Постанова
від 29.05.2024 по справі 364/316/22
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

справа № 364/316/22

головуючий у суді І інстанції Моргун Г. Л.

провадження № 22-ц/824/4890/2024

суддя-доповідач у суді ІІ інстанції Мостова Г.І.

ПОСТАНОВА

Іменем України

29 травня 2024 року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Мостової Г.І.,

суддів: Березовенко Р.В., Лапчевської О.Ф.,

за участі секретаря судового засідання Лазоренко Л.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка Нова» на рішення Володарського районного суду Київської області від 03 листопада 2023 року

у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка Нова» про внесення змін до договору оренди землі, -

в с т а н о в и в :

У липні 2022 року ОСОБА_1 звернулася до Володарського районного суду Київської області з позовом до ТОВ «Сільгосптехніка Нова», у якому просила суд: внести зміни до пунктів 9, 10 договору оренди землі № б/н від 01 березня 2012 року, укладеного між ТОВ «Сільгосптехніка Нова» та ОСОБА_1 , виклавши їх у такій редакції:

Пункт 9 Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 16 000 грн;

Пункт 10 Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Позов обґрунтовано тим, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 4,3807 га, кадастровий номер 3221687200:02:003:0004, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

01 березня 2012 року між ТОВ «Сільгосптехніка Нова» та ОСОБА_1 укладений договір оренди землі, за умовами якого орендодавець передала свою земельну ділянку в оренду на строк 49 років.

За договором про оренду орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 4 039 грн 59 коп. Обчислення розміру орендної плати здійснюється без урахування індексів інфляції.

Розмір орендної плати не переглядався з 2012 року. У договорі про оренду землі передбачено, що розмір орендної плати переглядається по мірі потреби у разі, зокрема, зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів у т.ч. внаслідок інфляції.

15 лютого 2022 року ОСОБА_1 звернулася до орендаря з пропозицією укласти договір про внесення змін в договір оренди землі в частині, що стосується розміру орендної плати та індексації, однак ТОВ «Сільгосптехніка Нова» не прийняло пропозицію позивача.

Позивач також вказує, що відповідно до офіційної статистичної інформації, яка міститься на сайті Державної служби статистики України (https://ukrstat.gov.ua) «Індекси споживчих цін на товари та послуги у 2002-2020 роках» за період з 2012 року по 2020 рік щороку відбувалося підвищення індексу споживчих цін, підвищення цін у сфері житлово-комунального господарства, збільшення тарифів.

У 2020-2021 роках ТОВ «Сільгосптехніка Нова», укладаючи договори оренди з іншими власниками земельних ділянок, встановлювало розмір орендної плати на рівні 16 000 грн.

Рішенням Володарського районного суду Київської області від 03 листопада 2023 року, з урахуванням ухвали Володарського районного суду Київської області від 10 листопада 2023 року про виправлення описки, позов ОСОБА_1 задоволено.

Внесено зміни до договору оренди землі № б/н від 01 березня 2012 року, укладеного між ТОВ «Сільгосптехніка Нова» та ОСОБА_1 , зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію та їх обтяжень 15 лютого 2017 року та викладено в наступній редакції:

«п. 9 орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 16 000 грн»;

«п. 10 обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції».

Відповідні зобов`язання сторін за договором оренди землі від 01 березня 2012 року, укладеним між ОСОБА_1 та ТОВ «Сільгосптехніка Нова» зареєстрованим в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію та їх обтяжень 15 лютого 2017 року змінюються з моменту набрання судовим рішенням законної сили.

Стягнуто з ТОВ «Сільгосптехніка Нова» судові витрати, сплачений судовий збір, у розмірі 992 грн 40 коп. на користь ОСОБА_1 .

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що договір оренди землі містить перелік підстав, у випадку зміни яких сторони переглядають розмір орендної плати. У позовній заяві наведено динаміку збільшення споживчих цін, тарифів, інфляції починаючи з 2012 року до 2021 року. Такі зміни демонструють суду постійне збільшення вартості енергоносіїв та споживчих цін у 5-7 разів. Позивачка не просить збільшити розмір орендної плати у 5-7 разів, натомість просить збільшити її орієнтовно у 3 рази.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, ТОВ «Сільгосптехніка Нова» подало апеляційну скаргу, у якій просить скасувати рішення Володарського районного суду Київської області від 03 листопада 2023 року та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що рішення суду першої інстанції ухвалено з порушенням норм матеріального та процесуального права, висновку суду першої інстанції не відповідають обставинам справи.

Скаржник в апеляційній скарзі зазначає, що на момент укладання договору оренди землі між позивачем та відповідачем, позивач просила виплатити наперед орендну плату у розмірі 35 000 грн.

Директор ТОВ «Сільгосптехніка Нова» погодився виплатити кошти, які позивач отримала, що вона та її представник також не спростовували.

У заяві про виплату коштів у розмірі 35 000 грн за оренду належної їй земельної ділянки наперед позивач також зазначила, що претензій до договору оренди землі від 01 березня 2012 року вона не має.

При укладанні договору оренди землі від 01 березня 2012 року були узгоджені всі умови передачі земельної ділянки в оренду, відповідно і розмір орендної плати, на які позивач погодилась, та згоду стверджено підписом у договорі оренди.

При укладанні договору оренди землі від 01 березня 2012 року, ОСОБА_1 була ознайомлена з договором оренди, що засвідчила власним підписом, тому їй достовірно відомо, що в пункті 10 договору оренди землі від 01 березня 2012 року визначено, що обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється без урахування індексів інфляції та в пункті 13 договору оренди землі від 01 березня 2012 року визначено випадки перегляду розміру орендної плати.

Скаржник звертає увагу суду, що укладаючи договір, сторони не погоджували жодних додаткових змін, виходячи зі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки, пунктом 13 договору визначили умови перегляду розміру орендної плати, пунктом 10 договору сторонами погоджено, що обчислення розміру орендної плати здійснюється без врахування індексів інфляції.

Апелянт вказує, що ТОВ «Сільгосптехніка Нова» на законних підставах використовує орендовану земельну ділянку. Позивач та її представник не надали жодного належного та допустимого доказу на підтвердження своїх позовних вимог щодо внесення змін до договору оренди, та позивач фактично бажає уникнути обов`язку щодо виконання умов договору зі своєї сторони та зловживає своїми процесуальними правами.

На думку відповідача, позивач намагається уникнути відповідальності щодо виконання своїх обов`язків по виконанню умов договору оренди землі від 01 березня 2012 року, з яким позивач погодилась при укладанні.

Скаржник зазначає, що ним дотримано всіх умов договору оренди землі від 01 березня 2012 року, а тому вимоги позивача про внесення змін до договору оренди землі є надуманими, безпідставними та необґрунтованими.

Від представника ОСОБА_1 - адвоката Марценюк Л.А. надійшов відзив на апеляційній скаргу. у якому вона просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення - без змін.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Марценюк Л.А. у судовому засіданні підтримала вимоги апеляційної скарги та просила їх задовольнити.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Виходячи з положень статті 13 ЦПК України кожна сторона розпоряджається своїми правами на власний розсуд, у т. ч. правом визначити свою участь в судовому засіданні, а з огляду на положення статті 372 ЦПК України явка до суду апеляційної інстанції не є обов`язковою.

Зважаючи на вимоги частини 9 статті 128, частини 5 статті 130, частини 2 статті 372 ЦПК України колегія суддів визнала повідомлення належним, а неявку такою, що не перешкоджає апеляційному розгляду справи.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість ухваленого рішення, дійшла висновку про таке.

Судом встановлено та з матеріалі справи вбачається, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 4,3807 га, яка розташована у Рудосільській сільській раді Володарського району Київської області, цільове призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯИ №225422 (а.с. 37).

01 березня 2012 року ОСОБА_1 та ТОВ «Сільгосптехніка Нова» уклали договір оренди землі б/н, пунктом 1 якого визначено, що орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку, яка знаходиться на території Рудосільської сільської ради ( а.с. 5-6, 32-35).

Пунктом 2 договору визначено, що в оренду передається земельна ділянка загальною площею 4,3807 га.

Договір укладено на 49 років (пункт 8 договору).

Нормативна грошова оцінки земельної ділянки становить 134 652 грн 89 коп. (пункт 5 договору).

Орендна плата вноситься у розмірі 4 039 грн 59 коп. (пункт 9 договору).

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється без урахування індексів інфляції (пункт 10 договору).

Пунктом 13 договору оренди землі визначено, що розмір орендної плати переглядається по мірі потреби у разі:

зміни умов господарювання, передбачених договором;

зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції;

погіршення стану орендної земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;

в інших випадках передбачених законом.

Договір оренди від 01 березня 2012 року зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію та їх обтяжень 15 лютого 2017 року, що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (а.с. 38).

05 вересня 2011 року ОСОБА_1 зверталася до ТОВ «Сільгосптехніка Нова» із заявою про укладення договору оренди землі відносно належної їй земельної ділянки площею 4,2643 га та з проханням виплати їй 35 000 грн в рахунок виплати орендної плати ( а.с. 30, 31).

Виплата позивачці коштів у вказаному розмірі 35 000 грн підтверджується видатковим касовим ордером від 05 вересня 2011 року (а.с. 39).

Відповідно довідки виданої ТОВ «Сільгосптехніка Нова» позивачці нараховано орендну плату у розмірі 41 942 грн, з яких 6 942 грн було перераховано до місцевого бюджету (а.с. 40).

15 лютого 2022 року та 09 червня 2022 року позивачка зверталася до ТОВ «Сільгосптехніка Нова» з пропозицією про внесення змін до договору оренди землі (а.с. 7, 9), зокрема до пункту 9 та пункту 10, пропонуючи укласти додаткову угоду (а.с. 8, 10) та викласти зазначені пункти в наступній редакції:

пункт 9 орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 16 000 грн;

пункт 10 обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

З роздруківок офіційної статистичної інформації, яка міститься на сайті Державної служби статистики України (https://ukrstat.gov.ua) вбачається, що за період з 2012 року по 2020 рік щороку відбувалося підвищення індексу споживчих цін на товари та послуги, електроенергію та природній газ для споживачів у середньому приблизно у 5-7 разів (а.с.11, 14-17).

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 11 ЦК України підставою виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з частиною 1 статті 628 ЦК України зміст договору становлять умови, визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 13 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до частини 1 статті 15 Закону України «Про оренду землі» орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є істотною умовою договору оренди землі.

Згідно зі статтею 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Зміст указаних норм права свідчить про те, що орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є істотною умовою договору оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно з частинами 1, 2 статті 651 ЦК України зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Відповідно до частин 1, 2 статті 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов`язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони.

Статтею 30 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Згідно з частиною 3 статті 653 ЦК України у разі зміни договору зобов`язання змінюється з моменту досягнення домовленості про зміну договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється у судовому порядку, зобов`язання змінюється з моменту набрання рішенням суду про зміну договору законної сили.

Пунктом 13 договору оренди землі, укладеного між сторонами, визначено перелік підстав перегляду розміру орендної плати, однією з яких є зміна розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції

У своєму позові ОСОБА_1 посилається підвищення індексу споживчих цін, підвищення цін у сфері житлово-комунального господарства, збільшення тарифів за період з 2012 року по 2020 рік, на підтвердження чого надала роздруківки із офіційного сайту Державної служби статистики України (https://ukrstat.gov.ua), а посилання на кожну із роздруківок з цього сайту позивачем зазначено у додатках до позовної заяви.

Суд першої інстанції надав правильну оцінку доводам сторін і наявним у матеріалах справи доказам, зазначивши, що інформація з офіційного сайту Державної служби статистики України демонструє збільшення вартості енергоносіїв та споживчих цін у 5-7 разів, а позивач натомість просить збільшити розмір орендної плати орієнтовно у 3 рази, та дійшов правильного висновку про наявність підстав внесення змін до договору оренди щодо збільшення розміру орендної плати.

Частиною 3 статті 653 ЦК України у разі зміни договору зобов`язання змінюється з моменту досягнення домовленості про зміну договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється у судовому порядку, зобов`язання змінюється з моменту набрання рішенням суду про зміну договору законної сили.

Той факт, що позивач отримала від відповідача орендну оплата у розмірі 35 000 грн не обмежує право позивача на зміну умов договору за наявності підстав для цього.

Оплата була проведена за 8 років 7 місяців, починаючи відлік від 01 березня 2012 року по жовтень 2020 року, однак позивачем не порушується питання щодо зміни розміру вже виплаченого за указаний період розміру орендної плати.

Крім того, відповідно до частини 3 статті 653 ЦК України зобов`язання змінюється з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що висновки суду першої інстанції викладені в оскаржуваному рішення ґрунтуються на вимогах закону та відповідають обставинам справи.

Відповідно до статті 375 ЦПК України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Враховуючи наведене, колегія апеляційного суду вважає, що рішення Володарського районного суду Київської області від 03 листопада 2023 року ухвалене з дотриманням норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, а тому правові підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні.

Керуючись статтями 367, 369, 374, 375, 381-384 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка Нова» залишити без задоволення.

Рішення Володарського районного суду Київської області від 03 листопада 2023 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного судового рішення 03 червня 2024 року.

Головуючий Г.І. Мостова

Судді Р.В. Березовенко

О.Ф. Лапчевська

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу119458187
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —364/316/22

Постанова від 29.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Рішення від 10.11.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Рішення від 03.11.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 22.09.2022

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Моргун Г. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні