Ухвала
від 04.06.2024 по справі 621/1361/24
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про розгляд справи за правилами загального позовного провадження

Справа № 621/1361/24

Провадження 2/621/690/24

04 червня 2024 року м. Зміїв Харківська область

Зміївський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді В. Філіп`євої,

секретаря судового засідання А. Бабич

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 (не з`явився)

представник позивача - адвокат Дмитро Ляпін (в режимі відеоконференції)

відповідач ОСОБА_2 (не з`явилася)

представник відповідача - адвокат Олена Дорошенко (в режимі відеоконференції)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майнаподружжя,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_3 звернувся до суду з позовною заявою, в якій просив суд здійснити поділ житлового будинку з надвірними будівлями, загальною площею 59.2 кв.м, житлова площа 35.2 кв.м, за адресою: АДРЕСА_1 , що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, а також визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину житлового будинку, з надвірними будівлями, та на 1/2 частину земельної ділянки (кадастровий номер 6321710100:02:001:0124), площею 0.1 гектара, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , земельна ділянка НОМЕР_1 , яка призначена для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд.

Ухвалою Зміївського районного суду Харківської області від 03.05.2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи, призначено справу до розгляду на 04.06.2024 року.

04.06.2024 року від представника відповідача ОСОБА_4 до суду надійшов відзив на позовну заяву, клопотання про виклик свідків та витребування доказів.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_4 заявила клопотання про перехід до розгляду цивільної справи в порядку загального позовного провадження та призначити по справі підготовче судове засідання, оскільки дана справа потребує детального розгляду спору по суті та з`ясування всіх обставин. У справі необхідно провести певну кількість підготовчих дій, які мають бути вирішені виключно на стадії підготовчого судового засідання.

Представник позивача Д.Ляпін заперечував проти розгляду справи у порядку загального позовного провадження, вважав, що вказані дій можливо провести без призначення підготовчого судового засідання до початку судового розгляду.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали цивільної справи, суд зазначає наступне:

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 19 ЦПК України, Цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного);

Згідно пункту 4 ч.4 статті 19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно ч.2 статті 274 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до ч.4 статті 274 ЦПК України, в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, в тому числі ті, що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя.

Таким чином, вказана цивільна справа могла бути розглянута в порядку спрощеного позовного провадження відповідно до ч.4 статті 274 ЦПК України.

Однак, згідно частини 5 цієї ж статті, суд відмовляє у розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження або постановляє ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, якщо після прийняття судом до розгляду заяви позивача про збільшення розміру позовних вимог або зміни предмета позову відповідна справа не може бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження.

За змістом частин 4, 6 статті 277 ЦПК України, якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням. Якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Представник відповідача зазначила, що уклала договір з відповідачем за 3 дні до призначеного судового засідання, однак справа не є малозначною для відповідача, потребує проведення підготовчих дій, як то: витребування доказів, вирішення клопотання про виклик свідків, можливо - призначення експертизи, подання зустрічного позову, тощо, в зв`язку просить призначити справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Представник позивача вважав, що підстав для зміни порядку розгляду справи не вбачається.

Згідно частин 1, 2 статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Згідно ч.3 статті 13 ЦПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Суд вважає обгрунтованим клопотання представника відповідача про значимість спору для кожної сторони та необхідність вчинення процесуальних дій, які мають бути вчинені тільки на стадії підготовчого судового засідання, тому вважає за необхідне перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Згідно статті 196 ЦПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 274-277, 193, 196, 260-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Перейти до розгляду цивільної справи № 621/1361/24 за правилами загального позовного провадження.

Призначити по справі підготовче судове засідання на 11:45годину 02липня 2024року, в яке викликати учасників судового засідання.

Відповідно до ч. 1 статті 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання копії відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи (відповідачу).

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив (у разі його надіслання позивачем) для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи (позивачу).

Копію ухвали направити учасникам справи - до відома.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: http://court.gov.ua/sud2014.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддею та апеляційному оскарженню не підлягає.

Текст ухвали складено 04.06.2024 року.

Суддя В. Філіп`єва

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.06.2024
Оприлюднено06.06.2024
Номер документу119505576
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них

Судовий реєстр по справі —621/1361/24

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні