Ухвала
від 27.05.2024 по справі 154/1859/24
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/1859/24

1-кс/154/505/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2024 року місто Володимир

Володимир-Волинський міський суд Волинської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Володимирського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, -

встановив:

23 травня 2024 року слідчий СВ Володимирського РВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на майно.

В обґрунтування клопотання покликається на ту обставину, що 22 травня 2024 року о 17 годині 30 хвилин ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, керуючись метою на протиправне заволодіння чужим майном, в умовах воєнного стану, що діє на підставі Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», з наступними змінами, шляхом відкриття ключем навісного замка, на вхідних дверях відчинив їх та проник всередину будинку АДРЕСА_1 звідки зі столу повторно, таємно викрав продукти харчування, а саме : 15 яєць, приправу «12 овочів», банку кукурудзи, пачку майонезу, 0,2 гр. рису - на загальну суму 500 грн. та ноутбук марки «ASUS», серійний номер D2NOCJ841948087, вартістю 4000 грн. й пасажі вартістю 150 грн. на загальну суму 4 650 грн., однак не закінчив злочин з причин, що не залежали від його волі, тобто не вчинив усіх дій, які вважав необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, оскільки був виявлений потерпілим ОСОБА_5 , який в цієї миті увійшов до зазначеного вище будинку та виявив незаконні дії ОСОБА_4 .

Відомості про дану подію внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12024030510000514 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 15, ч.4 ст.185 Кримінального кодексу України

22.05.2024 слідчим проведено огляд місця події за місцем проживання громадянина України ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено:

1) ноутбук марки «ASUS» з серійним номером НОМЕР_1 , поміщено до сейф-пакету НПУ №WAR1410086;

2) пасатижі, поміщено до сейф-пакету НПУ №PSP1178946.

Відповідно до ч. 7 ст. 237 КПК України, дані речі вважається тимчасово вилученим майном.

Таким чином, вилучені ноутбук марки «ASUS» з серійним номером НОМЕР_1 , поміщено до сейф-пакету НПУ №WAR1410086; пасатижі, які мають значення речових доказів, і тому самі по собі та в сукупності з іншими доказами можуть бути використані як докази факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тому є достатні підстави вважати, що він відповідає критеріям, зазначеним у ч. 1 ст. 98 КПК України.

Крім того, на даний час у кримінальному провадженні необхідно провести ряд необхідних судових експертиз та слідчих дій за участю вищезазначених предметів.

Вважає, що вищевказані вилучені речі підлягають арешту із забороною відчуження, розпорядження та користуванням, оскільки мають значення речових доказів для кримінального провадження.

У судове засідання слідчий не з?явилась, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, клопотання про арешт майна підтримала, просила його задовольнити з викладених у ньому підстав.

Власник майна, ОСОБА_5 в судове засідання не з?явився.

З урахуванням заяви слідчого, відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Перевіривши матеріали справи, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити з наступних підстав.

Як вбачається з витягу з ЄРДР №12024030510000514 від 22.05.2024 року, 22 травня 2024 року о 17 годині 30 хвилин ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, керуючись метою на протиправне заволодіння чужим майном, в умовах воєнного стану, що діє на підставі Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», з наступними змінами, шляхом відкриття ключем навісного замка, на вхідних дверях відчинив їх та проник всередину будинку АДРЕСА_1 звідки зі столу повторно, таємно викрав продукти харчування, а саме : 15 яєць, приправу «12 овочів», банку кукурудзи, пачку майонезу, 0,2 гр. рису - на загальну суму 500 грн. та ноутбук марки «ASUS», серійний номер D2NOCJ841948087, вартістю 4000 грн. й пасажі вартістю 150 грн. на загальну суму 4 650 грн., однак не закінчив злочин з причин, що не залежали від його волі, тобто не вчинив усіх дій, які вважав необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, оскільки був виявлений потерпілим ОСОБА_5 , який в цієї миті увійшов до зазначеного вище будинку та виявив незаконні дії ОСОБА_4

22.05.2024 слідчим проведено огляд місця події за місцем проживання громадянина України ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено: ноутбук марки «ASUS» з серійним номером НОМЕР_1 (поміщено до сейф-пакету НПУ №WAR1410086); пасатижі (поміщено до сейф-пакету НПУ №PSP1178946).

Згідно ч. 1, 2 ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;?

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. Арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які зберегли на собі його сліди вчинення кримінального правопорушення, або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно ч. 5 ст. 171 КПК України, у разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 КПК, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Враховуючи те, що вилучені 22.05.2024 року, під час огляду місця події за адресою: АДРЕСА_1 , ноутбук марки «ASUS» з серійним номером НОМЕР_1 та пасатижі, підлягають арешту із забороною відчуження, розпорядження та користуванням, оскільки мають значення речових доказів і на даний час у провадженні є необхідність у проведенні за їх участю ряду судових експертиз та слідчих дій, що дозволить об`єктивно встановити обставини, які мають значення для кримінального провадження. В іншому ж випадку, вказані речі, є речовими доказами у кримінальному провадженні, підлягатимуть поверненню з подальшою неможливістю проведення необхідних експертиз, оскільки сліди злочину на них можуть бути знищені.

За таких обставин справи приходжу до висновку, що клопотання слід задовольнити.

На підставі ст.ст.40, 131, 132, 170, 171 КПК України, слідчий суддя -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на ноутбук марки «ASUS» з серійним номером НОМЕР_1 (поміщено до сейф-пакету НПУ №WAR1410086); пасатижі (поміщено до сейф-пакету НПУ №PSP1178946), які були вилучені протоколом огляду місця події від 22.05.2024 року у будинку АДРЕСА_1 , заборонивши відчуження, розпорядження та користування вказаним майном.

Ухвалу слідчого судді належить виконати негайно.

Арешт майна є тимчасовим, до скасування у встановленому КПК України порядку заходом забезпечення кримінального провадження. Слідчі (процесуальні) дії, в тому числі із використанням арештованого майна проводяться у розумні строки.

Відповідно до ст.174 ч.1 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Згідно ч.2 ст.174 КПК України, арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду протягом п`яти діб з дня її постановлення.

Слідчий суддя /-/ підпис.

Суддя Володимир-Волинського

міського суду Волинської області ОСОБА_6

СудВолодимир-Волинський міський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу119280129
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —154/1859/24

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 25.05.2024

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні