Рішення
від 08.05.2024 по справі 645/6897/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 08.05.2024Справа № 645/6897/21 Провадження № 2-о/554/91/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.05.2024 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді - Материнко М.О.,

за участю секретаря судового засідання - Литвин А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи : ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ), відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Харків ) про встановлення факту батьківства, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулася до суду із заявою про встановлення факту батьківства в якій просить суд встановити факт батьківства, а саме, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Харків, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Внести зміни до актового запису № 715 від 19 листопада 2004 року про народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 складеного Фрунзенським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, зазначивши у відомостях про батька дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Харків. Внести зміни до актового запису № 714 від 19 листопада 2004 року про народження дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 складеного Фрунзенським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, зазначивши у відомостях про батька дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Харків.

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначала, що вона та ОСОБА_4 мали сімейні стосунки, та проживали разом однією сім`єю без державної реєстрації шлюбу. Від даних стосунків у них народилося двоє дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Оскільки на момент народження дітей Заявниця та ОСОБА_4 проживали без державної реєстрації шлюбу, то запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень відповідно до вимог ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України було здійснено за прізвищем матері, а ім`я та по батькові батька дитини записано за вказівкою матері. Таким чином, при реєстрації народження дітей ім`я та по батькові батька у свідоцтвах про народження було зазначено як ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 . Наразі постало питання офіційного встановлення батьківства для того щоб діти могли прийняти спадщину, яка відкрилася після смерті батька ОСОБА_4 .

Встановлення факту батьківства необхідно заявнику для прийняття спадщини неповнолітнім дітьми ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави прийнято до провадження цивільну справу та призначено розгляд справи в порядку загального провадження.

Заявник та її представник у судове засідання не з`явилися, надали заяву в якій просили позов задовольнити в повному обсязі та проводити розгляд даної справи без їх участі.

Заінтересована особа 1 ОСОБА_2 та Заінтересована особа 2 ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися надали заяви в яких просили всі судові засідання по справі №645/6897/21 за заявою ОСОБА_1 проводити без їх участі, проти задоволення заяви не заперечують.

Представник заінтересованої особи 3 Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) в судове засідання на з`явився причин неявки суду не повідомим про дату та час судового засідання повідомлявся належним чином.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив такі обставини та дійшов до таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із статтями 12, 13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Відповідно до вимог статей 76-79 ЦПК України доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи, виникає спір. Доказування по цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася, ОСОБА_6 що підтверджується Свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується Свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2

Батьками дитини у свідоцтвах про народження зазначено: батько - ОСОБА_8 , матиОСОБА_1 .

Запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень відповідно до вимог ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України було здійснено за прізвищем матері, а ім`я та по батькові батька дитини записано за вказівкою матері.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , що підтверджується Лікарським свідоцтвом про смерть №1012/1478-с від 18.06.2021 року, довідкою про причину смерті від 18.06.2021 рокута листом Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) від 04.08.2021 року №27451 60924/05.1.

Згідно із ч. 2 ст. 128 СК України, підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу.

Згідно із ч. 3 ст. 128 СК України, позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 СК України, позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 135 СК України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до ч. 1 ст. 130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно абз. 3-5 п. 7 Пленуму ВСУ від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК.

В абз. 2 п. 15 постанови Пленуму ВСУ № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказано, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини.

У відповідності до вимог ст. ст. 76, 77 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Пленум Верховного Суду України в п. 13 постанови N 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказав, що факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Згідно із висновком експерта № CE-19/121-23/13534-БД судово-медичної експертизи, молекулярно-генетичним аналізом ДНК встановлено, що ОСОБА_4 , може являтися біологічним батьком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з ймовірністю 99,9999%; таким чином, батьківство практично доведене.

Європейський суд з прав людини, рішення якого є джерелом права згідно із статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», зауважив, що «на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства» (Калачова проти російської федерації № 3451/05, § 34, від 07 травня 2009 року).

Відповідно до ст. 134 Сімейного Кодексу України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Пунктом 20 гл.1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства Юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, визначено, що при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Пунктами 2.13., 2.13.1. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених Наказом Міністерства Юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 визначено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Пунктом 2.16.4. Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених Наказом Міністерства Юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5, визначено, що на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Враховуючи викладене, суд вважає можливим встановити факт, того щоОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Харків, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 з відповідним внесенням змін в актовий запис про їх народження.

На підставі викладеного та керуючись ст. 128, 130, 134, 135 СК України, ст. ст. 10, 12, 141, 265, 315-319 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Харків ) про встановлення факту батьківства- задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Харків, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внести зміни до актового запису № 715 від 19 листопада 2004 року про народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 складеного Фрунзенським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, зазначивши у відомостях про батька дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Харків.

Внести зміни до актового запису № 714 від 19 листопада 2004 року про народження дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 складеного Фрунзенським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, зазначивши у відомостях про батька дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Харків.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 інші засоби зв?язку відсутні

Заінтересована особа:

ОСОБА_2 , РНОКПП- невідомий який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 інші засоби зв?язку невідомі

ОСОБА_3 , РНОКШІ- невідомий яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 інші засоби зв?язку невідомі

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиціїї. ЄДРПОУ41403995, 61007, м. Харків, пров. Миру,3.

Суддя М.О. Материнко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу119281327
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —645/6897/21

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні