Рішення
від 24.05.2024 по справі 138/644/24
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/470/8/24

Справа № 138/644/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 травня 2024 року смт. Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Лусти С.А., присяжних Ляпало Л.А. та Калініченко А.М.,

за участю заінтересованої особи ОСОБА_1 , секретаря судового засідання Дячук А.А.,

розглянувши в закритому судовому засіданні в залі суду смт. Березнегувате в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_1 , виконавчий комітет Снігурівської міської ради та виконавчий комітет Могилів-Подільської міської ради, про усиновлення малолітньої дитини,

ВСТАНОВИВ:

05 квітня 2024 року до Березнегуватського районного суду Миколаївської області від Снігурівського районного суду Миколаївської області, у відповідності до п.2 ч.1 ст.31 ЦПК України, надійшла заява ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_1 , виконавчий комітет Снігурівської міської ради та виконавчий комітет Могилів-Подільської міської ради, про усиновлення малолітньої дитини.

В заяві зазначено, що з квітня 2016 року він проживає у фактичних шлюбних відносинах з ОСОБА_1 . В подальшому 23 лютого 2023 року вони зареєстрували шлюб. До цього з 01 липня 1996 року вона перебувала у шлюбі з ОСОБА_3 , який за рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 05 листопада 2012 року було розірвано. Від шлюбу з ОСОБА_3 вони мають доньку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після розірвання шлюбу дитина залишилася проживати з матір`ю. За весь період спільного життя з ОСОБА_1 він відноситься до дитини, як до своєї рідної. Рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 26 вересня 2023 року ОСОБА_3 було позбавлено батьківських прав у відношенні малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішення суду набрало законної сили 26 жовтня 2023 року. Вважає, що усиновлення дитини є необхідним для забезпечення її прав у майбутньому. На підставі зазначеного просив суд ухвалити рішення, яким усиновити неповнолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , змінити їй прізвище з " ОСОБА_5 " на " ОСОБА_6 ", а також змінити по батькові з " ОСОБА_7 " на " ОСОБА_8 ".

В судове засідання заявник ОСОБА_2 не з`явився, направив заяву про слухання справи за його відсутності, у зв`язку із виконанням бойового завдання під час захисту суверенітету та територіальної цілісності України у складі Збройних Сил України, вимоги викладені у заяві підтримав та просив їх задовольнити з підстав, зазначених у заяві.

Заінтересована особа ОСОБА_1 в судовому засіданні проти вимог заявника не заперечувала, підтвердила обставини, зазначені заявником у заяві, вважала, що усиновлення заявником її малолітньої дитини відповідатиме її бажанню та інтересам, а також підтвердила згоду дитини на зміну прізвища та по-батькові.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Снігурівської міської ради в судове засідання направила заяву про розгляд справи у її відсутність та не заперечення проти задоволення вимог заявника.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Могилів-Подільської міської ради в судове засідання не з`явилася, направила на адресу суду Висновок про доцільність усиновлення заявником малолітньої ОСОБА_4 та акт обстеження житлово-побутових умов дитини від 23 квітня 2024 року.

Дослідивши докази у справі суд дійшов наступного.

Так з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Кобзарцівською сільською радою Снігурівського району Миколаївської області 10 листопада 2010 року вбачається, що ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Новопавлівка Снігурівського району Миколаївської області, актовий запис №14, а її батьками зазначено ОСОБА_3 та ОСОБА_1 (а.с.11).

Рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 26 вересня 2023 року ОСОБА_3 було позбавлено батьківських прав відносно доньки ОСОБА_4 (а.с.14-18).

23 лютого 2023 року між заявником ОСОБА_2 та матір`ю дитини ОСОБА_1 було укладено шлюб, про що свідчить копія свідоцтва про укладення шлюбу, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Суми Східного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції 23 лютого 2023 року, актовий запис №120 (а.с.10).

З копії паспорта заявника, виданого Снігурівським РВ УМВС України в Миколаївській області 24 квітня 1996 року, довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб від 31 березня 2022 року та довідки про реєстрацію місця проживання особи від 28 жовтня 2021 року встановлено, що заявник зареєстрований по АДРЕСА_1 , заінтересована особа ОСОБА_1 та її малолітня донька ОСОБА_4 зареєстровані по АДРЕСА_2 , однак з 31 березня 2022 року вони разом проживають по АДРЕСА_3 як внутрішньо переміщені особи (а.с.6-9, 12, 13).

Згідно акту обстеження умов проживання від 23 квітня 2024 року встановлено, що комісією Могилів-Подільської міської ради було проведено обстеження умов проживання сім`ї заявника по АДРЕСА_3 та встановлено, що за цією адресою проживають: заявник ОСОБА_2 , його дружина ОСОБА_1 та її малолітня донька ОСОБА_4 Квартира має усі зручності, складається з двох кімнат, кухні, ванної та туалету. На час перевірки у квартирі чисто та затишно, наявний ремонт, меблі та побутова техніка. У дитини є окрема кімната, облаштована всім необхідним. Для дитини створені умови для її розвитку, навчання та проживання (а.с.56).

Заявник на даний час перебуває на військовій службі, є офіцером, щомісячно отримує заробітну плату, за місцем несення служби характеризується позитивно, брав безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, за місцем проживання також характеризується виключно позитивно, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, за станом здоров`я є соматично здоровим, має у власності житловий будинок по АДРЕСА_2 . Вказане підтверджується наявними у справі документами (а.с.19-23, 25-30).

Дружина заявника ОСОБА_1 надала згоду на усиновлення її малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , також надала дозвіл на присвоєння їй іншого прізвища та по батькові, що підтверджується її заявою від 13 лютого 2023 року, посвідченою приватним нотаріусом Могилів-Подільського районного нотаріального округу Вінницької області Поцелуйко І.А. (а.с. 24).

За висновком від 24 квітня 2024 року виконавчого комітету Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, як органу опіки та піклування, вважається доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини, усиновлення малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявником ОСОБА_2 (а.с.53-55).

Статтею 207 СК України визначено, що усиновлення є прийняттям усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільності та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч.1 ст.208 СК України усиновленою може бути дитина. Згідно зі статтею 6 Сімейного Кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Згідно ч.1 та ч. 2 ст.211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Згода батьків на усиновлення може бути надана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення (ч. ч. 1-3, 5, 6 ст.217 СК України).

За вимогами ст.224 СК України, суд постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотримані всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини. Суд постановляючи рішення про усиновлення повнолітньої особи, враховує мотиви, на підставі яких особи бажають усиновлення, можливість їхнього спільного проживання, їхній сімейний стан та стан здоров`я, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача, у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини (ст.229 СК України).

Згідно до вимог ст. 231 СК України, якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до статті 21 Конвенції про права дитини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року, ратифікованої постановою Верховної Ради Української РСР 27 лютого 1991 року, при усиновленні найкращі інтереси дитини мають враховуватися в першочерговому порядку.

Крім того, ч.1 ст.233 СК України передбачає, що на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості та справедливості, суд дійшов висновку про задоволення вимог заявника щодо усиновлення малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та внесення змін до актового запису про народження стосовно її прізвища та по-батькові, зазначення заявника батьком дитини, оскільки воно відповідатиме найкращим інтересам дитини.

У відповідності до вимог ст.225 СК України та ч.7 ст.314 ЦПК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 313, 314, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_1 , виконавчий комітет Снігурівської міської ради та виконавчий комітет Могилів-Подільської міської ради, про усиновлення малолітньої дитини, задовольнити.

Усиновити малолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку села Новопавлівка Снігурівського району Миколаївської області, Україна, громадянку України, заявником ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцем м. Миколаєва, Україна, громадянином України, що зареєстрований по АДРЕСА_1 , а фактично проживає по АДРЕСА_3 , реєстраційний номер картки платника податків НОМЕР_2 .

Внести зміни до актового запису №14 від 10 листопада 2010 року Кобзарцівської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

- в графі "батько" замість " ОСОБА_3 " і відомостей про нього, вказати " ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець м. Миколаєва, Україна, громадянин України, реєстраційний номер картки платника податків НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Снігурівським РВ УМВС України в Миколаївській області 24 квітня 1996 року, зареєстрований по АДРЕСА_1 .

- змінити прізвище дитини з " ОСОБА_5 " на " ОСОБА_6 ";

- змінити по-батькові дитини з " ОСОБА_7 " на " ОСОБА_8 ".

Копію рішення після набрання ним законної сили направити до Снігурівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) для внесення відповідних змін.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повний текст рішення не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Сторони:

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер картки платника податків НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Снігурівським РВ УМВС України в Миколаївській області 24 квітня 1996 року,зареєстрований по АДРЕСА_4 , а фактично проживає по АДРЕСА_5 .

Заінтересовані особи:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована по АДРЕСА_6 , а фактично проживає по АДРЕСА_5 .

Виконавчий комітет Снігурівської міської ради, адреса: вул. Центральна, 72 м. Снігурівка Баштанського району Миколаївської області, індекс 57303, код ЄДРПОУ 04056581;

Виконавчий комітет Могилів-Подільської міської ради, адреса: вул. Шевченка, 6/16 м. Могилів-Подільський Вінницької області, 24000.код ЄДРПОУ 04051052;

Повний текст рішення складено 28 травня 2024 року.

Суддя С. А. Луста

Присяжні Л.А. Ляпало

А.М. Калініченко

СудБерезнегуватський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення24.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119326031
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —138/644/24

Рішення від 24.05.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Рішення від 24.05.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні