Ухвала
від 15.05.2024 по справі 925/1874/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

15 травня 2024 року м. Черкаси справа № 925/1874/13

Вх.суду № 6365/24 від 15.04.2024

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Хабазні Ю.А., із секретарем судового засідання Миколенко А.С.,

за участю у судовому засіданні: арбітражного керуючого Заріцького О.В. (ліквідатор банкрута, особисто),

у судове засідання не з`явились: представники від АТ "Сенс банк", ТОВ "Укрлідербуд", ТОВ "Агротайм",

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Черкаси у приміщенні суду клопотання від 09.04.2024 №186/24

заявника, боржника у особі ліквідатора банкрута,

про затвердження Порядку формування фонду та використання коштів для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого Заріцького Ю.М.

у справі за заявою

ініціюючого кредитора, Публічного акціонерного товариства Укрсоцбанк,

до боржника, Приватного підприємства "Бізнес Гранд"

про банкрутство юридичної особи

УСТАНОВИВ:

1. Боржником у особі ліквідатора банкрута, арбітражного керуючого Заріцького О.В., у межах справи про банкрутство подано клопотання від 09.04.2024 №186/24 з вимогою: затвердити Порядок формування фонду та використання коштів для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого Заріцького Ю.М. (далі Порядок).

2. Ухвалою суду від 22.04.2024 відкрито провадження за клопотанням та призначено його для розгляду у спрощеному провадженні по суті. , п? якої учасники .

3. Учасники провадження у справі про банкрутство боржника, представники яких не з`явились, були належним чином повідомлені про дату і час розгляду справи, однак про причини неявки до суду не повідомили.

Відповідно до ч.1 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, повідомленого належним чином про дату, час і місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, у зв`язку з чим суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами без участі учасників справи, які не з`явились.

5. У судовому засіданні ліквідатор банкрута вимогу підтримав повністю. Назапитання суду пояснив, що погоджується із зауваженнями суду і просить не відмовляти у затвердженні порядку, а затвердити його з відповідними уточненнями.

6. При вирішенні поданої на розгляд заяви судом застосовуються положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до ст.233 ГПК України у судовому засіданні приєднано до матеріалів справи вступну та резолютивну частини судового рішення.

7. Заслухавши учасників провадження у справі про банкрутство боржника та дослідивши наявні у справі докази суд вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч.5 ст.30 Кодексу України з процедур банкрутства кредитори можуть створювати фонд для виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи) та затверджуються ухвалою господарського суду.

Згідно із ч.3 ст.61 Кодексу України з процедур банкрутства під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов`язаний використовувати лише один (ліквідаційний) рахунок боржника в банківській установі. Залишки коштів на інших рахунках перераховуються на ліквідаційний рахунок боржника (...) Кошти, що надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на ліквідаційний рахунок боржника. Після оплати витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури, та сплати основної і додаткової винагороди арбітражного керуючого здійснюються виплати кредиторам у порядку черговості, встановленому цим Кодексом. Оплата витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури, здійснюється у такому порядку: у першу чергу оплачуються витрати, пов`язані з проведенням ліквідаційної процедури, та сплачується винагорода ліквідатора; у другу чергу виконуються зобов`язання перед особами, які після відкриття провадження у справі про банкрутство боржника надавали кредитування, поставляли сировину, комплектуючі з відстроченням платежу (…).

8. Аналізуючи установлені у справі обставини, запропоновані у та вищевказані норми чинного законодавства суд приходить до таких висновків.

8.1. Згідно з п.3.3 Порядку "кошти фонду знаходяться на поточному рахунку арбітражного керуючого Заріцького Ю.М. або ліквідаційному рахунку банкрута, та використовуються виключно у відповідності до даного Порядку".

Однак відшкодування та/або авансування грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури, має здійснюватися шляхом перерахування грошових коштів виключно з ліквідаційного рахунку банкрута.

У зв`язку з цим, п.3.3. Порядку потребує уточнення кошти фонду можуть знаходитись виключно на ліквідаційному рахунку банкрута, а на рахунок ліквідатора банкрута вони можуть перераховуватись виключно з ліквідаційного рахунку банкрута.

8.2. Згідно з п. п.4.1 Порядку "комітет кредиторів надає право арбітражному керуючому Заріцькому Ю.М. на отримання коштів створеного фонду у вигляді готівки або безготівкових коштів у встановленому Порядку розмірі з метою фінансування: витрат пов`язаних із проведенням процедури ліквідації (в т.ч. щодо сплати судового збору з метою стягнення дебіторської заборгованості банкрута); оплати основної грошової винагороди арбітражного керуючого в розмірі 3-х мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень ліквідатора. Оплата кредиторами здійснюється на підставі виставлених арбітражним керуючим рахунків".

Однак у ліквідаційній процедурі виплата коштів може здійснюватися лише в безготівковому порядку (з метою контролю за їх рухом по єдиному ліквідаційному рахунку боржника), а внесення коштів до фонду кредиторами лише на добровільних засадах (п.3.4), тобто виставлені ліквідатором банкрута рахунки не є обов`язковою для кредитора вимогою,

Отже п.4.1. Порядку потребує уточнення в частині того, що кошти фонду можуть перераховуватись ліквідатору банкрута на його особистий рахунок лише в безготівковому порядку з ліквідаційного рахунку боржника, та що виставлені арбітражним керуючим рахунки кредиторам є пропозицією про добровільний внесок коштів до фонду.

8.3. Згідно з Кодексом кредитори можуть утворювати "фонд для виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого" та визначати "порядок формування фонду та порядок використання його коштів". Запропонована назва Порядку ("Порядок формування фонду та використання коштів для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого Заріцького Ю.М.") дещо відрізняється від назви, яку передбачено законом (дослівно правильною була б назва "Порядок формування фонду для виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого та порядок використання його коштів"), однак сутність викладених у Порядку норм є зрозумілою і положенням Кодексу, з вищевказаними уточненнями, не суперечать, тому суд затверджує Порядок у запропонованій комітетом кредиторів назві.

Керуючись ст.234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора банкрута, арбітражного керуючого Заріцького Ю.М., від 09.04.2024 №186/24 задовольнити та затвердити Порядок формування фонду та використання коштів для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого Заріцького Ю.М., під час виконання обов`язків ліквідатора Приватного підприємства "Бізнес Гранд" (18015, м.Черкаси, вул.Б.Хмельницького, буд.55, код ЄДРПОУ 22797750), схвалений рішенням комітету кредиторів (протокол від 01.04.2024 №01) з уточненнями до пунктів 3.3 та 4.1 про те, що кошти фонду знаходяться на ліквідаційному рахунку банкрута, що з ліквідаційного рахунка кошти перераховуються лише у безготівковому порядку на особистий рахунок ліквідатора банкрута, що виставлені арбітражним керуючим рахунки є пропозицією кредиторам здійснити добровільний внесок коштів до фонду.

Ухвала суду набрала законної сили 27.05.2024. Ухвала суду може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду в порядку та у строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Повне судове рішення складено і підписано 27.05.2024.

Направити цю ухвалу ліквідатору банкрута, членам комітету кредиторів (3).

Суддя Ю.А. Хабазня

Я-5

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу119308458
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1874/13

Ухвала від 14.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 24.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні