Рішення
від 03.05.2024 по справі 676/6892/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/6892/23

Номер провадження 2/676/458/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі : головуючого судді Бондара О.О.

за участю секретаря судового засідання Ткачук Д.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради, Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,-

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом до Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради, Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Позовні вимоги обґрунтовує тими обставинами, що 18.09.2023 року наказом начальника Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, О. Пронозюк, ОСОБА_1 звільнено згідно п. 1 ст. 40 КЗпП України з посади директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» з 18.09.2023 року. Підставою для звільнення стало рішення двадцять третьої (позачергової) сесії Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області від 13.07.2023 року № 6 «Про реорганізацію Орининського дошкільного навчального закладу «Калинка» та протокол засідання комісії з визначення осіб, які мають переважне право на залишення на роботі або щодо яких встановлено обмеження на звільнення №1 від 15.09.2023 року. З вказаним рішенням позивач не погоджується, вважає вищезазначений наказ протиправним та таким, підлягає скасуванню. У зв`язку із чим просить:

1. Визнати незаконним та скасувати наказ начальника Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, О.Пронозюк, від 18.09.2023 року №88-К, про звільнення ОСОБА_1 відповідно п.1 ст. 40 КЗпП України, з посади директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка»;

2. Поновити ОСОБА_1 на посаду директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» з 18.09.2023 року;

3. Стягнути із Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу по фактичну дату винесення рішення судом.

26 жовтня 2023 року представник Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради подав відзив, в якому вказує, що звільнення позивача відбулось з дотриманням вимог чинного законодавства, позивача було своєчасно попереджено про реорганізацію Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради шляхом приєднання до Орининського ліцею Орининської сільської ради. Вказує, що станом на 13.07.2023 року в Орининському ЗДО «Калинка» склались об`єктивні умови для здійснення заходів щодо реорганізації закладу дошкільної освіти шляхом приєднання до Орининського ліцею. Просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

31 січня 2024 року представником Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області було подано відзив, в обґрунтування якого вказує, що позов є безпідставним, звільнення Позивача відбулось з дотриманням вимог чинного законодавства. Вказує, що станом на 13.07.2023 року в Орининському ЗДО «Калинка» склались об`єктивні умови для здійснення заходів щодо реорганізації закладу дошкільної освіти шляхом приєднання до Орининського ліцею. Просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

Позивачка та представник позивача - адвокат Сусла І.М. в судовому засіданні позов підтримали і пояснили, що позивачка працювала в Орининському ЗДО «Калинка» Орининської сільської ради на посаді директора. Звільнення її з роботи було здійснено з порушенням чинного законодавства , в Орининському ЗДО «Калинка» було дві з половиною ставки вихователів, а вже після реорганізації Орининського ЗДО «Калинка» і приєднання дошкільного навчального закладу до Орининського ліцею в структурному підрозділі дошкільної освіти вже було три ставки вихователів. Тобто при звільненні позивачки їй можна було запропонувати 0,5 ставки вихователя.

Представники відповідача Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради в судовому засіданні позов не визнали і пояснили, що для того щоб в директора дошкільного навчального закладу був педадогічний стаж , то до заробітної плати директора включено 0,5 ставки заробітної плати вихователя. Відповідно до кількості дітей, які навчались в Орининському ЗДО «Калинка» в штатному розкладі повинно було передбачено 3 ставки вихователів, а в зв`язку з тим, що до зарплати директора включена заробітна плата 0,5 ставки вихователя, то в штатному розкладі Орининського ЗДО «Калинка» було передбачено 2,5 ставки вихователів. В зв`язку з вторгненням на територію України військ російської федерації в 2022 році виникло питання про необхідність використання бомбосховища, яке є в приміщенні Орининського ліцею , тому Орининська сільска рада вимушена була приєднати Орининський ЗДО «Калинка» до ліцею.

Представник відповідача Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області пояснив, що ОСОБА_1 було звільнено з роботи з 18 вересня 2023 року , дошкільний навчальний заклад було приєднано до Орининського ліцею 21 вересня 2023 року і вже 21 вересня 2023 року ОСОБА_2 було прийнято на посаду вихователя на одну ставку. До 21 вересня 2023 року посад вихователів в ліцеї не було, а з 21 вересня 2023 року було три посади - три ставки , на які було прийнято три вихователя.

Заслухавши сторін, вивчивши матеріали справи в повному об`ємі, суд вважає, що у задоволенні позову слід відмовити.

Судом встановлено, що наказом начальника Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області від 18.09.2023 року, ОСОБА_1 звільнена з посади директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» з 18.09.2023 року згідно п. 1 ст. 40 КЗпП України, підставою для звільнення стало рішення двадцять третьої (позачергової) сесії Орининської сільської ради від 13.07.2023 року № 6 «Про реорганізацію Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради шляхом приєднання до Орининського ліцею Орининської сільської ради», наказ Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області від 31.08.2023 року № 59-н «Про створення комісії з визначення осіб, які мають переважне право залишення на роботі або щодо яких встановлене обмеження на звільнення» та протокол засідання комісії з визначення осіб, які мають переважне право на залишення на роботі або щодо яких встановлено обмеження на звільнення № 1 від 15.09.2023 року.

Наказом начальника Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області №51-н від 17.07.2023 року «Про попередження працівників Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради про зміни в організації виробництва і праці та/або наступне вивільнення» та Попередженням начальника Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області від 17 липня 2023 року, ОСОБА_1 попереджено про майбутнє звільнення із займаної посади згідно п. 1 статті 40 КЗпП України, ОСОБА_1 ознайомлена із вказаними документами, про що свідчить її підпис на вищевказаному попередженні.

Рішенням двадцять третьої (позачергової) сесії Орининської сільської ради від 13.07.2023 року № 6 «Про реорганізацію Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради шляхом приєднання до Орининського ліцею Орининської сільської ради», реорганізовано Орининський заклад дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області шляхом приєднання до Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, визначено Орининський ліцей Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області правонаступником всього майна, прав та обов`язків Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

З копії додатку № 1 до наказу відділу освіти КТМС від 17 липня 2023 року № 51-н вбачається, що станом на 07 липня 2023 року в Орининському ЗДО «Калинка» кількість ставок разом складає 9,5, з яких: директор - 1 , вихователь - 2,5; музичний керівник - 0,5; помічник вихователя - 2; кухар - 1 , підсобний робітник - 0,5; праля - 0,5, завгосп 0,5, сторож - 1 . ОСОБА_3 одночасно займала 0,5 ставки підсобного працівника і 0,5 ставки пралі.

Відповідно до п. 4 Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених Наказом Міністерства освіти і науки України від 04.11.2010 N 1055 , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 листопада 2010 р. за N 1157/18452 директори (завідувачі) одно- і двогруповими дошкільними навчальними закладами (крім дошкільних навчальних закладів з цілодобовим перебуванням дітей або тих, які мають одну таку групу) працюють з дітьми в групі протягом 3-х годин на день.

В ході судового розгляду представник Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради пояснила, що в Орининському ЗДО «Калинка» було дві групи. І тому директор повинен протягом 3 годин на день - 0,5 ставки вихователя працювати з дітьми. Ставка вихователя в дошкільному навчальному закладі становить 30 годин на тиждень.

З копії Штатного розпису працівників Орининського ліцею структурного підрозділу дошкільної освіти станом на 21.09.2023 року вбачається, що кількість ставок разом складає 6,5, з яких: вихователь - 3; музичний керівник - 0,5; помічник вихователя - 2; підсобний робітник кухні - 0,5; праля - 0,5.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Стаття 15 ЦК України, передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

За змістом ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Однією з гарантій забезпечення права громадян на працю є передбачений у ст. 51 КЗпП України правовий захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи.

Згідно з ч. 1 ст. 233 КЗпП України працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників

Частиною другою статті 40 КЗпП України передбачено, що звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Згідно з ч. 1 та ч. 3 статті 49-2 КЗпП України, про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці, одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи.

При відмові в задоволенні позову про поновлення на роботі та стягненні середнього заробітку суд враховує, що при звільненні позивача з роботи не було порушено права і законні інтереси позивача.

Враховуючи, що при подачі позову позивач з позовних вимог про поновлення на роботі, звільнений від сплати судового збору , відмову в задоволенні позову , суд вважає, що з відповідачів на користь держави не підлягає стягненню судовий збір .

Також з відповідачів в зв`язку з відмовою в задоволенні позову в стягненні з Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради, Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області на користь ОСОБА_1 витрат на правничу допомогу в розмірі по 10000 гривень з кожного відповідача слід відмовити.

При нарахуванні середньомісячного заробітку суд враховує, що для нарахування середньомісячного заробітку при звільненні з роботи береться до уваги заробітна плата за два останніх місяці роботи, які повністю були відпрацьовані звільненим працівником. З табелів обліку робочого часу суд враховує, що позивачка відпрацювала перед звільненням з роботи повністю травень 2023 року 23 дні та серпень 2023 року - 23 дні, її заробітна плата за ці місяці становила 10781,54 грн. , тому середньоденна заробітна плата позивача становить 468 гривень 76 коп. (10781,54 грн. х 2 місяці / 46 робочих дні).

За період з 18 вересня 2023 року по 25 квітня 2024 року минуло 157 робочих дні , тому розмір середньомісячного заробітку становить 73596 гривень 89 коп.

При вирішенні спору суд також враховує, що вільних посад вчителів в Орининському ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області , які б могли бути запропоновані позивачці були відсутні.

З цього приводу представник Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області пояснив також, що в 2022 році ліцей поповнився новими учнями за рахунок переселенців, однак в 2023 - 2024 навчальному році кількість учнів в ліцеї значно зменшилася порівняно з 2022 - 2023 навчальним роком.

Крім того суд враховує, що позивач і представник позивача позов обгрунтовували можливістю позивача в ліцеї зайняти тільки 0,5 ставки вихователя дошкільного підрозділу ліцею.

Керуючись ст.ст. 258-260, 263-265, 280, 282 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради, Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області про визнання незаконним та скасування наказу начальника Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради , О.Пронозюк від 18.09.2023 року №88-К, про звільнення ОСОБА_1 відповідно п.1 ст. 40 КЗпП України з посади директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка», про поновлення ОСОБА_1 на посаді директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» , стягнення з Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради на користь ОСОБА_1 середнього заробітку за час вимушеного прогулу по фактичну дату винесення рішення судом в сумі 73596 гривень 89 коп. відмовити.

Відмовити в стягненні з Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради, Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області на користь держави судового збору в сумі по 973 гривні 08 коп. з кожного відповідача .

В стягненні з Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради, Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області на користь ОСОБА_1 витрат на правничу допомогу в розмірі по 10000 гривень з кожного відповідача відмовити.

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня складання повного рішення.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 273 ЦПК України.

Позивач - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ).

Відповідач - Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради ( вул. Шевченка Тараса, 72, с. Оринин, Кам`янець-Подільський район, Хмельницька область, код ЄДРПОУ 43944482).

Відповідач - Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець - Подільського району Хмельницької області ( с. Оринин Кам`янець - Подільського району , вул. Шевченка Тараса, 130, код ЄДРПОУ : 33483222).

Повне рішення складено 03 травня 2024 року

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Бондар О.О

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу119376589
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі, з них

Судовий реєстр по справі —676/6892/23

Постанова від 29.08.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Постанова від 29.08.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні