Рішення
від 31.05.2024 по справі 626/299/24
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/299/24

Провадження № 2/626/191/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

31.05.2024 року м. Красноград

Красноградський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Дудченка В.О.,

за участю секретаря Зінченко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Краснограді, в порядку загального позовного провадження, у відсутності сторін, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 з третіми особами Службою у справах дітей Красноградської районної військової адміністрації Харківської області, Зачепилівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про визнання батьківства в якому просить:

- визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 батьком народжених ОСОБА_4 дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

- внести зміни до актового запису №05 від 08.07.2005 року про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зробленого Леб`язькою сільською радою Зачепилівського району Харківської області, зазначивши відомості про батька: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , прізвище дитини зазначити ОСОБА_7 , ім`я та по батькові дитини не змінювати;

- внести зміни до актового запису №80 від 24.12.2010 року про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зробленого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Зачепилівського районного управління юстиції Харківської області, зазначивши відомості про батька: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , прізвище дитини зазначити ОСОБА_7 , ім`я та по батькові дитини не змінювати;

- видати нові свідоцтва про народження дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та анулювати попередні свідоцтва про народження дітей.

На обґрунтування позову позивач зазначив, що біологічним батьком дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є позивач ОСОБА_1 .

На момент зачаття та народження дітей позивач проживав однією сім`єю без реєстрації шлюбу разом з біологічною матір`ю дітей, ОСОБА_4 .

Але в зв`язку з тим, що між ними офіційно не був зареєстрований, відомості про батька у актових записах та у свідоцтвах про народження дітей було зроблено у відповідності до частини першої статті 135 СК України.

Біологічна мати дітей відмовилась подати спільну заяву до органу ДРАЦС щодо реєстрації батьківства позивача.

Потім позивач на тривалий час поїхав на роботу до Донецької області, а мати дітей стала зловживати алкогольними напоями та вести аморальний спосіб життя і подальше спільне життя з нею стало неможливим. З початку АТО вступив до лав ЗСУ і до цього часу перебуває на військовій службі.

Рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 23.08.2011 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , позбавлено батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Розпорядженням Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області № 335 від 02.09.2011 року «Про надання правового статусу дитини, позбавленої батьківського піклування» малолітнім дітям ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Згідно інформації служби у справах дітей Красноградської районної військової адміністрації Харківської області за № 01-25/481 від 28.12.2023 року діти позбавлені батьківського піклування ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , на даний час не всиновлені та проживають у прийомній сім`ї ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Позивач бажає встановити своє батьківство стосовно своїх дітей, щоб мати взаємні права та обов`язки.

Від представника позивача, ОСОБА_1 , адвоката Штеця В.М., до суду 27.05.2024 року надійшла письмова заява, в якій просить розглядати справу за їх відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Від відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , до суду 27.05.2024 року надійшли письмові заяви, в яких просить справу розглядати зх відсутності, позовні вимоги визнають і не заперечують проти їх задоволення.

Відповідач ОСОБА_4 у судове засідання не з`явився, про день, місце та час розгляду справи повідомлений своєчасно і належним чином в порядку ст. 128 ЦПК України, шляхом направлення судової повістки за зареєстрованим місцем проживання, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позовну заяву не подав. Будь яких заяв та клопотань від відповідача не надходило.

Від представника Служби у справах дітей Красноградської районної військової адміністрації Харківської області надійшла письмова заява відповідно до якої просить розгляд справи проводити без участі представника служби у справах дітей, позовні вимоги підтримує.

Від представника Зачепилівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надійшла письмова заява відповідно до якої просить розгляд справи проводити без участі їх представника, проти визнання батьківства не заперечує.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судовим розглядом встановлено, щовідомості про батька в актових записах про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зроблено у відповідності до частини першої статті 135 СК України.

Рішенням Зачепилівського районного суду Харківської області від 23.08.2011 року справа № 2013/2-154 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , позбавлено батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Розпорядженням Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області № 335 від 02.09.2011 року «Про надання правового статусу дитини, позбавленої батьківського піклування» малолітнім дітям ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Згідно інформації служби у справах дітей Красноградської районної військової адміністрації Харківської області за № 01-25/481 від 28.12.2023 року діти позбавлені батьківського піклування ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , на даний час не всиновлені та проживають у прийомній сім`ї ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Відповідно до звітів про встановлення батьківства ДНК, у ОСОБА_1 ймовірність батьківства щодо дітей ОСОБА_6 та ОСОБА_5 становить 99,999994% та 99,999993% відповідно.

Згідно ч. 1 ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 128 СК України, позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 СК України,позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно з п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» (надалі Постанова), спір про походження дитини від осіб, які не перебувають у шлюбі між собою і не подали в державні органи реєстрації актів цивільного стану (далі - органи РАЦС) спільної заяви про реєстрацію їх як батьків, суд може вирішувати за заявою про визнання батьківства, поданою: одним з батьків; особою котра вважає себе батьком; опікуном (піклувальником) дитини; іншою особою, на утриманні якої вона перебуває; самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно до роз`яснень п. 9 Постанови, рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

При розгляді спору щодо визнання батьківства суд має виходити зі змісту ч. 2 ст. 128 СК України, відповідно до якої підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Отже, сімейне законодавство України не визначає будь-яких особливостей щодо предмета доказування у даній категорії справ. Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, а також інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі ст. 128 СК України можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

Враховуючи, що позивач ОСОБА_1 вважає себе біологічним батьком дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що також підтверджується висновками експерта, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача.

Відповідно до ст. 134 СК України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Позивач від сплати судового збору звільнений на підставі ст. 5 ч. 1 п. 13 ЗУ «Про судовий збір».

Крім того, в силу дії ст. 141 ЦПК України, у разі задоволення позову, судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

На основі викладеного, керуючись ст.ст. 76-81, 141 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , громадянина України, батьком народжених ОСОБА_4 дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внести зміни до актового запису №05 від 08.07.2005 року про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зробленого Леб`язькою сільською радою Зачепилівського району Харківської області, зазначивши відомості про батька: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України, прізвище дитини зазначити ОСОБА_7 , ім`я та по батькові дитини не змінювати.

Внести зміни до актового запису №80 від 24.12.2010 року про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зробленого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Зачепилівського районного управління юстиції Харківської області, зазначивши відомості про батька: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України, прізвище дитини зазначити ОСОБА_7 , ім`я та по батькові дитини не змінювати.

Органу державної реєстрації актів цивільного стану видати нові свідоцтва про народження дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та анулювати попередні свідоцтва про народження дітей.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , останнє відоме місце проживання за адресою: с. Леб`яже, Красноградського району, Харківської області судовий збір на користь держави в розмірі 2422 (дві тисячі чотириста двадцять дві) грн 40 коп. отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783, Банк отримувача Казначейство України (ЕАП), Рахунок отримувача UA908999980313111256000026001, Код класифікації доходів бюджету 22030106.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в Харківський апеляційний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

СудКрасноградський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення31.05.2024
Оприлюднено06.06.2024
Номер документу119517180
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —626/299/24

Рішення від 31.05.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні