Ухвала
від 23.05.2024 по справі 990/156/24
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

23 травня 2024 року

м. Київ

справа №990/156/24

адміністративне провадження №П/990/156/24

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Жука А.В.,

суддів: Соколова В.М., Радишевської О.Р., Єресько Л.О., Мельник-Томенко Ж.М.,

перевіривши як суд першої інстанції матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Президента України, про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити певні дії,

УСТАНОВИВ:

08 травня 2024 року до Верховного Суду шляхом поштового зв`язку від ОСОБА_1 (далі - позивач ОСОБА_1 ) надійшла позовна заява до Президента України (далі - відповідач), в якій позивач просить Суд захистити її права на добровільний вихід з громадянства України.

В обґрунтування позовних вимог зазначається, що ОСОБА_1 прийняла рішення вийти з громадянства України та набути громадянство Латвійської республіки, постійно проживає в указаній країні та має гарантію Міграційної служби Латвійської республіки, що їй гарантоване громадянство Латвії, яке позивач отримає, як тільки вийде з громадянства України.

Позивач указує, що вона виконала всі вимоги Держави України щодо виходу з громадянства, та 15 листопада 2021 року Посольство України в Латвійській республіці прийняло клопотання ОСОБА_1 щодо її виходу з громадянства України.

ОСОБА_1 зауважує, що Держава Україна до теперішнього часу не надала їй вихід з громадянства України, а її права на добровільний вихід з громадянства порушені Державою Україною в особі Президента України, оскільки питання громадянства знаходиться у відповідальності Президента.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08 травня 2024 року визначено склад колегії суддів: головуючий суддя (суддя-доповідач) - Жук А.В., судді: Соколов В.М., Радишевська О.Р., Єресько Л.О., Мельник-Томенко Ж.М.

Ухвалою Верховного суду від 14 травня 2024 року відмовлено ОСОБА_1 в задоволенні клопотання про сплату судового збору після винесення рішення суду. Позовну заяву ОСОБА_1 до Президента України залишено без руху. Надано ОСОБА_1 строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

На виконання вимог ухвали від 14 травня 2024 року від позивача надійшла заява про уточнення позовних вимог. У вказаній заяві позивач просить, визнати бездіяльність Президента України протиправною та зобов`язати Президента України прийняти рішення щодо виходу ОСОБА_1 з громадянства України та видати відповідний указ щодо виходу позивача з громадянства. Крім того, зі змісту вказаної заяви та доданих до неї доказів, встановлено, що позивачем виконано вимоги Верховного суду від 14 травня 2024 року в повному обсязі.

За таких обставин, позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160 та 161 КАС України, підстави для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Справа підсудна Верховному Суду як суду першої інстанції відповідно до частини четвертої статті 22 КАС України та підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження згідно із частиною другою статті 266 КАС України.

З урахуванням норм частини п`ятої статті 262, частини другої статті 266 КАС України, Верховний Суд вважає, що справу належить розглядати за правилами спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п`яти суддів у судовому засіданні з повідомлення (викликом) учасників справи.

Керуючись статтями 171, 262, 266 КАС України, Суд

УХВАЛИВ :

1. Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Президента України, про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити певні дії.

2. Справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п`яти суддів.

3. Справу призначити до розгляду в судовому засіданні на 19 червня 2024 року о 15:00 год., яке відбудеться в приміщенні Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду за адресою: м.Київ, вул. Князів Острозьких, 8, корпус 5, 01029.

4. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього документів позивачу.

5. Встановити позивачу триденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів відповідачу.

6. Встановити відповідачу триденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду заперечень щодо відповіді на відзив і документів, які підтверджують надіслання (надання) заперечень і доданих до нього доказів позивачу.

7. Повідомити сторін, що відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення та пояснення повинні відповідати вимогам частин другої-четвертої статті 162 КАС України.

8. Повідомити учасника справи, що письмові докази, які подаються до суду, повинні бути оформлені відповідно до вимог статті 94 КАС України, зокрема вони подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, а якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством, зокрема учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

9. Повідомити учасникам справи, що інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за адресою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: supreme.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і не оскаржується.

...........................

...........................

...........................

...........................

...........................

А.В. Жук

В.М. Соколов

О.Р. Радишевська

Л.О. Єресько

Ж.М. Мельник-Томенко ,

Судді Верховного Суду

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119273166
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України

Судовий реєстр по справі —990/156/24

Ухвала від 03.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 23.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 14.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні