Ухвала
від 10.06.2024 по справі 924/1351/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29607, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1, e-mail: inbox@km.arbitr.gov.ua, тел.(0382)71-81-84


УХВАЛА

"10" червня 2024 р. Справа № 924/1351/20 (924/188/24)

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Танасюк О.Є., розглянувши заяву ОСОБА_1 від 10.06.2024 про відвід судді у справі

за позовом Колективного підприємства "Агрофірма "Проскурів" м. Хмельницький

до ОСОБА_1 м. Хмельницький

про витребування майна із чужого незаконного володіння

в межах справи №924/1351/20 про банкрутство колективного підприємства „Агрофірма „Проскурів"

встановив:

Ухвалою Господарського суду Хмельницької області від 05.03.2024 відкрито провадження у справі №924/1351/20 (924/188/24), постановлено дану справу розглядати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання, встановлено сторонам процесуальні строки для подання заяв по суті.

Ухвалою суду від 17.04.2024 продовжено Колективному підприємству „Агрофірма „Проскурів" строк для подання відповіді на відзив, продовжено ОСОБА_1 строк до 06.05.2024 для подання заперечень та продовжено строк підготовчого провадження у справі №924/1351/20 (924/188/24) на тридцять днів.

Ухвалою суду від 09.05.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 11:00 год. 30.05.2024.

30.05.2024 судом постановлено ухвалу, яка занесена до протоколу судового засідання, про відкладення судового засідання на 15:00 год. 13.06.2024.

10.06.2024 до суду надійшла заява ОСОБА_1 про відвід судді Танасюк О.Є. від розгляду справи №924/1351/20 (924/118/24).

На думку ОСОБА_1 судом виявляється особиста прихильність до сторони позивача, оскільки помічником судді було повідомлено позивача про відсутність в матеріалах справи документів в позапроцесуальний спосіб, що об`єктивно порушує принцип рівності та змагальності сторін. Вказана поведінка судді викликає як об`єктивні сумніви щодо його безсторонності та неупередженості з точки зору стороннього спостерігача, так і сумніви відповідача щодо особистих переконань судді. Вважає, що з метою уникнення будь-яких сумнівів у сторін та інших учасників судового процесу щодо неупередженості суду та забезпечення довіри до судової влади в Україні, існує необхідність у відводі судді Танасюк О.Є. від розгляду даної справи.

Під час розгляду заяви про відвід суд зазначає таке.

Статтею 35 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 38 ГПК України відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів з дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Згідно ч. 1 ст. 39 ГПК України, питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 39 ГПК України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу.

Положеннями ч. 8 ст. 39 ГПК України передбачено, що суд вирішує питання про відвід без повідомлення учасників справи.

Інститут відводу (самовідводу) є однією з найважливіших гарантій здійснення правосуддя неупередженим, об`єктивним та справедливим судом. Відвід (самовідвід) дозволяє виключити найменшу підозру в зацікавленості та об`єктивності суддів щодо результатів розгляду конкретної справи, навіть якщо насправді такої зацікавленості немає, але сторона зазначає про обґрунтовані нею обставини навіть припущень про необ`єктивність, оскільки пріоритетною тут є суспільна довіра до суду.

Відповідно до висновку №1 Консультативної ради європейських судів для Комітету міністрів Ради Європи про стандарти незалежності судових органів та незмінюваність суддів від 01.01.2001, суддя повинен не тільки бути реально вільним від будь-якого невідповідного упередження або впливу, але він повинен бути вільним від цього й в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

Право на подання заяви про відвід судді є однією з гарантій законності здійснення правосуддя і об`єктивності та неупередженості розгляду справи, оскільки статтею 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини закріплено основні процесуальні гарантії, якими може скористатися особа при розгляді її позову в національному суді і до яких належить розгляд справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) гарантовано, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

У пункті 49 рішення у справі "Білуха проти України" Європейський суд з прав людини з посиланням на свою усталену практику зазначає, що наявність безсторонності відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. За суб`єктивним критерієм беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у цій справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності.

У пункті 52 цього ж рішення щодо об`єктивного критерію зазначено, що при вирішенні питання, чи є у справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним же є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими.

Суд звертає увагу, що не є підставами для відводу суддів заяви, які містять лише припущення про існування відповідних обставин, не підтверджених належними і допустимими доказами.

Щодо суб`єктивної складової безсторонності суду заявнику необхідно подати докази фактичної наявності упередженості судді для відводу його від справи, оскільки існує презумпція неупередженості судді. І тільки якщо з`являються об`єктивні сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, або його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі.

Метою відводу судді або складу суду є уникнення будь-яких ситуацій, які б свідчили про зацікавленість у розгляді справи, впливали на об`єктивність під час оцінки обставин справи та прийняття у ній рішення.

З цього питання Європейський суд з прав людини зазначив, що у контексті суб`єктивного критерію особиста безсторонність судді презюмується, поки не доведено протилежного.

У заяві про відвід ОСОБА_1 вважає, що судом виявляється особиста прихильність до сторони позивача, оскільки помічником судді було повідомлено позивача про відсутність в матеріалах справи документів в позапроцесуальний спосіб, що об`єктивно порушує принцип рівності та змагальності сторін.

Позовна заява у даній справі сформована та подана через систему „Електронний суд" представником КП "Агрофірма "Проскурів" адвокатом Заруцьким О.В., який діє згідно ордера на надання правничої правової допомоги від 02.01.2023 Серія ВХ №1060019. У позовній заяві міститься перелік додатків, в тому числі довідка із ДРРП №333430200 (п. 4 додатків). Також позовна заява містить перелік додатків, які сформовані в системі „Електронний суд", серед яких відсутня довідка із ДРРП №333430200.

Під час підготовки справи до судового розгляду по суті було виявлено відсутність серед додатків до позовної заяви інформаційної довідки із ДРРП №333430200. З метою з`ясування технічних питань щодо подання (неподання) довідки із ДРРП №333430200 в якості додатків до позовної заяви, помічником судді в телефонному режимі було повідомлено представника позивача адвоката Заруцького О.В. про відсутність вказаної довідки в матеріалах позовної заяви, про що представником КП "Агрофірма "Проскурів" адвокат Заруцький О.В. зазначено в судовому засіданні 30.05.2024.

З огляду на викладене, посилання відповідача на порушення принципу рівності та змагальності сторін, наявність особистої прихильності суду до сторони позивача є необґрунтованим та не підтверджується будь-якими доказами.

Суд звертає увагу, що згідно ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Системний аналіз положень законодавства про банкрутство дає підстави для висновку, що з моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Кодексу України з процедур банкрутства мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Верховний Суд неодноразово висловлював позицію щодо концентрації всіх спорів у межах справи про банкрутство. Так, за умови порушення провадження у справі про банкрутство боржника особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються господарським судом без порушення нових справ, що узгоджується із загальною спрямованістю Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", який передбачає концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

З моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника.

Така ж правова позиція зазначена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.03.2019 року у справі № 918/420/16, у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 19.06.2018 року у справі № 908/4057/14, від 11.07.2018 року у справі № 922/3040/17, від 29.11.2019 у справах № 908/130/15-г, № 923/1194/17, від 05.02.2020 у справі № 921/557/15-г.

Таким чином, розгляд всіх майнових спорів, стороною в яких є боржник у справі про банкрутство, повинен відбуватися саме і виключно господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи.

Дана позиція також викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 15.01.2020 року у справі № 607/6254/15-ц.

Суд розглянувши заяву ОСОБА_1 про відвід судді Танасюк О.Є., вважає її необґрунтованою, так як відсутні будь-які обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді, а доводи, що викладені у заяві про відвід стосуються технічних питань щодо подання (неподання) довідки із ДРРП №333430200, яка вказана в якості додатків до позовної заяви.

Інших доказів, передбачених ст.ст. 35-36 ГПК України, що слугували б підставою для відводу судді Танасюк О.Є. у справі №924/1351/20 (924/188/24) заявником не подано, а судом під час розгляду заяви не встановлено.

Також суд звертає увагу заявника на те, що відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 48 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Суддя здійснює правосуддя на основі Конституції і законів України, керуючись при цьому принципом верховенства права. Втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом.

З огляду на зазначене, суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу та відмову у задоволенні заяви ОСОБА_1 про відвід судді Танасюк О.Є. у справі №924/1351/20 (924/188/24).

Згідно положень абз. 1 ч. 3 ст. 39 ГПК України якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Зважаючи на викладене, заява ОСОБА_1 про відвід судді Танасюк О.Є. від розгляду справи №924/1351/20 (924/188/24) підлягає передачі для розгляду іншому судді.

Керуючись ст. ст. 35, 39, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 від 10.06.2024 про відвід судді Танасюк О.Є. від розгляду справи №924/1351/20 (924/188/24) відмовити.

Передати заяву ОСОБА_1 від 10.06.2024 про відвід судді Танасюк О.Є. від розгляду справи №924/1351/20 (924/188/24) іншому судді, визначеному в порядку, встановленому ч. 1 ст. 32 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 10.06.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя О.Є. Танасюк

Примірник ухвали направити:1 - до справи,

2 - КП "Агрофірма "Проскурів" - надісл. до ел. кабінету

3 - представник Будзінської адвокат Керницька О.В. надісл. до ел. кабінету;

4 - арбітражний керуючий Рудий А.М. - надісл. до ел. кабінету.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено14.06.2024
Номер документу119649154
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо витребування майна із чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —924/1351/20

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Постанова від 19.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 13.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні