Рішення
від 14.05.2024 по справі 309/6191/23
ХУСТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 309/6191/23

Провадження № 2/309/1226/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 травня 2024 року м. Хуст

Хустський районний суд Закарпатської області

в складі: головуючого судді Довжанин М.М.

за участю секретаря судового засідання Продан Б. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хуст справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування служби у спрвах дітей Вишківської селищної ради про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом про позбавлення батьківських прав, посилаючись на те, що з ОСОБА_2 проживали в шлюбі, від якого в них народився син ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Хустського районного суду шлюб між ними було розірвано. Під час спільного проживання відповідач не надавав допомоги з утриманням дитини, тому позивачка звернулась до суду з позовом про стягнення аліментів. Рішенням Хустського районного суду від № 2-974/11 від 23 червня 2010 року відповідача зобов`язано сплачувати аліменти на утримання дитини. Однак він його не виконував. Відповідач є злісним неплатником аліментів.

Після розлучення, з моменту, коли їхньому синові виповнилось 2 роки і до теперішнього часу, відповідач жодного разу не проявив бажання зустрітися з сином чи принаймні поспілкуватись по телефону, не дивлячись на те, що вони проживають в одному населеному пункті.

Відповідач не цікавиться тим як виховується син, як він навчається, чим займається, не піклується про його фізичний та духовний розвиток. Позивачка змушена самостійно вирішувати питання виховання сина без участі відповідача.

Позивачка просить суд винести рішення, яким позбавити відповідача батьківських прав відносно його сина ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивачки - адвокат Лукачко І. Й. подав заяву про проведення судового засідання за його та позивачки відсутності, позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити.

Представник третьої особи: відділу опіки та піклування служби у справах дітей Вишківської селищної ради М. Цірик в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про проведення судового засідання за її відсутності, не заперечила проти задоволення позову. Підтримала висновок органу опіки та піклування і вважає за доцільне позбавити відповідача батьківських прав.

Відповідач в судове засідання не з`явився. Про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

В судовому засіданні встановлено, що сторони перебували у шлюбі, який між ними розірвано, що стверджується копією рішення Хустського районного суду Закарпатської області від 08 лютого 2015 року, яке набрало законної сили (а.с. 8). Від даного шлюбу у сторін народився син ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 7).

Рішенням Хустського районного суду Закарпатської області, яке набрало законної сили 23 серпня 2011 року відповідача зобов`язано сплачувати аліменти на користь позивачки на утримання сина ОСОБА_3 по 400 гривень щомісячно до досягнення ним повноліття. (а.с. 10).

Судом також встановлено, що відповідач ніяких зв`язків з сином не підтримує, не бере участі у його вихованні та утриманні, не цікавиться станом його здоров`я, фізичним та духовним розвитком дитини. Відповідач зовсім не піклується про сина, не сплачує своєчасно аліменти на його утримання.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Вишківської селищної ради від 03.05.2024 року № 162 про можливість позбавлення батьківських прав громадянина ОСОБА_2 , орган опіки та піклування вважає, що позбавлення батьківських прав відповідача відносно його сина ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 є можливим та таким, що не суперечить інтересам дитини.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст. 164 СК України однією з підстав позбавлення батьківських прав є ухилення батьків від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Зважаючи на те, що відповідач ухиляється від виховання та матеріального утримання своєї дитини, не підтримує з ними ніяких зв`язків, суд приходить висновку, що ОСОБА_2 слід позбавити батьківських прав відносно його сина.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 141, 247, 258-268 ЦПК України, ст.ст. 19, 164, 165, 166 Сімейного кодексу України суд,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно його сина ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканця АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_5 мешканки АДРЕСА_2 сплачений судовий збір в розмірі 1073,60 грн.

Рішення може бути оскаржено до Закарпатського апеляційного суду через Хустський районний суд Закарпатської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Хустського

районного суду: Довжанин М. М.

СудХустський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119230811
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —309/6191/23

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні