Ухвала
від 04.06.2024 по справі 925/471/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"04" червня 2024 р. м. Черкаси Справа №925/471/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Гладуна А.І., розглянувши клопотання відповідача Бобрицької сільської ради Черкаського району Черкаської області про витребування доказів у справі

за позовом Керівника Смілянської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Черкаської обласної військової адміністрації

до Бобрицької сільської ради Черкаського району Черкаської області,

до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України",

про витребування земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

12.04.2024 Керівник Смілянської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Черкаської обласної військової адміністрації звернувся до Господарського суду Черкаської області з позовом до Бобрицької сільської ради Черкаського району Черкаської області, Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області.

Змістом позову позивача є немайнові вимоги:

-витребувати у власність держави в особі Черкаської обласної військової адміністрації з незаконного володіння Бобрицької сільської ради Черкаського району Черкаської області земельну ділянку площею 1,7385 га з кадастровим номером 7122084300:01:001:2002, яка за матеріалами базового лісовпорядкування 2013 року накладається на землі лісового фонду квартал 56 виділ 28,29 Канівського лісництва та перебуває в постійному користуванні Філії "Корсунь-Шевченківське лісове господарство" ДП "Ліси України", право власності на яку, згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зареєстровано за Бобрицькою сільською радою Черкаського району Черкаської області;

-скасувати у Державному земельному кадастрі державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 7122084300:01:001:2002 площею 1,7385 га категорія земель: землі сільськогосподарського призначення, виключивши відповідні відомості про це з Державного земельного кадастру.

16.04.2024 суд ухвалив позовну заяву прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі №925/471/24. Справу ухвалив розглядати за правилами загального позовного провадження. Встановив сторонам строки для подання заяв по суті спору. Підготовче засідання призначив на 12 год. 00 хв. 13.05.2024.

22.05.2024 відповідач Бобрицька сільська рада Черкаського району Черкаської області звернулася до суду з відзивом на позовну заяву.

У відзиві на позову заяву відповідач просив суд витребувати у ДП "Корсунь-Шевченківське лісове господарство" матеріали лісовпорядкування по Литвинецькій сільській раді Черкаської області з метою встановлення дійсної площі лісового фонду на даній території (а.с. 165-167).

В обґрунтування клопотання про витребування доказів відповідач вказав, що на час проведення робіт з інвентаризації земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів на території Бобрицької сільської ради (колишні адмінмежі Литвинецької сільської ради) земельні ділянки формувались за рахунок земель, які відповідно до державної статистичної звітності з кількісного обліку земель форма 6-зем та наявних у відділі планово-картографічних матеріалів обліковувались в землях сільськогосподарського призначення рілля, пасовище та сіножаті відповідно. При розробці технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель та земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній власності (за межами населених пунктів) на території Бобрицької сільської ради Черкаської області, були зібрані, вивчені та оцінені всі матеріали з Державного фонду документації із землеустрою. Відповідач зазначає, що у ДП "Корсунь-Шевченківське лісове господарство" відсутні документи, що посвідчують їх право користування даними земельними ділянками. Вказує, що Лісовий кодекс України набув чинності 13.04.1994, а вказані земельні ділянки не передавались в постійне користування ДП "Корсунь-Шевченківське лісове господарство" до вказаної дати, а тому є підстави вважати, що ДП "Корсунь-Шевченківське лісове господарство" не може вважатись постійним землекористувачем вказаних земельних ділянок, та відповідно жодні інтереси держави в особі Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства не можуть бути порушені.

У підготовче засідання 04.06.2024 з`явилися прокурор Черкаської обласної прокуратури Лєнкова Н.Д., представник позивача Мішенко О.О., представник відповідача Бобрицької сільської ради Черкаського району Черкаської області адвокат Хорошун О.В. та представник третьої особи Воронецький Р.А.

Представник відповідача Бобрицької сільської ради Черкаського району Черкаської області адвокат Хорошун О.В у підготовчому засіданні просила клопотання про витребування доказів задовольнити повністю.

Прокурор Лєнкова Н.Д. у підготовчому засіданні заперечила проти задоволення клопотання про витребування доказів, оскільки такі докази містяться у матеріалах справи.

Представник позивача Мішенко О.О. та представник третьої особи Воронецький Р.А. у підготовчому засіданні при вирішенні клопотання про витребування доказів покладалися на розсуд суду.

Розглянувши клопотання відповідача Бобрицької сільської ради Черкаського району Черкаської області про витребування доказів, суд дійшов висновку відмовити у клопотанні.

Відповідно до частини 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання (частини 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України, якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Відповідач у клопотанні про витребування доказів не вказав заходи, яких вжив для отримання доказів, які просить суд витребувати, самостійно, та не подав доказів вжиття таких заходів та (або) причин неможливості самостійного отримання цих доказів.

Суд установив, що юридична особа ДП "Корсунь-Шевченківське лісове господарство", у якої відповідач просить витребувати докази припинена. Відомості про принення юридичної особи внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 185-186).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку відмовити відповідачу Бобрицькій сільській раді Черкаського району Черкаської області у клопотанні про витребування доказів.

Керуючись статтями 73, 76, 81, 91, 183, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

У клопотанні відповідача Бобрицької сільської ради Черкаського району Черкаської області про витребування доказів відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її оголошення і окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя А.І. Гладун

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення04.06.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119576055
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —925/471/24

Рішення від 05.09.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Рішення від 05.09.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 07.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 01.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 03.07.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні