Постанова
від 29.08.2024 по справі 676/6892/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2024 року

м. Хмельницький

Справа № 676/6892/23

Провадження № 22-ц/4820/1401/24

Хмельницький апеляційний суд у складі

колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ

Грох Л.М. (суддя доповідач), Янчук Т.О., Ярмолюка О.І.,

секретар судового засідання Заворотна А.В.,

з участю апелянтки, представників сторін,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради, Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області в складі судді Бондаря О.О. від 25 квітня 2024 року.

Заслухавши доповідача, пояснення учасників справи, ознайомившись з доводами апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

У квітні2023року ОСОБА_1 ,звертаючись всуд зцим позовомдо відповідачів,вказувала,що 18.09.2023 року наказом начальника Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області (далі відділ освіти), її звільнено згідно п. 1 ст. 40 КЗпП України з посади директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» з 18.09.2023 року. Підставою для звільнення стало рішення сесії Орининської сільської ради від 13.07.2023 року № 6 «Про реорганізацію Орининського дошкільного навчального закладу «Калинка» та протокол засідання комісії з визначення осіб, які мають переважне право на залишення на роботі або щодо яких встановлено обмеження на звільнення №1 від 15.09.2023 року.

З вказаним рішенням позивачка не погоджується, вважає вказаний наказ протиправним та таким, що підлягає скасуванню.

При звільненні з роботи їй не запропоновано вільних посад, чим грубо порушено вимоги законодавства. На момент звільнення 18.09.2023 року у Орининському ліцеї була вакантна посада 0,5 ставки вихователя, однак її не запропонували ОСОБА_1 , а 21.09.2023 року директор ліцею неправомірно видав наказ № 59-к «Про встановлення повного робочого часу ОСОБА_2 », яким її переведено з 0,5 ставки на 1,0 ставки.

З урахуванням стажу роботи та освіти серед осіб, які підлягали скороченню, у неї були переваги, що не враховано при її звільненні. ОСОБА_1 має 14 років стажу, з яких 11 років на посаді завідувача Орининського дошкільного навчального закладу «Калинка» та 3 роки на посаді вихователя дошкільного навчального закладу. У неї дві вищі спеціальні освіти, відповідно до Диплому Спеціаліста серія ХМ №25057817 від 18.06.2004 року, за спеціальністю «Початкове навчання» здобула кваліфікацію вчителя початкових класів та Диплому Бакалавра, серія ХМ №43442667 від 30.05.2012 року, за спеціальністю «Дошкільна освіта» здобула кваліфікацію бакалавра педагогічної освіти, вихователя дітей дошкільного віку. За періоди роботи, позивачка нагороджувалася подяками та грамотами за сумлінну роботу та відмінне виконання своїх обов`язків. З метою постійного підвищення професійної кваліфікації позивачка додатково проходила навчання про що отримала сертифікати.

З цих підстав позивачка просила визнати незаконним та скасувати наказ начальника Відділу освіти від 18.09.2023 року №88-К про звільнення ОСОБА_1 відповідно п.1 ст. 40 КЗпП України з посади директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка»; поновити її на цій посаді з 18.09.2023 року; стягнути з Відділу освіти на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу 73596,89 грн.

Рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 25 квітня 2024 року в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення суду як незаконне та задовольнити позов. На її думку, суд не дав належної оцінки доказам, що свідчать про незаконність оскаржуваного наказу. Судом не враховано, що в порушення її прав відповідач не запропонував їй вакантні 0,5 ставки вихователя, натомість Орининським ліцеєм видано наказ від 21.09.2023 року №59-к, яким ОСОБА_2 , вихователю дошкільного підрозділу Орининського ліцею встановлено 6-годинний робочий день, починаючи з 21.09.2023 року. ОСОБА_2 була прийнята на 0,5 ставки вихователя та працювала на 0,5 ставки до реорганізації. Не врахована кваліфікація позивачки, стаж та переважне право залишення на роботі на посаді, яка на день її звільнення була вільною. Це свідчить про порушення при її звільненні ст.ст. 40, 42 КЗпП України. Заборгованість із середнього заробітку за час вимушеного прогулу починаючи з 19.09.2023 року по 24.04.2024 року складає 73596,89 грн.

У відзиві Орининська сільська рада просить рішення суду залишити без змін, апеляційну скаргу залишити без задоволення як безпідставну. Вказує, що посада директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» була скорочена, тому відсутні підстави для застосування ст. 42 КЗпП України, оскільки посади вихователів, працівників, які обіймають ідентичні посади, не підпадали під скорочення. Не було також вакантних посад у правонаступника закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининського ліцею Орининської сільської ради. При скороченні посади директора (завідувача) закладу дошкільної освіти, в обов`язки якого входить ведення щоденної виховної роботи з дітьми в групі протягом 3-х годин, вивільнилося 0,5 ставки вихователя та виникає потреба у продовженні виховної роботи з дітьми протягом 3-х годин. Тобто, до часу скорочення посади директора закладу дошкільної освіти 0,5 ставки вихователя не була вакантною.

В засіданні апеляційного суду апелянтка та її представниця підтримали апеляційну скаргу з викладених в ній мотивів.

Представники відповідачів просили залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду - без змін.

Апеляційний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

За змістом ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників

За частиною 2 статті 40 КЗпП України звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 49-2 КЗпП України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці, одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи.

Згідно ч.1ст.42КЗпП прискороченні чисельностічи штатупрацівників узв`язкуіз змінамив організаціївиробництва іпраці переважнеправо назалишення нароботі надаєтьсяпрацівникам збільш високоюкваліфікацією іпродуктивністю праці.

Відповідно до ч.1ст.235КЗпП України у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Встановлено, що наказом начальника Відділу освіти Орининської сільської ради від 18.09.2023 року ОСОБА_1 звільнено з посади директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» з 18.09.2023 року згідно п. 1 ст. 40 КЗпП України. Підставою для звільнення стало рішення сесії Орининської сільської ради від 13.07.2023 року № 6 «Про реорганізацію Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради шляхом приєднання до Орининського ліцею Орининської сільської ради», наказ Відділу освіти від 31.08.2023 року № 59-н «Про створення комісії з визначення осіб, які мають переважне право залишення на роботі або щодо яких встановлене обмеження на звільнення» та протокол засідання комісії з визначення осіб, які мають переважне право на залишення на роботі або щодо яких встановлено обмеження на звільнення № 1 від 15.09.2023 року.

Наказом начальника Відділу освіти №51-н від 17.07.2023 року та письмовим попередженням начальника Відділу освіти від 17 липня 2023 року ОСОБА_1 попереджено про майбутнє звільнення із займаної посади згідно п. 1 статті 40 КЗпП України, ОСОБА_1 ознайомлена із вказаними документами, про що свідчить її підпис.

Рішенням сесії Орининської сільської ради від 13.07.2023 року № 6 реорганізовано Орининський заклад дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області шляхом приєднання до Орининського ліцею Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, визначено Орининський ліцей Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області правонаступником всього майна, прав та обов`язків Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

Згідно наказу Відділу освіти від 17 липня 2023 року № 51-н станом на 07 липня 2023 року в Орининському ЗДО «Калинка» кількість ставок разом складала 9,5, з яких: директор 1, вихователь 2,5; музичний керівник 0,5; помічник вихователя 2; кухар 1 , підсобний робітник 0,5; праля 0,5, завгосп 0,5, сторож 1.

У зв`язку з реорганізацією в Орининському ЗДО «Калинка» скорочено посади директора (1), кухаря (1), завгоспа (0,5) та сторожа (1).

За змістом ст. 42 КЗпП України до кола працівників, серед яких визначаються особи, які мають переважне право на залишення на роботі, і працівників, які не мають таких переваг, а тому підлягають звільненню, входять всі працівники, що займають таку ж посаду і виконують таку ж роботу на підприємстві.

Посада директора Орининського закладу дошкільної освіти «Калинка» була скорочена, при цьому посади вихователів, працівників, які обіймають ідентичні посади, не підпадали під скорочення, тому відсутні підстави оцінювати дотримання переважного правана залишенняна роботі відповідно до ст. 42 КЗпП України.

Після звільнення 18.09.2023 року ОСОБА_1 та деяких інших працівників Орининського ЗДО «Калинка» на підставі ч.1 ст. 40 КЗпП наказом Відділу освіти № 58-н від 28.08.2023 року затверджено з 19 вересня 2023 року зміни до штатного розпису структурного підрозділу дошкільної освіти «Калинка» Орининського ліцею: вихователь 3 штатні одиниці, помічники вихователя 2 штатні одиниці, музкерівник - 0,5 штатної одиниці, підсобний працівник та праля по 0,5 штатної одиниці.

Відповідно до п. 4 Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладі, затверджених Наказом Міністерства освіти і науки України від 04.11.2010 N 1055,зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 листопада 2010 р. за N 1157/18452 директори (завідувачі) одно- і двогруповими дошкільними навчальними закладами (крім дошкільних навчальних закладів з цілодобовим перебуванням дітей або тих, які мають одну таку групу) працюють з дітьми в групі протягом 3-х годин на день.

Отже, в результаті скорочення посади директора закладу дошкільної освіти, в обов`язки якого входить ведення щоденної виховної роботи з дітьми в групі протягом 3-х годин, вивільнилося 0,5 ставки вихователя та виникла потреба у забезпеченні виховної роботи з дітьми протягом 3-х годин.

Наказом Орининського ліцею від 21.09.2023 року №59-к ОСОБА_2 , вихователю дошкільного підрозділу Орининського ліцею встановлено 6-годинний робочий день, починаючи з 21.09.2023 року, на підставі її заяви. До реорганізації ОСОБА_2 була прийнята і працювала в ЗДО «Калинка» на 0,5 ставки вихователя.

Факт відсутності вакантної 0,5 ставки вихователя на час звільнення позивачки цілком підтверджується наказом Відділу освіти № 58-н від 28.08.2023 року, яким затверджено зміни до штатного розпису структурного підрозділу дошкільної освіти «Калинка» з 19 вересня 2023 року. Тобто, до часу скорочення посади директора закладу дошкільної освіти 0,5 ставки вихователя не була вакантною.

Не було також вакантних посад на час вивільнення позивачки у правонаступника закладу дошкільної освіти «Калинка» Орининського ліцею Орининської сільської ради.

Наведене цілком спростовує доводи апеляційної скарги про порушення норми ч.2 ст. 40 КЗпП України при звільненні позивачки.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що при звільненні позивачки з роботи не було порушена процедура звільнення, її трудові права.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції.

Рішення суду ґрунтується на повно і всебічно досліджених обставинах справи та ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, підстав для його скасування в межах доводів апеляційної скарги не вбачається.

Керуючись ст. ст. 374,375,382,384,389,390 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Кам`янець-Подільськогоміськрайонного судуХмельницької областівід 25квітня 2024року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 06 вересня 2024 року.

Судді Л.М. Грох

Т.О. Янчук

О.І. Ярмолюк

СудХмельницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення29.08.2024
Оприлюднено09.09.2024
Номер документу121438264
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі, з них

Судовий реєстр по справі —676/6892/23

Постанова від 29.08.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Постанова від 29.08.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Бондар О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні