Ухвала
від 28.05.2024 по справі 531/1232/24
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 531/1232/24

номер провадження 2/531/480/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2024 року м. Карлівка

Суддя Карлівського районного суду Полтавської області Герцов О. М., розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Козленко Тетяна Вікторівна, до Ланнівської сільської ради, третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Козленко Т.В. в інтересах ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою, у якій просить визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 2,5768 га, кадастровий номер 5321684900:00:003:0305, яка розташована в адміністративних межах Ланнівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та батька ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В ході розгляду справи, суд приходить до висновку, що позову слід залишити без руху з огляду на наступне.

Відповідно до положень ч.4ст.177 ЦПК України,до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового зборуу встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. А, відповідно до ст.4 ЗУ «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою судовий збір становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до вимог ст.ст.175ч.3п.3 та 176ч.1п.3 позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці та обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; ціна позову визначається у позовах про стягнення аліментів - сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців.

Відповідно до ч. 11ст. 187 ЦПК Українисуддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст.175,177цьогоКодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Позивач мав сплатити судовий збір у розмірі 1211, 20 грн. або надати суду документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позов містить відомості, що позивач є пільгвиком - УБД, а тому звільнений від сплати судового збору, однак, відповідно до п.13ч.1ст.5 ЗУ "Про судовий збір", Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язанихз порушенням їхніх прав.

Однак, з наданих суду матеріалів не вбачається відомостей по порушення прав позивача, а тому не вбачається підстав для звільнення позивача від судового збору за подання позову про зменшення розміру аліментів на підставі п.13ч.1ст.5 ЗУ "Про судовий збір", як і не вбачається підстав, визначених ч.1п.3 цієї ж статті, оскільки позивач висуває вимоги у позові, які не стосуються стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також він не є заявником з подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

Згідно з ч.12,13ст.187 ЦПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, - суд продовжує розгляд справи, про що постановлює ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, - позовна заява залишається без розгляду.

Додатково суд вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до п.8ч.1ст.257 ЦПК України, - також суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо провадження у справі відкрито за заявою, поданою без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, та не було сплачено судовий збір і позивач не усунув цих недоліків у встановлений судом строк. Особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно (ч.2ст.257 ЦПК України).

Керуючись ст.ст.175, 177, 185 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Козленко Тетяна Вікторівна, до Ланнівської сільської ради, третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - залишити без руху і надати позивачу термін для усунення недоліків, вказаних в ухвалі, який не може перевищувати 5 днів з дня вручення ухвали.

Повідомити позивачу про необхідність усунення недоліків, вказаних в ухвалі, шляхом направлення йому копії даної ухвали та роз`яснити, що у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. М. Герцов

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу119317684
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —531/1232/24

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 24.06.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні