Ухвала
від 15.05.2024 по справі 336/4551/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН: 336/4551/24

Провадження №: 2/336/2160/2024

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

15 травня 2024 року м. Запоріжжя

Суддя Шевченківського районного суду м. Запоріжжя Галущенко Ю.А., розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади міста Запоріжжя, в особі Запорізької міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Житлово-будівельний кооператив №374 «машинобудівник-38» про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач в інтересах якого діє адвоката Вельможко О.О. звернувся до суду із вказаною позовною заявою.

Справа надійшла до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя та згідно автоматизованого розподілу справу передана у провадження судді Галущенко Ю.А..

Однак, перевирівши дотримання вимог 175,177 ЦПК України, суддя встановив, що вона не відповідає вимогам цивільно-процесуального законодавства та підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно вимог п.п 5, 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Позивачем заявлені вимоги про визнання за нею право власності у порядку спадкування за законом на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , при цьомцу зазначає про відсутність інших спадкоемців за законом та заповітом. Водночас з матеріалів долучених до позовної заяви суд встановив, що після смерті ОСОБА_2 , крім позивачки спадкоемцями першої черги є окрім дружини помелголого, син померлого ОСОБА_3 , який до участі у справі не залучений. Відомостей про прийняття ним спадщини чи відмови від неї позивачем не зазначено.

Відповідно до с. 368 ЦК України майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

З тексту позовної заяви та долучених документів вбачається, що Ордер №71 на житлове приміщення будинку ЖБК видано у 2003 році на склад сім`ї з чотирьох осіб в тому числі на дружину ОСОБА_4 , тобто внески на викуп цієї квартири були проведені подружжям за спільні кошти, однак документів щодо реєстрації шлюбу, припинення шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 позивач не надає. Не мотивує чи є це майно набутим під час шлюбу, оскільки відмова від частки у спадщині не є відмовою від частки у спільній сумісній власності подружжя.

На підтвердження право власності померлого ОСОБА_2 на зазначену квартиру позивач надає Ордер № НОМЕР_1 на житлове приміщення будинку ЖБК, довідку ЖБК-374 «Машинобудівнк -38», в якій зазначено, що ОСОБА_2 є членом ЖБК №374 «Машинобудівник-38» та останньому на праві власності належить квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , вартість квартири виплачена 12.06.2023.

Відповідно до ст 19-1. Закону України «Про Кооперацію» У разі викупу квартири, дачі, гаража, іншої будівлі, споруди або приміщення член житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного, житлового, дачного, гаражного кооперативу чи іншого відповідного кооперативу стає власником цього майна. Право власності на таке майно у члена кооперативу виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону

Разом з тим надано копія свідоцтва про смерть з якої вбачається, що смерть ОСОБА_2 передує викупу зазначеної квартири, а саме 26.04.2020.

В позовній заяві зазначено, що в подальшому після смерті ОСОБА_2 внески були сплачені позивачкою, однак підтвердження цього не надано.

Частиною 6 статті 81 визначено, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Також на підтвердження обставин справи, позивачем надано довідку видану головним бухгалтером АТ "Мотор Січ" на ім`я померлого, смерть якого настала 26.06.2020, однак довідка видана 12.06.2023.

Так, позивачу слід усунути зазначені недоліки, шляхом подання уточненої заяви.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Враховуючи викладене, позовну заяву на підставі ст.185ЦПКУкраїни слід залишити без руху, як таку, що подана без додержання вимог ст. ст. 175, 177ЦПКУкраїни , та надати позивачу строк для усунення недоліків шляхом подачі уточненої позовної заяви, що відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України і не містить зазначених в цій ухвалі недоліків.

Керуючись ст. ст. 175,177,185 ЦПК України, суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Територіальної громади міста Запоріжжя, в особі Запорізької міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Житлово-будівельний кооператив №374 «Машинобудівник-38» про визнання права власності в порядку спадкування за законом - залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків, п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали суду, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Ю.А. Галущенко

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу119279004
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —336/4551/24

Ухвала від 01.08.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні