Ухвала
від 29.05.2024 по справі 592/5179/24
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/5179/24

Провадження № 1-в/592/218/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2024 року м.Суми

Суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , без фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів, розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 про вирішення питання про передачу речових доказів на потреби військовослужбовців,

ВСТАНОВИВ:

Вироком Ковпаківського районного суду м. Суми від 08.04.2024 року на підставі угоди, укладеної між прокурором та обвинуваченим, ОСОБА_4 визнано винуватими вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 204, ч. 1 ст. 209 КК України. Цим же вироком вирішено долю речових доказів, в тому числі тютюнових виробів різних торгових марок та без маркування, які ухвалено конфіскувати та знищити. Вказаний вирок набрав законної сили та звернутий до виконання.

14.05.2024 прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про вирішення питання про передачу речових доказів на потреби військовослужбовців ІНФОРМАЦІЯ_1 . Клопотання обґрунтовано тим, що до Сумської обласної прокуратури 14.05.2024 року надійшло звернення від начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 13.05.2024 року № 05/446-24вих щодо передачі вказаних незаконно виготовлених тютюнових виробів на потреби оборони, зокрема, військовослужбовцям 5 прикордонного загону.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав, просив задовольнити.

Засуджений в судове засідання не з`явився, що не перешкоджає проведенню судового розгляду, а тому розгляд вказаного клопотання здійснюється у його відсутності, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Оглянувши та вивчивши матеріали подання, суд приходить до висновку, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається зіст. 59 КК України, покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого.

У відповідності до ч.9ст.100 КПК України, питання про долю речових доказів і документів, які були надані суду, вирішується судом під час ухвалення судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження. Такі докази і документи повинні зберігатися до набрання рішенням законної сили. При цьому майно, що було предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з незаконним обігом, та/або вилучене з обігу, передається відповідним установам або знищується.

Таким чином, виходячи із змісту вказаних норм кримінального та кримінально-процесуального закону, конфіскація полягає у подальшому знищенні або передачі відповідним установам майна, що було предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з незаконним обігом.

Відповідно до п.20постанови Кабінету Міністрів України № 414 від 26 березня 2022 року «Про внесення зміни до Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним», тимчасово, на період воєнного стану в Україні, за рішенням керівника обласної військової адміністрації майно, визнане безхазяйним відповідно до законодавства, тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, паливо, інша підакцизна продукція, що не загрожує безпеці та життєдіяльності людини (далі - безхазяйне майно), може бути безоплатно передано Збройним Силам, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Управлінню державної охорони, Держспецзв`язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з`єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету (далі - суб`єкти, яким передається безхазяйне майно), для потреб оборони держави, забезпечення національної безпеки, відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Передача майна оформлюється актом приймання-передачі, складеним представниками органу (суб`єкта господарювання), що здійснив вилучення або забезпечував зберігання майна, в якому є потреба для оборони та національної безпеки, та представниками суб`єкта, якому передається майно.

Таким чином, в період дії воєнного стану конфісковане майно може бути безоплатно передане на потреби оборони.

Зважаючи на наявність суспільного інтересу у забезпеченні нормального функціонування Збройних Сил України, військових частин, служби розвідки з метою відсічі збройної агресії рф проти України, а також враховуючи нагальну потребу Збройних Сил у тютюнових виробах, суд вважає за необхідне передати вказані незаконно виготовлені тютюнові вироби на потреби оборони.

Разом з тим, передання на потреби оборони незаконно виготовлених тютюнових виробів суперечить вироку суду від 08.04.2024, яким ухвалено їх знищити, тобто, передання цих тютюнових виробів на потреби ЗСУ навіть з урахуванням значного суспільного інтересу та наявності обґрунтованої потреби сил оборони у тютюнових виробах викликає сумніви у законності таких дій, так як протирічить вироку суду.

У відповідності до ст.ст.537,539 КПК України, під час виконання вироків суд, який постановив вирок, має право вирішувати питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги воєнний стан, необхідність забезпечення потреб ЗСУ, приймаючи до уваги, що законодавством встановлено тимчасову можливість передачі майна державним органам, установам, військовим підрозділам та ін., суд приходить до висновку, що майно, яке було предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з незаконним обігом та яке підлягає конфіскації з подальшим знищенням, доцільно передати військовослужбовцям ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з чим клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.100,534,537-539 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 про вирішення питання про передачу речових доказів на потреби військовослужбовців- задовольнити.

Викласти 14 абзац вироку Ковпаківського районного суду м. Суми від 08.04.2024 року по справі 592/5179/24, провадження 1-кп/592/410/24 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 204, ч. 1 ст. 209 КК України, в якому вирішити долю речових доказів наступним чином:

вилучені 07.06.2023 під час обшуку у кіоску за адресою: АДРЕСА_1 , незаконно виготовлені тютюнові вироби різних найменувань у пачках без марок акцизного податку у кількості 1344 пачки, незаконно виготовлені тютюнові вироби різних найменувань у пачках з акцизними марками з ознаками підробки у кількості 523 пачки, незаконновиготовлені тютюнові вироби у кількості 360 шт. без розпізнавальних знаків, розфасовані по 20 шт у 18 зіп-пакетів - конфіскувати та передати на потреби сил оборони, зокрема, військовослужбовцям 5 прикордонного загону;

-вилучені 23.01.2024 під час обшуку у кіоску за адресою: АДРЕСА_2 , незаконно виготовлені тютюнові вироби у загальній кількості 2187 пачок різних найменувань - конфіскувати та передати на потреби сил оборони, зокрема - військовослужбовцям НОМЕР_1 прикордонного загону, а термінал ІКС-М510, копію ліцензії № 18190311202301130 з додатком, ліцензію № НОМЕР_2 з додатком - повернути власнику ОСОБА_4 ;

-вилучені 12.02.2024 під час обшуку за адресою: АДРЕСА_3 , незаконно виготовлені тютюнові вироби у загальній кількості 1258 пачок різних найменувань - конфіскувати та передати на потреби сил оборони, зокрема - військовослужбовцям 5 прикордонного загону, а чорнові записи на 14 аркушах - повернути власнику ОСОБА_4 ;

-вилучені 13.02.2024 за адресою: АДРЕСА_1 , незаконно виготовлені тютюнові вироби у загальній кількості 105 пачок різних найменувань - конфіскувати та передати на потреби сил оборони, зокрема - військовослужбовцям 5 прикордонного загону, а 2 блокноти із чорновими записами, 2 зошити по 60 аркушів з чорновими записами - повернути власнику ОСОБА_4 ;

-вилучені 13.02.2024 під час обшуку за адресою: АДРЕСА_4 , незаконно виготовлені тютюнові вироби у загальній кількості 127 пачок різних найменувань - конфіскувати та передати на потреби сил оборони, зокрема - військовослужбовцям 5 прикордонного загону, а аркуш паперу з чорновими записами - повернути власнику ОСОБА_4 ;

-вилучені 24.02.2024 час обшуку кіоску за адресою: АДРЕСА_2 , незаконно виготовлені тютюнові вироби у загальній кількості 432 пачки різних найменувань - конфіскувати та передати на потреби сил оборони, зокрема - військовослужбовцям 5 прикордонного загону, а блокнот на 73 аркушах, 6 аркушів з чорновими записами - повернути власнику ОСОБА_4 .

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Сумського апеляційного суду через Ковпаківський районний суд м. Суми протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119360277
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку

Судовий реєстр по справі —592/5179/24

Ухвала від 29.05.2024

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

Вирок від 08.04.2024

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Фоменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні