Ухвала
від 03.06.2024 по справі 905/756/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

03.06.2024 Справа № 905/756/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Курило Г.Є.,

розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК», м.Київ

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю «Промсировиназаказ», м.Дружківка

до відповідача 2: ОСОБА_1 , м.Лиман

до відповідача 3: ОСОБА_2 , м.Краматорськ

про стягнення 7500,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК», м.Київ, звернувся до Господарського суду Донецької області із позовною заявою до відповідача 1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Промсировиназаказ», м.Дружківка, відповідача 2, ОСОБА_1 , м.Лиман, та до відповідача 3, ОСОБА_2 , м.Краматорськ про стягнення 7500,00 грн.

Ухвалою суду від 22.05.2024 витребувано у Державної міграційної служби України відомості про реєстрацію або місцеперебування фізичної особи ОСОБА_1 , м.Лиман та фізичної особи ОСОБА_2 , м.Краматорськ; витребувано у Міністерства соціальної політики України відомості про реєстрацію у якості внутрішньо переміщеної особи фізичної особи ОСОБА_1 , м.Лиман та фізичної особи ОСОБА_2 , м.Краматорськ.

30.05.2024 на електронну адресу суду від Міністерства соціальної політики України надійшов лист №13195/02-24/3 від 29.05.2024 за змістом якого повідомлено, що в ЄІБД ВПО запитувана інформація щодо вказаних осіб відсутня.

У матеріалах справи наявні витяги з Єдиного державного демографічного реєстру України, щодо відповідачів (фізичних осіб), зі змісту яких встановлено, що адреса реєстрації ОСОБА_1 : АДРЕСА_1 ; адреса реєстрації ОСОБА_2 : АДРЕСА_2 .

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України за наступними підставами.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

У позовній заяві позивачем відповідачами визначено: Товариство з обмеженою відповідальністю «Промсировиназаказ», м.Дружківка (відповідач 1), ОСОБА_1 , м.Лиман (відповідач 2), ОСОБА_2 , м.Краматорськ (відповідач 3).

Одночасно, з прохальної частини поданого позову вбачається, що позивач просить суд стягнути солідарно саме з ОСОБА_1 на користь ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК» суму заборгованості.

Судом встановлено, що відповідно до інформації, яка наявна в матеріалах позовної заяви (зокрема зі договору поруки) та витягу з Єдиного державного демографічного реєстру за РНОКПП НОМЕР_1 обліковується фізична особа ОСОБА_1 .

Суд звертає увагу позивача на необхідність зазначення належного прізвища, імені та по батькові відповідача 2 у вступній та прохальній частині поданого позову.

Водночас, відповідно до п.2 ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Порядок сплати судового збору та його розмір передбачені Законом України «Про судовий збір».

Згідно ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п.1 п.2 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня 2024 року установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 3028,00 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звернувся до Господарського суду Донецької області з позовною вимогою про стягнення 7500,00 грн.

Судовий збір, який підлягає сплаті за подання позовної заяви, в даному випадку становить 3028,00 грн (1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Натомість, до позовної заяви не додано доказів про сплату позивачем судового збору в сумі 3028,00 грн або документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Поряд з цим, відповідно до ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються, зокрема, направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно з частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону від 19.10.2023 № 3424-IX) передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Отже, чинна редакція Господарського процесуального кодексу України не зобов`язує фізичних осіб зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Частиною 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України встановлено, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Позовна заява без номера та дати (вх. №4172/24 від 20.05.2024) направлена до суду в паперовому вигляді засобами поштового зв`язку АТ «Укрпошта».

Однак, на підтвердження виконання наведених приписів господарського процесуального закону позивачем не надано до матеріалів позовної заяви доказів її направлення з додатками цінним листом з описом вкладення відповідачам.

Відповідно до частин 1, 2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що Публічним акціонерним товариством Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК», м.Київ не виконано вимоги ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч.1, 2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК», м.Київ до відповідача 1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Промсировиназаказ», м.Дружківка, відповідача 2, ОСОБА_1 , м.Лиман, та до відповідача 3, ОСОБА_2 , м.Краматорськ про стягнення 7500,00 грн залишити без руху.

2. Надати Публічному акціонерному товариству Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК», м.Київ строк для усунення недоліків його позовної заяви протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали про залишення її без руху шляхом надання суду: пояснень із зазначенням прізвища, імені та по батькові відповідача 2 у вступній та прохальній частині поданого позову; доказів сплати судового збору у розмірі 3028,00 грн; доказів направлення відповідачам (опису вкладення із поіменним переліком предметів вкладення) копії позовної заяви з додатками.

3. Роз`яснити Публічному акціонерному товариству Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК», м.Київ, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою відповідно до п.п. 4, 5 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.Є. Курило

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення03.06.2024
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу119468721
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —905/756/24

Судовий наказ від 04.09.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Судовий наказ від 04.09.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Судовий наказ від 04.09.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Судовий наказ від 04.09.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Рішення від 25.07.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні