Рішення
від 28.05.2024 по справі 398/128/24
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/128/24

провадження №: 2-о/398/69/24

РІШЕННЯ

Іменем України

(повне)

"28" травня 2024 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Молонової Ю.В.,

присяжних: Петрової Т.В., Суржик В.В.,

при секретарі Борозні Л.М.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

адвоката особи стосовно якої

розглядається заява ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Олександрії цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , Пантаївська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення їй опіки та призначення його опікуном.

Свою вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_4 є його сестрою. С самого народження вони проживали однією сім`єю з матір`ю ОСОБА_2 та батьком ОСОБА_5 . З дитинства сестра страждала на хронічне психічне захворювання. Коли він одружився і став проживати окремо, його сестра залишилась проживати з їхніми батьками неподалік від нього. Він постійно опікувався та допомагав у догляді. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер їх батько. Сестра залишилась проживати з матір`ю, яка здійснювала за нею догляд. На даний час, враховуючи похилий вік та стан здоров`я, мати не може повноцінно здійснювати догляд за сестрою, оскільки сама потребує допомоги. Внаслідок хронічного психічного розладу його сестра не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

В судовому засіданні заявник вимоги, які викладені в заяві підтримав із наведених у ній підстав.

Адвокат Петров І.М. в судовому засіданні вимоги заяви підтримав.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи Пантаївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, подала клопотання про розгляд справи без участі їх представника. Рішення просить прийняти на розсуд суду.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_4 є братом та сестрою. Їх батьками записані ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2 (а.с.6).

Відповідно до копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 одружились ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.7).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.8).

Згідно з витягом №628/07.01.16, ОСОБА_4 зареєстрована з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.9).

Згідно з копією довідки сер. МСЕ № 064638 серії 2-18 АД, « ОСОБА_4 » встановлено друга група, інвалід з дитинства, безстроково (а.с.10).

Відповідно до довідки про доходи від 01.09.2023 № 13, ОСОБА_1 працює у Відокремленому підрозділі «Західна дирекція з ліквідації шахт» Державне підприємство «Об`єднана Компанія «Укрвуглереструктуризація» та отримає регулярний дохід (а.с.12).

Згідно з довідкою КНП «Олександрійська психіатрична лікарня КОР» ОСОБА_4 спостерігається з 2016 року з приводу легкої розумової відсталості, визнана інвалідом 2 групи з дитинства (а.с.13).

Згідно з довідкою №1370 КНП «Олександрійський наркологічний диспансер» ОСОБА_1 на обліку не перебуває (а.с.14).

Згідно з довідкою КНП «Олександрійська психіатрична лікарня КОР» ОСОБА_1 на обліку не перебуває (а.с.15).

Відповідно до виписки із медичної карти амбулаторного хворого від 07.08.2023 та від 21.09.2023, виданих КП «Центр медико-санітарної допомоги м. Олександрії», ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зверталась за медичної допомогою, має ряд захворювань (а.с.16).

Згідно з висновком опікунської ради виконавчого комітету Пантаївської селищної ради від 17.10.2023, опікунська рада вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_4 , в разі визнання судом останньої недієздатною (а.с.18-19).

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта № 170 від 26.04.2024 року, ОСОБА_4 в дачний час страждає хронічним психічним захворюванням у формі помірної розумової відсталості (згідно МКХ-10, F-71). За своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними. Потребує накладення опіки. Існує фактична можливість явки ОСОБА_4 в судове засідання, особисто пояснення по суті справи давати не може (а.с.68-69).

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно ч. 2, 3 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Для призначення особи опікуном висновок органу опіки та піклування є обов`язковим.

За заявою ОСОБА_1 про призначення його сестрі ОСОБА_4 опікуна було встановлено, що остання має психічне захворювання, не може розуміти значення своїх дій і розумно ними керувати, тому її необхідно визнати недієздатною. Оскільки ОСОБА_1 погоджується бути опікуном своєї сестри, розуміє значення наслідків, враховуючи висновок органу опіки, його доцільно призначити опікуном.

Таким чином, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 263 - 265, 268, 293-294, 295-300, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити опікуном ОСОБА_4 її брата ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_4 недієздатним два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повне рішення суду виготовлене 29.05.2024.

Суддя Ю.В. Молонова

Присяжні: Т.В. Петрова

В.В. Суржик

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119357918
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —398/128/24

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Молонова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні