Рішення
від 21.05.2024 по справі 518/665/24
ШИРЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ширяївський районний суд Одеської області

21.05.2024 Справа №: 518/665/24 Провадження № 2/518/251/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.05.2024 року смт. Ширяєве

Ширяївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді: Алексєєвої О.В.,

при секретарі: Надир І.Л.,

за участі позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

представника третьої особи ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку загального позовного провадження в залі суду в смт. Ширяєве позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , треті особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області, Міністерство оборони України, Ширяївський відділ ДРАЦС у Березівському районі Одеської області Південного МУ МЮ (м. Одеса) про встановлення факту батьківства,

ВСТАНОВИВ:

21.03.2024 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3 , треті особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області, Міністерство оборони України, Ширяївський відділ ДРАЦС у Березівському районі Одеської області Південного МУ МЮ (м. Одеса), в якому просить встановити факт батьківства громадянина України ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Авангард Овідіопольського району Одеської області і помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно дітей, народжених громадянкою України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3

- ОСОБА_6 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області;

- ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області;

- ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області.

Також, позивач просить суд внести зміни до

- актового запису №158 про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , складеного 17.06.2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Ширяївського районного управління юстиції в Одеській області;

- актового запису №201 про народження ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , складеного 26.09.2017 року Ширяївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області;

- актового запису №66 про народження ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , складеного 06.04.2019 року Ширяївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області,

вказавши батьком дітей ОСОБА_5 , громадянина України, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Авангард Овідіопольського району Одеської області.

Свої вимоги позивач обґрунтувала тим, що вона в період з 2014 року перебувала у фактичних шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 . Позивач з померлим проживали разом однією сім`єю за місцем реєстрації позивача в АДРЕСА_1 , та вели спільне господарство. В результаті спільного проживання у них народилися діти: ІНФОРМАЦІЯ_4 донька ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 - син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 - син ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_11 - син ОСОБА_9 .

В період 2014-2023 позивач з ОСОБА_5 проживали разом, вели спільне господарство та мали спільний бюджет, несли витрати на придбання продуктів харчування та речей для спільного користування, оплату комунальних послуг, на утримання житла в належному стані, ремонтували його, виховували та утримували 4-х дітей, щодо яких ОСОБА_5 визнавав своє батьківство.

Оскільки позивач, як мати вищевказаних дітей, у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 не перебувала, то запис про батька дітей, окрім сина ОСОБА_10 , в актових записах та у свідоцтвах про народження ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 було вчинено відповідно до положень ч. 1 ст. 135 СК України - за прізвищем матері, а ім`я та по батькові записано за вказівкою позивача як ОСОБА_14 .

22.03.2023 року ОСОБА_5 був призваний на військову службу за мобілізацією та проходив військову службу у складі 3 десантно-штурмового відділення 1 десантно-штурмового взводу 12 десантно-штурмової роти 3 десантно-штурмового батальону військової частини НОМЕР_1 .

20.09.2023 року поблизу населеного пункту Мала Токмачка Пологівського району Запорізької області ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , загинув під час виконання військового обов`язку.

Про смерть ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , Ширяївським відділом ДРАЦС у Березівському районі Одеської області Південного МУ МЮ (м. Одеса) складено відповідний актовий запис за №207 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 .

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_5 , виданого на підставі актового запису за №15, складеного 20.03.1992 року Прилиманською сільською радою Овідіопольського району Одеської області, він народився ІНФОРМАЦІЯ_12 в смт. Авангард Овідіопольського району Одеської області і його батьками є ОСОБА_15 та ОСОБА_3 .

Позивач вважає, що неповнолітні ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , як неповнолітні діти загиблого (померлого) військовослужбовця ОСОБА_5 , мають у рівних частках з його матір`ю відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 та ст.. 16-1 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 року №2011-ХІІ, право на призначення Міністерством оборони та отримання одноразової грошової допомоги, для чого необхідно надати свідоцтво про народження дитини, як то передбачено Порядком призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975).

Позивач зазначає в позові, що відповідно до наведеного, у неї з відповідачем наявний спір щодо права дітей на отримання одноразової грошової допомоги.

Крім цього, ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 року № 2262-ХІІ передбачена, зокрема, пенсія у разі втрати годувальника сім`ям військовослужбовців, якщо годувальник помер у період проходження служби (ст. 29); право на яку мають члени сімей загиблих, до яких віднесені і непрацездатні діти, якими вважаються і діти, які не досягли 18 років (ст. 30); пенсію згідно з цим Законом призначають органи Пенсійного фонду України (ст. 49).

Виходячи з наведеного, позивачу для отримання на дітей від ОСОБА_5 - ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зазначених вище одноразової грошової допомоги та пенсії в разі втрати годувальника, необхідно документально підтвердити його батьківство щодо дітей з отриманням свідоцтв про їх народження, в яких померлий ОСОБА_5 зазначатиметься батьком.

У зв`язку з вищевикладеним, дана обставина й стала підставою для звернення до суду з даним позовом.

19.04.2024 року до суду надійшли пояснення представника третьої особи Міністерства оборони України ОСОБА_5, відповідно до яких остання заперечувала проти задоволення позовних вимог позивача, вважала їх необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Представник третьої особи в поясненнях зазначила, що з тексту позовної заяви та заявлених позовних вимог не зрозуміло, які права позивачки були порушені відповідачем. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Вважає, що позивачка обрала не правильний спосіб звернення до суду для встановлення факту, що має юридичне значення.

Крім того, зазначає, що додана позивачем до позову довідка Ширяївської селищної ради №1648 від 29.11.2023 року про спільне проживання не є достатнім доказом того, що позивач з померлим проживали спільно однією сім`єю, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки в розумінні ст. 3 СК України, а інші докази, які б дали можливість зробити висновок, що вони дійсно проживали однією сім`єю на протязі останніх п`яти років до його смерті і були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, позивач до суду не надала.

Також представник в поясненнях зазначає, що є незрозумілим те, чому саме за життя, з 2014 року по 2023 рік ОСОБА_5 офіційно не визнав батьківство, якщо він фактично визнавав себе батьком дітей, як зазначає позивач, адже сама процедура визнання батьківства дуже проста: походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану. За загальним правилом, заяву необхідно подати особисто, що надає можливість впевнитись у добровільному волевиявленні осіб. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

Предметом доказування у справах про визнання батьківства або про встановлення факту батьківства є встановлення походження дитини від певної особи. Основним і найбільш достовірним є «тест на батьківство», так звана генетична експертиза. ЇЇ вірогідність складає 99,99 %. МО вважає, що достовірним доказом на підтвердження факту батьківства є саме ДНК-тест.

Представник 3-ї особи вважає, що позивачем не доведено належними та допустимими доказами факт батьківства ОСОБА_5 по відношенню до ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , а тому відсутні правові підстави для задоволення позову.

Позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_2 в підготовчому судовому засіданні позовні вимоги підтримали повністю та наполягали на задоволенні позовних вимог. На питання суду, чому померлий ОСОБА_16 не визнавав батьківство своїх трьох дітей офіційно, позивач зазначила, що вони бажали отримувати державну соціальну допомогу як одинока матір.

Відповідач ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні позов визнала та зазначила, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , є біологічним батьком дітей ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , а вона їх бабою. Відповідач також пояснила. що дійсно її померлий син проживав з позивачем ОСОБА_1 без реєстрації шлюбу, в них народилося четверо дітей. Троє перших дітей син не зареєстрував як своїх дітей, а четвертого зареєстрував саме за наполяганням матері (відповідача). Відповідач не має жодних сумнівів що діти є її онуками.

Представник третьої особи Міністерства оборони України ОСОБА_5 в підготовчому судовому засіданні підтримала пояснення від 19.04.2024 року та вважала, що відсутні правові підстави для задоволення позову. Наполягала на тому, що для підтвердження достовірності походження дітей від загиблого ОСОБА_5 є обов`язковим проведення генетичної експертизи. На питання суду, яким чином визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, представник позивача зазначила, що позовні вимоги повинні бути підтверджені генетичною експертизою, а також, що позивачем обрано невірний спосіб захисту (справа повинна розглядатись в окремому провадженні).

Представник Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області в підготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за відсутності представника ГУ, зазначила, що заперечень проти заяви не має.

Представник Ширяївського відділу ДРАЦС у Березівському районі Одеської області Південного МУ МЮ (м. Одеса) в підготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, зазначила, що заперечень проти заяви не має.

Згідно положень ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до положень ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає зо можливе ухвалити рішення за результатами підготовчого судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Статтею 51 Конституції України, ч. ч. 2 та 3 ст. 5 СК України передбачено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Держава має заохочувати та підтримувати материнство і батьківство та забезпечувати пріоритет сімейного виховання дитини. Отже, при регулюванні сімейних відносин держава має максимально враховувати інтереси дитини.

Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї (ч. 8 ст. 7 СК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 125 СК України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини та за рішенням суду.

Згідно ст. 130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу (матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття).

Згідно п. 7 Постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 N 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи.

Відповідно до п. 9 вказаної Постанови питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Висновки експертизи, у тому числі судово-генетичної, необхідно оцінювати з урахуванням положень ст. 212 ЦПК ( 1618-15 ), згідно з якою жоден доказ не має для суду наперед установленого значення, він оцінює докази в їх сукупності, а результати оцінки відображає в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Статтею 77 ЦПК України визначено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ст.79 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ст.80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У постанові Верховного Суду від 16 травня 2018 року у справі № 591/6441/14-ц (провадження № 61-6030св18) зазначено, що СК України не визначає будь-яких особливостей предмету доказування у даній категорії справ. Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі частини другої статті 128 СК України можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи. Для встановлення батьківства правове значення мають фактичні дані, які підтверджують спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства. Підставою для категоричного висновку для визнання батьківства в судовому порядку може бути висновок судово-генетичної або судово-імунологічної експертизи.

Суд, дослідиши матеріали справи, встановив, що ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області, її матір`ю є ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_3 від 17.06.2015 року; ОСОБА_7 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області, його матір`ю є ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_4 від 26.09.2017 року; ОСОБА_8 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області, його матір`ю є ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_5 від 06.04.2019 року (а.с. 11-13).

Відповідно до копій актових записів про народження ОСОБА_8 № 66 від 06 квітня 2019 року, про народження ОСОБА_7 № 201 від 26 вересня 2017 року та про народження ОСОБА_6 № 158 від 17 червня 2015 року, відомості про батька внесені на підставі заяви матері відповідно до ст. 135 СК України.

ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_5 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 від 27.09.2023 року.

Та обставина, що померлий ОСОБА_5 визнавав себе батьком дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , приймав активну участь у їх вихованні, турбувався про них, спільно з ОСОБА_1 матеріально забезпечував дітей, підтверджуються показами відповідача.

На підтвердження вимог позовної заяви про встановлення факту батьківства позивачем надані фото, на яких зображені померлий ОСОБА_5 з ОСОБА_1 та дітьми на відпочинку, вдома тощо. Фото вказують на теплі та гарні стосунки чоловіка та дітей. Суд бере до уваги дані фотознімки, оскільки вони відображають спілкування ОСОБА_5 з дітьми, вказують на родинне ставлення один до одного (а.с. 20-24).

Згідно довідки Ширяївської селищної ради Березівського району Одеської області № 1648 від 29.11.2023 року, виданій ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , про те, що вона дійсно проживала разом з померлим цивільним чоловіком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_15 та до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_14 вели спільне господарство (а.с. 15).

Відповідно до Сповіщення сім`ї № 4713/266 ІНФОРМАЦІЯ_16 № 4713 від 21.09.2023 року ОСОБА_1 повідомлено про те, що її чоловік стрілець 3 десантно-штурмового відділення 1 десантно-штурмового взводу 12 десантно-штурмової роти 3 десантно-штурмового батальйону в/ч НОМЕР_1 солдат ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 . мужньо виконавши військовий обов`язок в бою за Україну, її свободу і незалежність, загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 поблизу н.п. Мала Токмачка, Пологівського району Запорізької області (а.с. 18).

З урахуванням визнання відповідачем позову з приводу походження дітей, при наявності у справі належних та допустимих доказів на підтвердження факту батьківства ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , стосовно малолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , суд дійшов висновку, що позовна заява про встановлення факту батьківства підлягає задоволенню.

Крім цього, суд зауважує, що встановлення факту батьківства буде сприяти якнайкращим інтересам малолітніх дітей.

Суд вважає, що у справі можливо застосувати положення ч.4 ст. 206 ЦПК України, оскільки матеріали справи містять докази на підтвердження позовних вимог, визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб. Суд вважає за необхідне зазначити, що клопотання про призначення генетичної експертизи сторонами не заявлялося, а згідно принципу диспозитивності цивільного судочинства суд не має повноважень призначити експертизу за власною ініціативою. Водночас, в суду відсутні сумніви у добросовісності учасників справи. Крім того, призначення експертизи мало б наслідком затягування розгляду справи й покладення зайвих судових витрат на позивача.

Посилання третьої особи - Міністерста оборони України на те, що справа повинна розглядатися в порядку окремого провадження суд сприймає критично, оскільки в самій позовній заяві було зазначено про наявність спору станом на день її подання, що унеможливлює розгляд справи в окремому провадженні. Крім того, представник третьої особи не обгрунтувала, як саме визнання відповідачем позову порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, або чим воно суперечить закону.

Відповідно до ст. 134 CK України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Згідно з п. 2.13.1 Розділу II Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 №96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п. 2.16.4. Розділу II Правил на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

За наведених обставин позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.258-259, 263-265, 268, 272-273, 315, 353-354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , до ОСОБА_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , треті особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, адреса: 65107, м. Одеса, вул. Канатна, буд. 83), Міністерство оборони України (код ЄДРПОУ 00034022, адреса: 03168, м. Київ, просп. Повітрофлотський, 6), Ширяївський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (код ЄДРПОУ 23209139, адреса: 66800, Одеська область, Березівський район, смт. Ширяєве, вул. Соборна, 158), про встановлення факту батьківства задовольнити.

Встановити факт батьківства громадянина України ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Авангард Овідіопольського району Одеської області і помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно дітей, народжених громадянкою України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3

- ОСОБА_6 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області;

- ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області;

- ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в смт. Ширяєве Ширяївського району Одеської області.

Внести зміни до

- актового запису №158 про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , складеного 17.06.2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Ширяївського районного управління юстиції в Одеській області;

- актового запису №201 про народження ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , складеного 26.09.2017 року Ширяївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області;

- актового запису №66 про народження ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , складеного 06.04.2019 року Ширяївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області,

вказавши батьком дітей ОСОБА_5 , громадянина України, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Авангард Овідіопольського району Одеської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення складено 31.05.2024 року.

Суддя: О.В. Алексєєва

СудШиряївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу119447549
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —518/665/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні