Рішення
від 29.05.2024 по справі 567/1346/23
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/1346/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 травня 2024 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Назарук В.А.

присяжні - Ткачук Л.О., Зінчук І.А.

при секретарі - Гічиновська Я.В.

за участю

представників заявника адвокатів Хмарук Ю.М., Максимчук В.М.

представників органу опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області Міліщук І.А., Бахоня В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Комунального закладу "Острозький психоневрологічний інтернат", заінтересована особа: орган опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області, про визнання ОСОБА_1 недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

встановив:

в Острозький районний суд Рівненської області із заявою про визнання ОСОБА_1 недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна звернувся КЗ "Острозький психоневрологічний інтернат".

В обґрунтуваннязаяви зазначає,що ОСОБА_1 з 12.04.2022по теперішнійчас перебуваєв КЗ "Острозький психоневрологічний інтернат" та знаходиться на всіх видах державного забезпечення.

Вказує, що ОСОБА_1 є особою з інвалідністю ІІ групи загального захворювання та рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 05.11.2020 її було визнано недієздатною, однак на даний час строк дії рішення закінчився.

Зазначає, що ОСОБА_1 у зв`язку з встановленим діагнозом "параноїдна шизофренія, безперервний перебіг, виражений змішаний дефект" не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду.

Просить визнати ОСОБА_1 недієздатною, встановити щодо неї опіку та призначити її опікуном ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 25.07.2023 заяву КЗ "Острозький психоневрологічний інтернат" прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 14.09.2023 з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 було призначено судово-психіатричну експертизу.

03.05.2024 на адресу Острозького районного суду Рівненської області надійшов висновок експерта.

Суд, вислухавши представників заявника, представників органу опіки та піклування, визначивши юридичну природу правовідносин і закон, який їх регулює, заслухавши пояснення заявника, дослідивши подані письмові докази в їх сукупності, вважає за доцільне задоволити заяву, виходячи з наступного.

В судовому засіданні представник заявника заяву підтримала, з підстав та доводів наведених в ній.

Зазначила, що ОСОБА_1 з 12.04.2022 по теперішній час перебуває в КЗ "Острозький психоневрологічний інтернат" та знаходиться на всіх видах державного забезпечення. Пояснила, що ОСОБА_1 є особою з інвалідністю ІІ групи загального захворювання та рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 05.11.2020 її було визнано недієздатною, однак на даний час строк дії рішення закінчився.

Зазначає, що ОСОБА_1 у зв`язку з встановленим діагнозом "параноїдна шизофренія, безперервний перебіг, виражений змішаний дефект" не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду.

Просить суд визнати ОСОБА_1 недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши її опікуном ОСОБА_2 , яка є заступником директора КЗ "Острозький психоневрологічний інтернат".

Представник заінтересованої особи - органу опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечила, подання органу опіки та піклування щодо призначення ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_1 підтримала.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта, ОСОБА_1 за своїм психічним станом здоров`я не може розуміти суть цієї справи. За вказаних обставин суд дійшов висновку про розгляд справи за її відсутності.

З досліджених письмових доказів судом встановлено наступне.

З довідки до акту МСЕК серії АВ №0604688 від 22.03.2016 вбачається, що ОСОБА_1 є особою з інвалідністю другої групи, причина інвалідності загальне захворювання. Інвалідність встановлено безстроково.

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Виходячи із змісту вказаної статті, обов`язковими умовами для визнання фізичної особи недієздатною, крім наявності в неї хронічного, стійкого психічного розладу, є нездатність такої особи усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Недієздатність - це втрата здатності здійснювати особою цивільні права та обов`язки внаслідок тяжкого порушення психічного стану.

Стан недієздатності характерний тільки для фізичних осіб та встановлюється в судовому порядку після обов`язкового проведення судово-психіатричної експертизи.

Таким чином, для визнання особи недієздатною у передбаченому законом порядку, тільки наявності психічного захворювання недостатньо. Суттєве значення має встановлення наслідків, які настали в результаті захворювання та здатності особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, визначення якого віднесено до компетенції судово-психіатричних експертів. На відміну від психічного розладу, наявність якого в особи може стати підставою для обмеження її цивільної дієздатності, для визнання фізичної особи недієздатною психічний розлад має бути одночасно хронічним та стійким. Крім того, внаслідок такого розладу особа має не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Статтею 3 Закону України "Про психіатричну допомогу" визначено, що кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Ухвалою Острозького районного суду Рівненської області від 14.09.2023 з метою визначення психічного стану ОСОБА_1 , а також здатності усвідомлювати нею значення своїх дій та керувати ними у даній справі було призначено судово-психіатричну експертизу.

З висновку судово-психіатричного експерта №58/24 від 06.03.2024 вбачається, що ОСОБА_1 виявляє ознаки хронічного психічного розладу у вигляді шизофренії, параноїдна форма, безперервний перебіг з вираженим стабільним дефектом (на рівні регресу складу особистості) (F20.00 за міжнародною класифікацією хвороб 10 перегляду).

ОСОБА_1 за станом свого психічного здоров`я позбавлена здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено наявність належних та допустимих доказів того, що ОСОБА_1 внаслідок стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Отже, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність правових підстав для визнання ОСОБА_1 недієздатною.

Згідно ч.1 ст.41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст.55 ЦК України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ч.1 ст.60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України,суд,ухвалюючи рішенняпро обмеженняцивільної дієздатностіфізичної особи(утому числіобмеження абопозбавлення праванеповнолітньої особисамостійно розпоряджатисясвоїми доходами)чи визнанняфізичної особинедієздатною,встановлює наднею відповіднопіклування абоопіку іза поданняморгану опікита піклуванняпризначає їйпіклувальника чиопікуна.

З подання органу опіки та піклування Острозької міської ради Рівненської області вбачається, що орган опіки та піклування вважає за доцільне встановити відносно ОСОБА_1 опіку, в разі визнання її недієздатною, призначивши її опікуном ОСОБА_2 .

Враховуючи наведене, суд вважає, що з метою повного забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів недієздатної, щодо неї слід встановити опіку та, враховуючи подання органу опіки та піклування, призначити її опікуном ОСОБА_2 .

Згідно ч.6 ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не може перевищувати двох років з дня набрання рішення законної сили.

У відповідності до вимог ч.2 ст.299 ЦПК України, судові витрати по провадженню справи про визнання громадянина недієздатним відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст.259, 264, 268, 272, 293, 299, 300 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

заяву задоволити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

Встановити над ОСОБА_1 опіку та призначити її опікуном ОСОБА_2 .

Встановити строк дії даного рішення суду на два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник КЗ "Острозький психоневрологічний інтернат" Рівненської обласної ради (місцезнаходження: м.Острог, вул.Бельмаж, 109 Рівненської області, код ЄДРПОУ 03189280);

заінтересована особа - орган опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області (місцезнаходження: м.Острог, вул.Героїв Майдану, 4 Рівненської області, код ЄДРПОУ 05391005);

особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Повний текст рішення складено 29.05.2024.

Суддя Острозького районного судуНазарук В.А.

Присяжні: Ткачук Л.О. Зінчук І.А.

СудОстрозький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу119366951
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —567/1346/23

Рішення від 29.05.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Рішення від 29.05.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні