Ухвала
від 27.05.2024 по справі 705/1614/24
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/1614/24

2/705/1411/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2024 року м.Умань

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Піньковський Р.В., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 в інтересах малолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача: Служба у справах дітей Бабанської селищної ради, про стягнення моральної та матеріальної шкоди, яка завдана малолітньою особою вчиненим суспільно-небезпечним діянням,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Уманського міськрайонного суду Черкаської області перебувають матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 в інтересах малолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача: Служба у справах дітей Бабанської селищної ради про стягнення моральної та матеріальної шкоди, яка завдана малолітньою особою вчиненим суспільно-небезпечним діянням.

Ухвалою судді від 10.05.2024 заява була залишена без руху та надано строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії вказаної ухвали. Позивачу було роз`яснено, що у випадку їх не усунення заява вважатиметься неподаною і буде повернута заявнику.

14.05.2024 представник позивача ОСОБА_5 отримала копію ухвали судді від 10.05.2024, що підтверджується рекомендованим повідомленням.

20.05.2024 на адресу суду представником позивача ОСОБА_1 адвокатом Кушнеренко Т.В. подано клопотання про звільнення від сплати судового збору на підставі ст.8 ЗУ «Про судовий збір», яке обґрунтовано тим, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Враховуючи те, що ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом про захист прав малолітньої особи, яка потерпіла від протиправних дій насильницького характеру, просить вирішити питання про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору.

Дослідивши матеріали справи та вивчивши подане представником позивача клопотання, суд вважає, що у визначений суддею строк позивач недоліки позовної заяви не усунув, тому позовну заяву слід залишити без розгляду з огляду на наступне.

Відповідно до положень ст.136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Статтею 8Закону України«Про судовийзбір» визначено:

1. Враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

2. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Аналіз положень ст.136ЦПК України та ст.8Закону України«Про судовийзбір» вказує на те, що передумовою для відстрочення, розстрочення або звільнення від сплати судового збору за певними визначеними категоріями справ є, насамперед, урахування майнового стану сторони.

Разом із цим, стороною позивача не додано до суду будь-яких належних та допустимих доказів на підтвердження дійсного майнового стану позивачки (документів податкових органів, пенсійного фонду; розміру заробітної плати, якщо позивачка працює; розміру отримуваної державної допомоги на дитину тощо), що може вказувати на об`єктивну неможливість позивача сплатити судовий збір у визначеному законом порядку та може бути врахований судом як підстава для відстрочки або розстрочки сплати судового збору або звільнення від його сплати.

За таких обставин суд вважає, що в даному випадку відсутні підстави для задоволення клопотання представника позивача про звільнення від сплати судового збору.

За приписами ч.ч.11 та 13 ст.187 ЦПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Таким чином, оскільки позивачем у встановлений судом строк не надано доказів сплати судового збору за заявлену позовну вимогу майнового характеру відповідно до вимог Закону України «Про судовий збір», суд приходить до висновку, що позивач не усунув недоліки позовної заяви, а тому наявні підстави для залишення позову ОСОБА_1 без розгляду.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 187, 258-260, 353, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах малолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на боці позивача: Служба у справах дітей Бабанської селищної ради про стягнення моральної та матеріальної шкоди, яка завдана малолітньою особою вчиненим суспільно-небезпечним діянням залишити без розгляду.

Роз`яснити особі, заяву якої залишено без розгляду, що після усунення умов, які були підставою для залишення заяви без розгляду, вона має право звернутися до суду повторно.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Р. В. Піньковський

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119334613
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —705/1614/24

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні