Ухвала
від 31.05.2024 по справі 440/13978/21
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

31 травня 2024 року м. ПолтаваСправа № 440/13978/21

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Головка А.Б., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" про заміну боржника у виконавчому документі у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" до Управління Держпраці у Полтавській області про визнання протиправною та скасування постанови, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Управління Держпраці у Полтавській області про визнання протиправною та скасування постанов про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення № ПЛ3046/1427/АВ/П/ТД-ФС від 14.09.2021 року.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 08.02.2022 адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" до Управління Держпраці у Полтавській області про визнання протиправною та скасування постанови задоволено. Визнано протиправною та скасовано постанову Управління Держпраці у Полтавській області про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення № ПЛ3046/1427/АВ/П/ТД-ФС від 14.09.2021 року. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Управління Держпраці у Полтавській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 6300,00 грн.

Додатковим рішенням суду від 24.05.2022 стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Управління Держпраці у Полтавській області (вул. Пушкіна, 119, м. Полтава, 36014; код ЄДРПОУ 39777136) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" (вул. Садова, 3/5, м. Харків, Харківська область, 61002; код ЄДРПОУ 38494616) судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 20000,00 грн (двадцять тисяч гривень нуль копійок) та судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 681,00 грн.

16.08.2022 у справі видано виконавчі листи.

13.05.2024 до суду надійшла заява представника позивача про заміну сторони виконавчого провадження, а саме: замінити боржника з Управління Держпраці у Полтавській області на його правонаступника Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, видати нові виконавчі листи у цій справі із зазначенням боржника Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці, а виконавчі листи від 16.08.2022 визнат такими, що не підлягають виконанню у зв`язку із припиненням боржника.

Вказане клопотання мотивоване тим, що Управління Держпраці у Полтавській області на підставі постанови КМУ від 12.01.2022 № 14 ліквідовано, натомість створено юридичну особу публічного права - Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці з передачею майна. За наведених обставин заявник вважає, що виникла необхідність заміни боржника у виконавчому документі.

Відповідно приписів частини другої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 22.05.2024 клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" про заміну боржника у виконавчому документі призначено до розгляду у судовому засіданні на 29 травня 2024 року 11 год. 00 хв. в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду.

У судове засідання представники заявника та Управління Держпраці у Полтавській області не з`явилися, про дату, час та місце його проведення повідомлялися належним чином.

Фіксування судового засідання у відповідності до частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України не здійснювалось.

Зважаючи на відсутність перешкод для проведення засідання, суд, з урахуванням положень частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, визнав за можливе розглянути клопотання про заміну сторони у виконавчому провадженні у письмовому провадженні.

Вирішуючи клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" про заміну боржника у виконавчому документі, суд виходить з такого.

Частиною 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з частиною 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, норми процесуального законодавства передбачають можливість заміни сторони виконавчого провадження, а також заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження. Така заміна є прийнятною, зокрема, у правовідносинах, що допускають правонаступництво. При цьому законодавством установлено головну умову, за якої обов`язки боржника може бути перекладено на іншу особу, - це вибуття сторони виконавчого провадження.

Суд бере до уваги, що згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці" від 12 січня 2022 р. № 14 вирішено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 1, до якого включено, зокрема, Управління Держпраці у Полтавській області .

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 р. № 14 передбачено утворити як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 2.

Відповідно до пункту 3 вказаної постанови установлено, що:

1) територіальні органи Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1 цієї постанови, продовжують здійснювати повноваження та функції, покладені на зазначені органи, до завершення здійснення заходів, пов`язаних з утворенням міжрегіональних територіальних органів Державної служби з питань праці і прийняттям рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною службою з питань праці після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворені згідно з пунктом 2 цієї постанови, затвердження положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій;

2) здійснення заходів, пов`язаних з ліквідацією територіальних органів Державної служби з питань праці згідно з пунктом 1 цієї постанови та утворенням міжрегіональних територіальних органів Державної служби з питань праці згідно з пунктом 2 цієї постанови, покладається на Державну службу з питань праці;

3) міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворюються згідно з пунктом 2 цієї постанови, виконують завдання і функції територіальних органів Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1, а саме: Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці - завдання і функції Управління Держпраці у Сумській області, Управління Держпраці у Полтавській області, Головного управління Держпраці у Харківській

області.

У листі Головного управління Державної казначейської служби України у Полтавській області від 07.03.2024 № 04-22-10/2582 на заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" щодо виконання виконавчого листа у справі № 440/13978/21 зазначено, що 10.03.2023 рахунки Управління Держпраці у Полтавській області з кодом ЄДРПОУ 39777136 закриті, відтак поданий пакет документів по справі № 440/13978/21 повернено, оскільки боржник не має відкритих рахунків в органі Казначейства.

29.09.2022 зареєстровано як юридичну особу Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (ідентифікаційний код 44730367), місцезнаходження - м. Полтава, вул. Матвійчука Юліана, 119, Полтавська область, 36014.

Отже, в силу вимог підпункту 3 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 р. № 14 вказаний міжрегіональний територіальний орган Державної служби з питань праці виконує завдання і функції територіальних органів Державної служби з питань праці, які ліквідуються: Управління Держпраці у Сумській області, Управління Держпраці у Полтавській області, Головного управління Держпраці у Харківській області.

Суд враховує, що правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції. У такому разі також відбувається вибуття суб`єкта владних повноважень із публічних правовідносин.

Особливістю адміністративного (публічного) правонаступництва є те, що подія переходу прав та обов`язків, що відбувається із суб`єктами владних повноважень, сама собою повинна бути публічною та врегульованою нормами адміністративного права.

Беручи до уваги зміст спірних правовідносин та законодавчі акти щодо реформування Державної служби з питань праці, суд дійшов висновку, що Управління Держпраці у Полтавській області вибуло із спірних правовідносин і його правонаступником є Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Відтак, враховуючи відсутність доказів перебування виконавчого листа № 440/13978/21 на виконанні, наявні правові підстави для заміни боржника у виконавчому листі - Управління Держпраці у Полтавській області на його правонаступника - Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (ідентифікаційний код 44730367, місцезнаходження - м. Полтава, вул. Матвійчука Юліана, 119, Полтавська область, 36014).

Згідно з частиною 2 статті 374 Кодексу адміністративного судочинства України суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Оскільки обставини, на які посилається позивач, не містять підстав, з якими стаття 374 Кодексу адміністративного судочинства України пов`язує визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, суд вважає, що підстави для задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" в цій частині відсутні.

Таким чином клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" про заміну сторони у виконавчому документі належить задовольнити частково.

Керуючись статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" про заміну сторони у виконавчому документі задовольнити частково.

Замінити у виконавчих листах № 440/13978/21, виданих 16.08.2022 Полтавським окружним адміністративним судом у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "НАВІТЕХСЕРВІС" до Управління Держпраці у Полтавській області про визнання протиправною та скасування постанови, боржника Управління Держпраці у Полтавській області (код ЄДРПОУ 39777136, місцезнаходження: м. Полтава, вул. Пушкіна, 119, Полтавська область, 36014) на його правонаступника - Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (ідентифікаційний код 44730367, місцезнаходження - м. Полтава, вул. Матвійчука Юліана, 119, Полтавська область, 36014).

У іншій частині заяви відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду.

Головуючий суддя А.Б. Головко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119427355
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо праці, зайнятості населення, у тому числі праці

Судовий реєстр по справі —440/13978/21

Ухвала від 31.05.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 22.05.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 09.11.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Катунов В.В.

Повістка від 23.05.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 20.02.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Рішення від 07.02.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Рішення від 08.02.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 06.12.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 01.11.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні