Рішення
від 29.05.2024 по справі 155/632/24
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №155/632/24

Провадження №2-о/155/71/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.05.2024 м. Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі :

головуючого судді Сметани В.М.,

при секретарі судового засідання Воронюк Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою представника заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів), Мар`янівська селищна рада Луцького району Волинської області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення

УСТАНОВИВ:

Представник заявника 11 квітня 2024 року звернувся до суду із заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є двоюрідною тіткою заявника.

Вказує, що після смерті спадкодавці, залишилося спадкове майно, яке заявника прийняла шляхом постійного проживання із спадкодавицем.

Зазначає, що спадкодавець переїхала до заявника на постійне проживання, оскільки мала похилий вік, внаслідок чого заявник доглядала останню до моменту смерті.

З врахуванням наведеного, заявник просить суд встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є двоюрідною тіткою заявника та встановити факт проживання з останньою на час відкриття спадщини.

Ухвалою судді від 11 квітня 2024 року відкрито провадження у справі, призначено судове засідання.

В судовому засідання 08 травня 2024 року представник заявника, уточнила позовні вимоги, а саме просила встановити факт спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , більше п`яти років до часу відкриття спадщини

Представник заявника в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, уточнені вимоги заяви підтримала.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд у його відсутності, не заперечує, щодо задоволення позову.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши пояснення сторін, свідків на попередньому судовому засіданні та дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.5 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Статтею 1264 ЦК України, передбачено, що у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до абз.2 п.2 постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

У п.21 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

До спадкоємців четвертої черги належить не лише тільки жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали із спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки.

Відповідно до ст.3 ч.2 СК України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Для набуття права на спадкування за законом на підставі статті 1264 ЦК України необхідне встановлення двох юридичних фактів: а) проживання однією сім`єю із спадкодавцем; б) на час відкриття спадщини має сплинути щонайменше п`ять років, протягом яких спадкодавець та особа (особи) проживали однією сім`єю.

Обов`язковою умовою для визнання осіб членами сім`ї, крім власне факту спільного проживання, є наявність спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі у спільних витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Пунктом 6 Рішення Конституційного Суду України від 03 червня 1999 року № 5-рп/99 встановлено, що до членів сім`ї належать особи, що постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, але й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Бужанівської сільської ради Горохівського району Волинської області (а.с.8).

Згідно з інформацією, яка зазначена в копії довідки №141, виданої 14 березня 2024 року виконавчим комітетом Мар`янівської селищної ради Волинської області, ОСОБА_3 1935 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала (без реєстрації) в ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 , зареєстрована була в АДРЕСА_2 . Спадкодавиця одружена не була, дітей не мала. Заповіт не посвідчувався в Бужанівській сільській раді. Після смерті ОСОБА_3 єдиним спадкоємцем є двоюрідна племінниця ОСОБА_1 (а.с.10).

Відповідно до копії довідки №161 від 05 квітня 2024 року, виданої виконавчим комітетом Мар`янівської селищної ради Луцького району Волинської області, ОСОБА_3 1935 року народження, була зареєстрована одна за адресою: АДРЕСА_2 , а проживала без реєстрації в племінниці ОСОБА_1 з 2010 року (а.с.17).

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , підтвердили факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 з ОСОБА_3 більше п`яти років.

Свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , попереджені судом про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві показання і відмову від дачі показань за ст.ст.384, 385 КК України, що підтверджується їх підписом, тому у суду відсутні підстави ставити під сумнів дані покази.

Відповідно до ч.2 ст.256 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені юридичні факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 1 статтею 294 ЦПК України, визначено що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені юридичні факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.7 постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» №5 від 31.03.1995 року, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Таким чином факт, про вставлення якого просить заявник, має для неї юридичне значення, оскільки надає правові підстави для отримання Свідоцтв про право на спадщину за законом.

Положеннями ст.ст.80, 81 ЦПК України, визначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з роз`ясненнями, що викладені в п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5від 31 березня 1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до статей 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з частиною 1 статті 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст.1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Згідно з вимогами ч.3 ст.1268, ч.1 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу він не заявив про відмову від неї, та спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Враховуючи вищевикладене, представлені заявником докази на підтвердження факту її проживання зі спадкодавцем ОСОБА_3 , як однією сім`єю, на час відкриття спадщини, в контексті положень ст.ст.76-80ЦПК України, є належними та допустимими, спір щодо спадкового майна відсутній, суд дійшов висновку, що заява є підставною та підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст.10, 11, 58, 60, 200, 213, 215, 256, 259, 293, 315 ЦПК України, ст.ст.1220, 1258, 1264, 1268, 1297 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , більше п`яти років на час відкриття спадщини.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Сторонами по справі:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 ).

Заінтересована особа: Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів), місцезнаходження: місто Горохів, вулиця Шевченка, 25, Луцький район, Волинська область, Код ЄДРПОУ:26038951).

Заінтересована особа: Мар`янівська селищна рада Луцького району Волинської області: місцезнаходження: смт. Мар`янівка, вулиця Незалежності, 26, Луцький район, Волинська область, Код ЄДРПОУ:04334933).

Дата складення повного тексту рішення 29 травня 2024 року.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області В.М. Сметана

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119395186
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —155/632/24

Рішення від 29.05.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні