Рішення
від 10.06.2024 по справі 927/309/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

10 червня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/309/24

Господарський суд Чернігівської області у складі:

судді Ноувен М.П.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання) справу № 927/309/24

за позовом: Акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго",

вул.Реміснича, 55-Б, м. Чернігів, 14000;

код 03357671

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельний будинок "Івушка",

вул. Захисників України, буд.17, м. Чернігів, 14030;

код 35779412;

про стягнення 53 610,02 грн;

без виклику представників сторін;

Позивач Акціонерне товариство "Облтеплокомуненерго" звернулося до суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельний будинок "Івушка" про стягнення 53 610,02 грн боргу за надану послугу з постачання теплової енергії відповідно до типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.11.2021.

Дії суду щодо розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 08.04.2024 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання), встановлено сторонам строки для подання відзиву на позов, відповіді на відзив.

Сторони належним чином повідомлені про розгляд справи в суді, що підтверджується довідками про доставку електронного документа.

Позиції учасників справи. Заяви та клопотання сторін.

Свої вимоги позивач заявляє через неналежне виконання типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії від 01.10.2021.

Відповідачем подано відзив на позов, відповідно до якого останній проти позовних вимог заперечив.

Так, відповідач посилається на наступне:

- приміщення (будівля) ТОВ «ТБ «ІВУШКА» фактично не заходяться в будівлі багатоквартирного будинку № 17 по вул. Захисників України в м. Чернігові. Відповідно до технічної документації вказана будівля товариства має 2-два поверхи, окремо свій вхід, дах, підвальні приміщення, окремо свої несучі стіни, фактично приміщення товариства є окремою 2-х поверховою спорудою та має спільну тільки одну зовнішню прибудовану стіну до стіни будинку на рівні першого поверху. Вказана прибудова має свої окремі інженерні системи обігріву, трубопроводи, стояки, які не залежать від систем будинку, фактично це є окрема 2-х поверхова споруда з своїми окремими інженерними та технологічними комунікаціями;

- стояки (до житлового будинку) в приміщеннях товариства заізольовані. Інженерно та технологічно приміщення будівлі, якими володіє ТОВ «ТБ «ІВУШКА», жодним чином не використовує теплову енергію від трубопроводів, стояків та підводки багатоквартирного будинку № 17 по вул. Захисників України в м. Чернігові, оскільки це технічно неможливо.

- з 2016 року приміщення прибудови до будинку, які є у власності ТОВ «ТБ «ІВУШКА» взагалі не використовують теплову енергію від АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО», обігрів приміщень будівлі здійснюється додатково вставленими еклектичними радіаторами(конвекторами), вода нагрівається електричними приладами (бойлерами).

- АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» не надано до суду жодного належного доказу, який підтверджує той факт, що приміщення (будівля) ТОВ «ТБ «ІВУШКА» використовує теплову енергію від трубопроводів, стояків та підводки багатоквартирного будинку № 17.

- 15.09.2014 року укладений Договір № 1-0447 «На виробництво, транспортування, постачання теплової енергії». Відповідно до змісту ст.11 Договір від 15.09.2014 року № 1-0447 «На виробництво, транспортування, постачання теплової енергії» діє з дня укладення і до дня його припинення чи розірвання. Станом на сьогоднішній день Договір від 15.09.2014 року № 1-0447 «На виробництво, транспортування, постачання теплової енергії» не є припиненим чи розірваним, тобто є діючим.

- будівля ТОВ «ТБ «ІВУШКА» має свій окремий прилад обліку теплової енергії «Суперком-01SKS3» зав.№ 007221, який встановлений 15.09.2014 року фахівцями АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО».

- відповідно до поданих до АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» звітів за спожиту теплову енергію про візуальне зняття засобу (приладу) обліку теплової енергії, ТОВ «ТБ «ІВУШКА» починаючи з 2016 року і по сьогоднішній день станом на 04.10.2023 року не отримувало від АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» послуги з постачання теплової енергії.

- ТОВ «ТБ «ІВУШКА» не отримувало від АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» актів на постачання та рахунків на оплату за отриману теплову енергію на вказану будівлю. АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» надало до суду копії актів на постачання теплової енергії та рахунків фактури, разом з тим, дані акти та рахунки фактури ТОВ «ТБ «ІВУШКА» не надавалися та споживачем не підписані.

- надані Акти від 11.10.2021 року та від 24.10.2022 року про підключення теплової енергії до продовольчого магазину ТОВ «ТБ «ІВУШКА», разом з тим, вказані акти товариству не надавалися та представниками ТОВ «ТБ «ІВУШКА» не підписані.

Відзив на позов прийнято судом до розгляду та долучено до матеріалів справи.

28.05.2024 позивачем подана відповідь на відзив, відповідно до якої останній проти доводів відповідача заперечив.

Так, позивач зазначає наступне:

- АТ «ОТКЕ» на оплату наданих послуг направляло до сплати відповідачу відповідні рахунки фактури, що не містять відмітки про їх отримання останнім, водночас, неотримання рахунку-фактури не є відкладальною умовою в розумінні статті 212 ЦК України та не є простроченням кредитора в розумінні статті 613 ЦК України, за висновками судів, неотримання рахунку-фактури не звільняє споживача від обов`язку з оплати отриманої послуги;

- доводи відповідача, що він, як власник нежитлового приміщення продовольчого магазину, загальною площею 424 м2, за адресою: м. Чернігів, по вул. Захисників України, 17, не є співвласником багатоквартирного будинку за адресою: м. Чернігів, по вул. Захисників України, 17 і в свою чергу на нього не поширюється дія Правил надання послуги з постачання теплової енергії (затверджених постановою КМУ від 21.08.2019 № 830, в редакції постанови КМУ від 08.09.2021 № 1022) не відповідає дійсності, є такими, що вводять Суд в оману, адже нежитлове приміщення, що є власністю відповідача, складається з частин багатоквартирного житлового будинку за адресою м. Чернігів, вул. Захисників України, 17;

- актами про підключення теплової енергії для опалення в опалювальні періоди 2021/2022 та 2022/2023р.р. до житлового будинку, розташованого за адресою: вул. Захисників України, 17, у м. Чернігові, що долучені до матеріалів справи підтверджується, що в зв`язку з початками опалювального періодів 2021-2022, 2022-2023, здійснювалися підключення теплової енергії для опалення до житлового будинку, розташованого за адресою вул. Захисників України, 17, в тому числі до нежитлового приміщення ТОВ «ТБ «ІВУШКА»», які підписані представником КП «ЖЕК 10» Чернігівської міської ради, що в свою чергу є підтвердженням факту отримання послуги з постачання теплової енергії даним об`єктом;

- об`єктом теплопостачання є багатоквартирний будинок в цілому, в який надходить теплова енергія з метою опалення всіх приміщень будинку (житлових та нежитлових), що є невід`ємною частиною житлового будинку. За рахунок теплопровідності, випромінювання і конвекції теплової енергії, що подається в житловий будинок через приєднану мережу та розподіляється по всьому будинку по внутрішньобудинковій системі теплопостачання, що складається із стояків, нагрівальних елементів, а також іншого обладнання, розташованих на цих мережах і поширюється не тільки від радіаторів, але й від інших елементів системи опалення (трубопроводи, стояки, підводки тощо);

- з 01.11.2021 року договірні відносини між АТ «ОТКЕ», виконавцем послуг з постачання теплової енергії, та споживачем власником (користувачем) нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, яким є ТОВ «ТБ «ІВУШКА»», врегульовані Типовим індивідуальним договором про надання послуг з постачання теплової енергії (далі Типовий індивідуальний договір) затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №830 від 21.08.2019р. «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії».

-з 01.11.2021 року раніше укладений договір № 1-0447 від 15.09.2014 на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії з ТОВ «ТБ «ІВУШКА»», припинив свою дію, а Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії за адресою: м. Чернігів, вул. Захисників України, 17 - є укладеним;

- припинення дії договору № 1-0447 від 15.09.2014р., у зв`язку з прийняттям низки нормативно-правових актів щодо регулювання відносин у сфері теплопостачання, не свідчить про припинення АТ «ОТКЕ» надання послуг з теплопостачання житловому будинку по вул. Захисників України, 17 і в тому числі нежитловому приміщенню яке належить ТОВ «ТБ «ІВУШКА»», що також є невід`ємною частиною даного житлового будинку в тому числі і його системи опалення;

- єдиним належним документом, що фіксує факт відключення (від`єднання) будинку/будівлі/ окремого нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання є акт про відключення від мереж ЦО і ГВП, що складається в порядку визначеному Порядком відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води (затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України № 169 від 26.07.2019 та діє в спірному періоді).

Відповідь на відзив прийнята судом до розгляду та долучена до матеріалів справи.

30.05.2024 відповідачем подані заперечення на відповідь на відзив, відповідно до яких останній зазначає, що відповідно до технічної документації на приміщення магазину, згідно якого вбачається що магазин є за фактом окремою 2- х поверховою спорудою з власним дахом, власним підвалом, власним фундаментом та власними чотирьома несучими стінами. Конструктивно та технологічно окремо прибудоване 2-х поверхове приміщення магазину ТОВ «ТБ «ІВУШКА», з власним окремим дахом, окремим власним фундаментом , окремими несучими стінами, окремим входом та територією не входить до складу житлового 9-ти поверхового будинку за адресом м. Чернігів, вул. Захисників України 17, не є його невід`ємною частиною і технічно не може отримувати теплову енергію шляхом теплопровідності, випромінювання і конвекції через стіни, стояки, комунікації від житлового будинку.

Заперечення долучені до матеріалів справи.

04.06.2024 позивачем надані пояснення на заперечення відповідача, в яких зазначено, що відповідно до доданого відповідачем технічного паспорту, який був виготовлений від 10.04.2020р., загальна площа об`єкту не змінилася і складає 1007,7 м2, але відповідно до технічних характеристик була змінена нумерація (літерація) приміщень, тобто, згідно складеного акту від 15.01.2013, який підписаний директором ТОВ «ТБ «ІВУШКА» та з яким погоджується відповідач, через приміщення ТОВ «ТБ «ІВУШКА» проходять стояки до житлового будинку, а саме: згідно інвентаризаційної справи (інвентаризаційний № 16682, реєстровий номер 22753615) виготовленої станом на 2008 рік приміщення № 2 311,7 м2 наразі у технічному паспорті від 10.04.2020р. це приміщення: 1-104 61,2 м2, 1-142 219 м2, 1-143 30,7 м2, 1-144 1,5 м2, приміщення: № 10 14,8 м2, № 10а 0,5 м2, № 10б 0,5 м2, № 11 10,3 м2, № 11а 0,6 м2, № 11б 0,6 м2, № 11 в 7,1 м2, № 12 15,3 м2, № 13 6,7 м2 наразі це приміщення: 1-127 4,1 м2, 1-128 2,3 м2, 1-129 14,8 м2, 1-130 18,6 м2, 1-131 15,9 м2, приміщення: № 28б 29,3 м2, № 28в 26,6 м2, наразі це приміщення: 1-103 47,5 м2. Тобто, відповідно технічної документації на відповідне приміщення станом на 2020 рік були внесені зміни шляхом перепланувань окремих приміщень, але по суті не були прибрані та змінені розташовані стояки що йдуть на житловий будинок через ці приміщення, які є частиною житлового будинку в тому числі і його системи опалення.

Відповідач, не надавав АТ «ОТКЕ» будь-яких документів та не повідомляв про проведення будь-яких змін та перепланувань по вказаному приміщенню, а отже у АТ «ОТКЕ» відсутні будь-які підстави для перерахування нарахованого розміру витрат на загальнобудинкові витрати, адже нежитлове приміщення, що є власністю відповідача, складається з частин багатоквартирного житлового будинку за адресою м. Чернігів, вул. Захисників України, 17, та через нього проходять відповідні комунікації (стояки) житлового будинку і відповідне приміщення нероздільно зв`язане з житловим будинком, і відповідно до п.5 ч.1 ст.1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному Будинку» ( далі Закон ), співвласник багатоквартирного будинку (далі - співвласники) є власники квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку.

Пояснення долучені до матеріалів справи.

05.06.2024 відповідачем подано клопотання про залишення без розгляду пояснень позивача на заперечення та про неприйняття до розгляду доказів, наданих позивачем до пояснення.

Відповідно до ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе та неупереджене вирішення спорів на засадах рівності усіх учасників судового процесу перед законом та судом, змагальності сторін.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності (ст. 86 ГПК України).

З урахуванням вищевикладеного, суд відхиляє клопотання відповідача про залишення без розгляду письмового пояснення позивача.

05.06.2024 відповідачем подані додаткові пояснення, відповідно до яких останній зазначив, що в приміщенні будівлі магазину ТОВ «ТБ «ІВУШКА» проходять теплові труби, які йдуть від приміщення магазину до приміщення житлового будинку, разом з тим ТОВ «ТБ «ІВУШКА» невідомо, де технологічно розміщено вузол обліку теплової енергії- перед входом теплових труб до будівлі магазину, чи після, вже в будівлі житлового будинку. АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» не надано жодних доказів того, що вузол обліку теплової енергії технічно розташований саме перед входом труб з теплоносієм до будівлі магазину. Крім того, як вже зазначалося в відзиві на позов, АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» надано до суду копію Акту від 15.01.2013 року, складеного представниками АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» та ТОВ «ТБ «ІВУШКА», відповідно до якого вбачається, що стояки (до житлового будинку) в приміщеннях будівлі магазину заізольовані. Тобто наявні в приміщені магазину труби з теплоносієм заізольовані, що технологічно не передбачає опосередкований обігрів, а ізоляція і робиться для того, щоб уникнути теплових витрат при Транспортуванні теплоносія.

Пояснення відповідача долучені до матеріалів справи.

Будь яких інших заяв та клопотань від сторін не надходило.

Перелік обставин, які є предметом доказування.

Враховуючи предмет і підстави позову, до обставин, які є предметом доказування у справі належать: наявність правових підстав для виникнення грошових зобов`язань у Відповідача перед Позивачем по суті спору, наявність факту прострочення грошових зобов`язань Відповідачем, доведеність суми боргу.

Обставини справи встановлені судом. Оцінка аргументів та нормативно правове обґрунтування.

Акціонерне товариство Облтеплокомуненерго відповідно до Закону України Про теплопостачання від 02.06.2005, Закону України Про житлово-комунальні послуги від 09.11.2017, Правил надання послуг з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії затвердженими Постановою Кабінету міністрів України №830 від 21.08.2019 (далі - Правила) - є теплопостачальною організацією та виконавцем послуг з постачання теплової енергії за адресою: м. Чернігів, вул. Захисників України, 17, що підтверджується роздруківкою витягу з переліку житлових будинків в яких позивач є виконавцем послуг з постачання теплової енергії та гарячої води.

Відповідно до розпорядження про початок опалювального сезону 2021-2022 років на території міста Чернігова від 08.10.2021, розпорядження про початок опалювального сезону 2022-2023 років на території міста Чернігова від 12.10.2022, розпорядження про завершення опалювального сезону 2021-2022 років від 05.05.2022, розпорядження про завершення опалювального сезону 2022-2023 років від 28.03.2023 Акціонерне товариство Облтеплокомуненерго розпочинав і закінчував опалювальний сезон в м.Чернігові.

Власником нежитлового приміщення в м. Чернігів, вул. Захисників України, 17, є Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговельний будинок «Івушка», що підтверджується копією витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 23.04.2008.

З 01.10.2021 договірні відносини між Акціонерним товариством Облтеплокомуненерго, виконавцем послуг з постачання теплової енергії, та споживачем - власником (користувачем) нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговельний будинок «Івушка» врегульовані Типовим індивідуальним договором про надання послуг з постачання теплової енергії (далі Типовий індивідуальний договір) затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №830 від 21.08.2019 Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії.

Пунктом 1 Типового індивідуального договору встановлено, що він є публічним договором приєднання, укладеним з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 ЦК України та в порядку Закону України Про житлово-комунальні послуги.

01.10.2021 на виконання вимог абз. 2 ч. 5 ст. 13 ЗУ Про житлово-комунальні послуги Акціонерним товариством Облтеплокомуненерго було опубліковано на офіційному веб-сайті виконавця за адресою http://new.teplo.cn.ua/?page_id:=7299 Типовий індивідуальний договір про надання послуг з постачання теплової енергії у вільному доступі.

Згідно з п. 2 Типового індивідуального договору цей договір набуває чинності після 30 днів з моменту розміщення його на офіційному веб-сайті Виконавця.

Як зазначає позивач, оскільки нежитлове приміщення, власником якого є відповідач, є невід`ємною частиною житлового будинку за адресою: вул. Захисників України, 17, відповідно ТОВ «ТБ «Івушка», є і співвласником будинку, а члени даного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Отже, з 01.11.2021 між сторонами діє Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії за адресою: м. Чернігів, вул. Захисників України, 17, який є укладеним.

Будинок у м. Чернігові по вул. Захисників України, 17, обладнаний комерційним приладом обліку теплової енергії (заводський номер 53465418). У приміщенні відповідача також установлений прилад обліку теплової енергії (заводський номер 007221).

Тарифи, на підставі яких розрахована вартість спожитих послуг, затверджені рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 01.11.2021 № 648 (п. 2.2. у розмірі 4438,17 грн/Гкал.

Про прийняті рішення щодо зміни розмірів нарахувань за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії, в установленому порядку АТ ОТКЕ проінформовано споживачів шляхом розміщення на власному веб-сайті в вільному доступі інформаційних повідомлень з наведенням відповідних обґрунтувань за посиланням htt://new.teplo.cn.uа/ починаючи з 01.10.2021, за кожним розрахунковим періодом.

Розмір плати за абонентське обслуговування споживачів для комунальних послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води, що надаються споживачам АТ ОТКЕ затверджені наказами від 28.10.2021 № 335 (з 01.11.2021 у розмірі 27,85 грн (з ПДВ)), від 01.11.2022 № 377 (з 01.11.2022 у розмірі 17,99 грн (з ПДВ).

В матеріалах справи наявні акти від 11.10.2021, від 24.10.2022 про здійснення підключення теплової енергії для опалення до житлового будинку, розташованого за адресою вул. Захисників України, 17, а також до магазину ТОВ «ТБ «Івушка», площею 424,0 кв.м, що вбудоване в даний житловий будинок та система опалення якого є невід`ємною частиною системи опалення будинку, тобто це приміщення має єдину з будинком систему опалення.

Відповідно до актів прийому передачі послуги з постачання теплової енергії за грудень 2021 року на суму 4243,92 грн, за січень 2022 року на суму 4 179,63 грн, за лютий 2022 року на суму 3 597,26 грн, за березень 2022 року на суму 1 493,99 грн, за квітень 2022 року на суму 46,09 грн, за травень 2022 року на суму 46,09 грн, за червень 2022 року на суму 26,36 грн, за липень 2022 року на суму 46,09 грн, за серпень 2022 року на суму 46,09 грн, за вересень 2022 року на суму 46,09 грн, за жовтень 2022 року на суму 1127,25 грн, за листопад 2022 року на суму 6 861,70 грн, за грудень 2022 року на суму 8 440,57 грн, за січень 2023 року на суму 8 598,14 грн, за лютий 2023 року на суму 7 650,86 грн, за березень 2023 року на суму 5 785,34 грн, за квітень 2023 року на суму 1 354,82 грн, звітів про спожиту теплову енергію, в період з грудня 2021 року по березень 2023 року позивач надав, а відповідач прийняв послуги на загальну суму 53 610,02 грн.

Позивачем виставлялись рахунки на оплату № 1-0447 від 31.12.2021, № 1-0447 від 31.01.2022, № 1-0574 від 28.02.2022, № 1-0447 від 31.03.2022, № 1-0447 від 13.04.2022, № 1-0447 від 30.04.2022, № 1-0447 від 31.05.2022, № 1-0447 від 30.06.2022, № 1-0447 від 31.07.2022, № 1-0447 від 31.08.2022, № 1-0447 від 30.09.2022, № 1-0447 від 31.10.2022, № 1-0447 від 30.11.2022, № 1-0447 від 31.12.2022, № 1-0447 від 31.01.2023, № 1-0447 від 28.02.2023, № 1-0447 від 31.03.2023, № 1-0447 від 30.04.2023.

Станом на день винесення рішення судом заборгованість склала 53 610,02 грн.

Позивач звернувся до суду за захистом свого порушеного права у зв`язку з невиконанням умов договору відповідачем.

Договір є підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (статті 11, 626 ЦК України), які мають виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до договору (стаття 526 ЦК України), а одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається (стаття 525 ЦК України).

Відповідно до ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Статтею 692 Цивільного кодексу України визначено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором не встановлено інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно із п. 13 Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №830 від 21.08.2019, надання послуги здійснюється виключно на договірних засадах.

Послуга надається споживачеві згідно з умовами договору, що укладається відповідно до типових договорів про надання послуги відповідно до статей 13 і 14 Закону України Про житлово-комунальні послуги.

З пропозицією про укладення договору про надання комунальних послуг або про внесення змін до нього (крім індивідуальних договорів, укладених відповідно до частини п`ятої статті 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги) може звернутися будь-яка сторона, надавши письмово другій стороні проект відповідного договору (змін до нього), складений згідно з типовим договором.

Індивідуальний договір вважається укладеним із споживачем, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем.

Також частиною 5 ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначено, що у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Крім того, згідно з абз. 6 п. 13 Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії фактом приєднання споживача до умов індивідуального договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

Фактом приєднання споживача до умов договору, згідно п. 4 Типового індивідуального договору (акцептування договору), є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання (додаток), сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

Пунктом 5 Типового індивідуального договору встановлено, що виконавець зобов?язується надати споживачу послугу відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження будинку, а споживач зобов?язується своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу в строки і на умовах , що визначені даним договором. Обсяг спожитої споживачем послуги визначається як частина обсягу теплової енергії, спожитої у будинку для потреб опалення, визначеної та розподіленої згідно з вимогами Закону України Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання, та складається з: обсягу теплової енергії на опалення приміщення споживача безпосередньо; частини обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку; та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення. Обсяг теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення розподіляється також на споживачів, приміщення яких обладнані індивідуальними системами опалення.

При цьому, згідно з абз. 6 п. 14 Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії відокремлення (відключення) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води не звільняє власників квартир та нежитлових приміщень від обов`язку відшкодування витрат за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень та на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку. Такий обсяг теплової енергії розраховується та розподіляється між всіма споживачами відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22.11.2018, № 315.

За частиною 1 статті 9 Закону України Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання комерційний облік здійснюється вузлом (вузлами) комерційного обліку відповідної комунальної послуги, що забезпечує (забезпечують) загальний облік її споживання, згідно з показаннями його (їх) засобів вимірювальної техніки.

Обсяг спожитої послуги, визначається як обсяг теплової енергії, спожитої в будинку за показаннями засобів вимірювальної техніки вузла (вузлів) комерційного обліку або розрахунково відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22.11.2018 № 315 (далі Методика розподілу № 315) (п. 11 Типового індивідуального договору).

Пунктом 5 Типового індивідуального договору встановлено, що обсяг спожитої споживачем послуги визначається як частина обсягу теплової енергії, спожитої у будинку для потреб опалення, визначеної та розподіленої згідно з вимогами Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», та складається з: обсягу теплової енергії на опалення приміщення споживача безпосередньо; частини обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку; та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення. Обсяг теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення розподіляється також на споживачів, приміщення яких обладнані індивідувальними системами опалення.

Приписами п. 30 Типового індивідуального договору встановлено, що Споживач вносить однією сумою плату виконавцю, яка складається з:

плати за послугу, визначеної відповідно до Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №830 від 21.08.2019 (Офіційний вісник України, 2019, № 71, ст. 2507), в редакції постанови Кабінету Міністрів України №1022 від 08.09.2021 та Методики розподілу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу її споживання;

плати за абонентське обслуговування в розмірі, визначеному виконавцем, але не вище граничного розміру, визначеного Кабінетом Міністрів України, інформація про яку розміщується на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця http://new.teplo.cn.ua.

Вартістю послуги, згідно з п. 31 Типового індивідуального договору, є встановлений відповідно до законодавства тариф на теплову енергію, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Розмір тарифу зазначається на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або офіційному веб-сайті Виконавця http://new.tepIo.cn.ua/.

Розрахунковим періодом, відповідно п. 32 Типового індивідуального договору, для оплати обсягу спожитої послуги є календарний місяць. Плата за абонентське обслуговування нараховується щомісяця. У разі застосування двоставкових тарифів умовно-постійна частина тарифу нараховується щомісяця.

Згідно з п. 34 Типового індивідуального договору Споживач здійснює оплату за цим договором щомісяця, не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим періодом, що є граничним строком внесення плати за спожиту Послугу.

За приписами п.п.3 п. 41 Типового індивідуального договору Споживач зобов`язаний оплачувати надану послугу за ціною/тарифом, встановленими відповідно до законодавства, а також вносити плату за абонентське обслуговування у строки, встановлені цим договором.

Постановою Кабінету Міністрів України №1209 від 10.11.2021 Про деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у зв`язку із зміною ціни природного газу встановлено механізм зміни теплопостачальною організацією (виконавцем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води) розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у зв`язку із щомісячною зміною ціни природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника) застосовується до споживачів теплової енергії, послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води (крім населення, бюджетних установ, релігійних організацій) з урахуванням диференціації тарифів, що визначається згідно з Порядком формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженим Постановою КМУ від 01.06.2011 №869 Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги.

У відповідності до вимог зазначеної Постанови у зв`язку із щомісячною зміною ціни природного газу у грудні 2021 року, у січні 2022 року, у лютому 2022 року, у березні 2022 року (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника) виконавцем змінювався у бік зменшення розмір нарахувань Споживачу за теплову енергію, що було щомісяця відображено у платіжних документах споживача, надісланих у місяці, що настає за розрахунковим періодом.

Про прийняті рішення щодо зміни розмірів нарахувань за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії, в установленому порядку АТ ОТКЕ проінформовано споживачів шляхом розміщення на власному веб-сайті у вільному доступі інформаційних повідомлень з наведенням відповідних обґрунтувань за посиланням htt://new.teplo.cn.uа/?раgе_іd=7866 починаючи з 01.10.2021 за кожним розрахунковим періодом.

За змістом частини 6 статті 10 Закону України Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання, за якою обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі, а також на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, розподіляється відповідно до правил, установлених цією статтею, також на власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання.

Розподіл між споживачами обсягу спожитої в будівлі / будинку теплової енергії на опалення житлових та нежитлових приміщень здійснюється відповідно до розділу ІІІ Методики розподілу № 315.

Пунктом 6 розділу ІІІ Методики визначено, що в будівлі/будинку, в якій/якому частина приміщень оснащена приладами розподільного обліку теплової енергії, а решта приміщень не оснащена такими приладами, наявні приміщення з індивідуальним опаленням та/або окремі приміщення з транзитними мережами опалення, обсяг спожитої теплової енергії розподіляється на опалення опалювального приміщення, оснащеного вузлом розподільчого обліку, визначається на підставі показань відповідного вузла розподільчого обліку з урахуванням частки обсягу спожитої теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення будівлі/будинку, що визначається пропорційно до загальних/опалювальних площ/об`ємів цих приміщень, та враховуючи вимоги розділів VI, VIII цієї Методики.

Пунктами 1, 2 розділу VI Методики встановлено, що для споживачів, приміщення яких оснащені приладами розподільного обліку теплової енергії, розподілене питоме споживання теплової енергії в розрахунку на 1 квадратний метр площі (1 кубічний метр об`єму) квартири (іншого приміщення) не може становити менше мінімальної частки питомого споживання теплової енергії. Мінімальна частка середнього питомого споживання теплової енергії на опалення визначається для опалюваних приміщень, оснащених приладами розподільного обліку теплової енергії. Цією часткою перевіряють додержання теплового режиму в цих приміщеннях протягом опалювального періоду, в яких не допускається зниження температури повітря більше ніж на 4oC від нормативної температури внутрішнього повітря. Якщо опалюване приміщення спожило менший обсяг теплової енергії, визначений за показаннями приладів розподільного обліку теплової енергії, ніж визначений за мінімальною часткою середнього питомого споживання, такому приміщенню донараховується обсяг спожитої теплової енергії.

Для опалюваного приміщення, оснащеного приладом (приладами) розподільного обліку теплової енергії, крім обсягу теплової енергії, визначеного на підставі його/їх показань, здійснюється донарахування обсягу теплової енергії з метою унеможливлення опалення приміщення за рахунок суміжних опалюваних приміщень або опалюваних МЗК та допоміжних приміщень.

У кожному розрахунковому періоді протягом опалювального періоду перевіряється дотримання вимоги щодо мінімального споживання теплової енергії в опалюваних приміщеннях, оснащених приладами розподільного обліку теплової енергії. При перевірці спожитий опалюваним приміщенням обсяг теплової енергії на опалення, визначений за показаннями приладу (приладів) розподільного обліку теплової енергії та віднесений до загальної/опалюваної площі/об`єму цього приміщення, порівнюється з мінімальною часткою середнього питомого споживання теплової енергії. У разі недотримання цієї вимоги опалюваному приміщенню донараховується обсяг теплової енергії за формулами 32, 33 Методики.

Згідно з п. 5 частини 2 статті 10 Закону України Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання для споживачів, приміщення яких оснащені вузлами розподільного обліку, розподілене питоме споживання теплової енергії в розрахунку на 1 квадратний метр площі (1 кубічний метр об`єму) квартири (іншого приміщення) не може становити менше мінімальної частки питомого споживання теплової енергії, яка визначається згідно з методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в сфері житлово-комунального господарства.

З наведеного вбачається, що в разі відсутності змін у показах комерційного приладу обліку наявне порушення споживачем вимог щодо мінімального споживання теплової енергії в розрахунковому періоді і такому споживачу, відповідно до вимог Методики розподілу № 315, здійснюється донарахування обсягу спожитої теплової енергії.

Судом встанволено, що з 01.11.2021 між сторонами діє Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії за адресою: м. Чернігів, вул. Захисників України, 17.

Будинок в м. Чернігів, вул. Захисників України, 17 обладнаний комерційним приладом обліку теплової енергії, що підтверджується актом приймання в експлуатацію приладу обліку теплової енергії від 19.10.2016, свідоцтвом про повірку законодавчо врегульованого вимірювальної техніки від 18.02.2020.

Суд установив, що нежитлове приміщення відповідача обладнане приладом обліку теплової енергії, заводський номер 007221, за показами якого станом на день прийняття в експлуатацію, а саме станом на 15.10.2020 2020 року (а.с.50) останні дорівнюють 0.

Доказів того, які покази даного лічильника на момент ухвалення судового рішення матеріали справи не містять.

Судом враховано, що об`єктом теплопостачання є багатоквартирний будинок в цілому, в який надходить теплова енергія з метою опалення усіх приміщень будинку і житлових, і нежитлових приміщень, які є невід`ємною частиною житлового будинку. За рахунок теплопровідності, випромінювання і конвекції теплова енергія, що подається в житловий будинок через приєднану мережу розподіляється по всьому будинку по внутрішньобудинковій системі теплопостачання, що складається із стояків, нагрівальних елементів, а також іншого обладнання розташованого на цих мережах і поширюється не тільки від радіаторів, але й від Інших елементів системи опалення (трубопроводи, стояки, підводки тощо).

Матеріалами справи підтверджується, що позивач, на виконання умов Договору, надав послуги з постачання теплової енергії на опалення будинку за адресою м. Чернігів, вул. Захисників України,17 (у тому числі нежитлового приміщення, магазину, площею 424,0 кв. м), як невід`ємної частини житлового багатоквартирного будинку, в період з грудня 2021 року по квітень 2023 року.

Позивачем, пропорційно до займаної відповідачем площі, розрахована вартість наданих послуг, про що ним складені акти прийому передачі послуги з постачання теплової енергії та виставлені рахунки на суму 53610,02 грн.

Рахунки не містять відмітки про їх отримання відповідачем.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та п. 23 Договору, Споживач щомісяця повинен передавати показання приладів теплової енергії виконавцю комунальних послуг.

Крім того, відповідно до умов Договору, а саме п. 41 споживач зобов`язаний оплачувати надану послугу за ціною/тарифом, встановленими відповідно до законодавства, а також вносити плату за абонентське обслуговування у строки, встановлені цим договором.

У той же час, п. 40 Договору обумовлено право споживача без додаткової плати одержувати від виконавця інформацію про ціну/тариф на послугу, загальну вартість щомісячного платежу тощо.

Проте, матеріали справи не містять ні доказів того, що Відповідач, відповідно до вищевказаних норм, щомісячно подавав звіти про покази засобів обліку за розрахунковий місяць, навіть у випадку, якщо покази не змінювались, ні доказів того, що Відповідач звертався до виконавця послуги за інформацією щодо ціни/тарифів, загальної вартості щомісячного платежу.

Відтак, заперечення Відповідача щодо неотримання актів на постачання та рахунків на оплату за отриману теплову енергію судом не приймаються.

Строк оплати за спожиті послуги на момент ухвалення судового рішення настав.

Відповідач за отримані послуги в спірному періоді не розрахувався, доказів оплати наявного боргу до суду не надав.

Щодо заперечень, викладених відповідачем у відзиві на позов з приводу не використання теплової енергії від АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» з 2016 року у зв`язку з ізоляцією стояків та здійснення обігріву приміщень будівлі з додатково вставленими еклектичними радіаторами(конвекторами), вода нагрівається електричними приладами (бойлерами), суд зазначає наступне.

Питання відключення від систем централізованого опалення регулюється Правилами користування тепловою енергією (затвердженими постановою КМУ № 1198 від 03.10.2007), та Порядком відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води (затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України № 169 від 26.07.2019 та діє в спірному періоді).

Відповідно до абзацу 6 п. 40 Правил користування тепловою енергією споживач теплової енергії зобов`язаний погоджувати з теплопостачальною організацією нові підключення і відключення та переобладнання системи теплоспоживання, які є причиною збільшення або зменшення обсягу споживання теплової енергії.

За п. 4 розділу І Порядку № 169 орган місцевого самоврядування створює своїм рішенням та затверджує склад постійно діючої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води (далі - комісія) згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Відповідно до п. 1 розділу ІІ Порядку № 169 рішення щодо відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, від ЦО та / або ГВП приймається органом місцевого самоврядування відповідно до законодавства за письмовою заявою власника (співвласників) такої будівлі, в тому числі житлового будинку, з урахуванням рішення комісії.

За пунктами 1, 2, 7, 13 розділу ІІІ Порядку № 169 власники квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаного до ЦО та ГВП, мають право відокремити (відключити) свою квартиру чи нежитлове приміщення від ЦО та ГВП у разі, якщо на день набрання чинності Законом України Про житлово - комунальні послуги не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) в такій квартирі чи нежитловому приміщенні. Інформація про перелік багатоквартирних будинків, в яких не менше ніж половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, розміщується на офіційних веб-сайтах органів місцевого самоврядування, виконавців відповідних комунальних послуг.

Для відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення власник забезпечує розроблення проєкту відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, який виготовляється відповідно до державних будівельних норм і правил та має забезпечити ізоляцію транзитних стояків, а також, у разі потреби, перенесення транзитних стояків. За потреби, власник забезпечує виготовлення проєкту встановлення системи індивідуального теплопостачання (опалення та / або гарячого водопостачання) в такій квартирі чи нежитловому приміщенні, виготовленого відповідно до державних будівельних норм і правил.

Після завершення робіт із відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП складається акт про відокремлення (відключення) квартири/нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води (додаток 3) - по одному примірнику для власника, представника виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії, представника виконавця комунальної послуги з постачання гарячої води, виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем постачання гарячої води, а також для іншого суб`єкта господарювання в разі залучення його власником для виконання робіт з відокремлення (відключення) відповідно до п. 9 цього розділу.

Такий акт підписується присутніми під час відокремлення (відключення) власником квартири чи нежитлового приміщення і представником виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії, представником виконавця комунальної послуги з постачання гарячої води, представником виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, представником виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем постачання гарячої води, а також іншим суб`єктом господарювання в разі залучення його власником для виконання робіт з відокремлення (відключення) відповідно до п. 9 цього розділу.

Після підписання акту виконавець відповідної комунальної послуги повідомляє власника про перегляд умов або розірвання договору про надання послуги.

Таким чином, єдиним належним документом, що фіксує факт відключення (від`єднання) будинку/будівлі/ окремого нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання є акт про відключення від мереж ЦО і ГВП, що складається в порядку, наведеному вище.

Суд установив, що вказаний акт відносно спірного приміщення не складався.

Теплова енергія подається в житловий будинок через приєднану мережу і розподіляється по всьому будинку по внутрішньобудинковій системі теплопостачання, що складається із стояків, нагрівальних елементів, а також іншого обладнання розташованого на цих мережах та що проходять або є дотичними до будівлі житлового будинку.

Відтак, заперечення відповідача в цій частині судом не приймаються.

З приводу того, що нежитлові приміщення (будівля) ТОВ «ТБ «ІВУШКА» фактично не знаходяться в будівлі багатоквартирного будинку № 17 по вул. Захисників України в м. Чернігові і вказана прибудова має свої окремі інженерні системи обігріву, трубопроводи, стояки, які не залежать від систем будинку, фактично це є окрема 2-х поверхова споруда з своїми окремими інженерними та технологічними комунікаціями, суд зазначає наступне.

Суд не приймає заперечення відповідача, оскільки останнім не надано доказів наявності окремих інженерних систем обігріву, трубопроводів, стояків.

Крім того, суд наголошує, що у своїх письмових поясненнях від 05.06.2024 відповідач сам наголосив на тому, шо в приміщенні будівлі магазину ТОВ «ТБ «ІВУШКА» проходять теплові труби, які йдуть від приміщення магазину до приміщення житлового будинку.

З приводу того, що між сторонами діє договір від 15.09.2014 № 1-0447, суд зазначає, що 01.10.2021 набрали чинності постанови Кабінету Міністрів України №1022, № 1023 від 08.09.2021, якими затверджено форму типового індивідуального договору про надання послуг з постачання теплової енергії та про надання послуги з постачання гарячої води, що є публічним договором приєднання.

Відповідно до пункту 1 типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії, цей договір є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови надання послуги з постачання теплової енергії для потреб опалення або на індивідуальний тепловий пункт для потреб опалення та приготування гарячої води (далі - послуга) індивідуальному споживачу (далі - споживач). Цей договір укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України.

Суд відхиляє аргументи відповідача в частині відсутності між сторонами укладеного договору на постачання теплової енергії, оскільки відсутність укладеного між сторонами договору, обов`язковість укладання якого лежить і на споживачеві, і на теплопостачальній організації не виключає можливості стягнення з споживача на користь теплопостачальної організації вартості послуг з теплопостачання, оскільки між сторонами склалися фактичні договірні відносини.

Відсутність договору про постачання теплової енергії при підтвердженні факту її постачання обставинами справи не звільняє відповідача від обов`язку оплати за фактично спожиту теплову енергію (аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 30.10.2013 у справі № 6-59цс13).

Споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Всі інші доводи і заперечення відповідача спростовуються висновками суду.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до положень ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч.1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з ч.1 ст. 79 ГПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ч.1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

З урахуванням вищевикладеного, позовні вимоги Акціонерного товариства Облтеплокомуненерго до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговельний будинок «Івушка» підлягають задоволенню і з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 53 610,02 грн боргу.

Розподіл судових витрат.

Згідно з п.5 ч.1 ст. 237 ГПК України при ухваленні рішення суд вирішує питання, зокрема, про розподіл між сторонами судових витрат.

Статтею 129 ГПК України передбачено, що судовий збір покладається: у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Судовий збір в сумі 3028,00 грн покладається на відповідача.

Керуючись ст.129, 236-239, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовні вимоги Акціонерного товариства Облтеплокомуненерго, код 033577671 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельний будинок "Івушка", код 35779412 про стягнення 53 610,02 грн задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельний будинок "Івушка" вул. Захисників України, буд.17, м. Чернігів, 14030; код 35779412; на користь Акціонерного товариства Облтеплокомуненерго, вул. Реміснича, 55Б, м. Чернігів, 14000, код 033577671 заборгованість в сумі 53 610,02 грн, судовий збір в сумі 3028,02 грн.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у строки, встановлені ст.241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М.П. Ноувен

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено12.06.2024
Номер документу119618025
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —927/309/24

Ухвала від 24.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні