, встановленому частиною 5 статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", доведений до відома кредиторів на засіданні комітету кредиторів;

- письмовий звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за наслідками процедури санації боржника, доведений до відома кредиторів на засіданні комітету кредиторів.

7. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

8. Ухвала набирає законної сили 01.05.2024 та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя В. В. Михайлишин

Суддя П. А. Шкіндер

Суддя І. Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118785707
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —909/1056/15

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні