Рішення
від 06.06.2024 по справі 687/38/24
ЧЕМЕРОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ справи687/38/24

№2/687/79/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

06 червня 2024 року Чемеровецький районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Борсука В.О.,

з участю секретаря - Снігур А.І.,

з участю прокурора -

Тустановської Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Чемерівці цивільну справу за позовом керівника Кам`янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах: Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: Приватне підприємство «АВС-Агро» про конфіскацію земельних ділянок,

встановив:

В січні 2024 року позивач звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області до відповідача про конфіскацію земельних ділянок. В позові зазначив, що ОСОБА_1 , яка є громадянкою російської федерації, в порядку спадкування, на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, набула право власності на земельні ділянки із кадастровим номером 6825287402:02:001:0010 площею 0,0678 га, яка знаходиться за адресою АДРЕСА_1 та із кадастровим номером 6825287400:05:002:0005 площею 1,5747 га, яка знаходиться на території Чемеровецької селищної (колишньої Слобідсько-Смотрицької сільської) ради Кам`янець-Подільського (Чемеровецького) району Хмельницької області.

14.03.2019 року, ОСОБА_1 зареєструвала право власності на вказані земельні ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

В подальшому, земельну ділянку із кадастровим номером 6825287400:05:002:0005 - 05.10.2020 року ОСОБА_1 передала в оренду ПП «АВС-Агро».

Разом із цим, окружною прокуратурою виявлено порушення ст.ст. 13, 14, 41 Конституції України, ст.ст. 80, 81, 145 Земельного кодексу України при використанні відповідачем зазначених земельних ділянок.

Таким чином, враховуючи, що ОСОБА_1 , будучи іноземним громадянином, упродовж року після набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (з 14.03.2019 року по даний час) не відчужила їх, є підстави для їх конфіскації у власність держави.

В судове засідання прокурор з`явилася, позовні вимоги підтримала, просила задовольнити в повному обсязі, не заперечила щодо заочного розгляду справи.

Представник ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області в судове засідання не з`явилася, однак в матеріалах справи міститься пояснення, згідно яких позовні вимоги підтримує та просить задовольнити, розгляд справи проводити у її відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, однак про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена шляхом розміщення оголошення на сайті судової влади.

Представник третьої особи Приватне підприємство «АВС-Агро» в судове засідання не з`явився, однак про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Тому, суд вважає, що відповідач належним чином повідомлена про дату та час розгляду справи та приходить до висновку за можливе розглядати справу у її відсутності в порядку заочного розгляду справи на підставі зібраних у справі доказів, згідно п.1 ч.1 ст.280 ЦПК України, та ухвалити заочне рішення, що відповідає положенням ст.282 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позов необхідно задовольнити повністю.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 , яка є громадянкою російської федерації, що підтверджується інформацією Управління Державної міграційної служби України в Хмельницькій області, в порядку спадкування, на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом (серія та номер: ННТ 509241, зареєстровано в реєстрі за №2406 видане 14.03.2019 року), набула право власності на земельну ділянку із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства із кадастровим номером 6825287402:02:001:0010 площею 0,0678 га, яка знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

Окрім того, в порядку спадкування, на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом (серія та номер: ННТ 509242, зареєстровано в реєстрі за №2407 видане 14.03.2019 року), ОСОБА_1 набула право власності на земельну ділянку із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із кадастровим номером 6825287400:05:002:0005 площею 1,5747 га, яка знаходиться на території Чемеровецької селищної (колишньої Слобідко-Смотрицької сільської) ради Чемеровецького (Кам`янець-Подільського) району Хмельницької області.

Тоді ж, 14.03.2019 року, ОСОБА_1 зареєструвала право власності на вказані земельні ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

В подальшому, 05.10.2020 року, земельну ділянку із кадастровим номером 6825287400:05:002:0005 - ОСОБА_1 передала в оренду ПП «АВС-Агро» на підставі договору оренди земельної ділянки №162 від 05.10.2020 року.

Разом із цим, окружною прокуратурою виявлено порушення статей 13, 14, 41 Конституції України, статей 80, 81, 145 Земельного кодексу України при використанні ОСОБА_1 зазначених земельних ділянок.

Положення статей 13, 14 Конституції України визначають, що земля є об`єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Земля є основним національним багатством, що знаходиться під особливою охороною держави.

Суб`єктами права приватної власності на землю згідно зі статтею 80 Земельного кодексу України визначено громадян України та юридичних осіб. Проте з урахуванням змісту частини другої статті 81 та інших норм Земельного кодексу України суб`єктами права приватної власності на землю визнаються також іноземні громадяни та особи без громадянства.

Зокрема, іноземні громадяни та особи без громадянства відповідно до частини другої статті 81 Земельного кодексу України можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

Згідно із ч. 3 ст. 81 Земельного кодексу України іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини.

Відповідно до частини п`ятої статті 22 Земельного кодексу України набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється з урахуванням вимог статті 130 цього Кодексу, а саме: іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення.

Одночасно за змістом частини четвертої статті 81 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

У разі невиконання цієї вимоги настають наслідки, передбачені ч. ч. 2, 4 ст. 145 Земельного кодексу України, а саме, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах.

Пунктом 10 ч. 1 ст. 346 Цивільного кодексу України визначено конфіскацію як одну з підстав припинення права власності.

Згідно із ст. 354 Цивільного кодексу України до особи може бути застосовано позбавлення права власності на майно за рішенням суду як санкція за вчинення правопорушення (конфіскація) у випадках, встановлених законом. Конфісковане майно переходить у власність держави безоплатно, крім випадків, визначених законом. Обсяг та порядок конфіскації майна встановлюються законом.

Частиною 5 ст. 41 Конституції України визначено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Так, статтею 131-1 Конституції України на прокуратуру покладено функцію представництва інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

В даному випадку порушення інтересів держави полягає в тому, що ОСОБА_1 порушила визначену ст.ст. 13, 14, 41 Конституції України, ст. ст. 80, 81, 145 Земельного кодексу України процедуру використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення та як іноземний громадянин не відчужила їх упродовж року після набуття права власності. На даний час він без перешкод використовує спірні земельні ділянки на території України.

Наразі продовольча безпека України потребує величезної уваги, що тягне за собою невідкладне вжиття вичерпних заходів щодо повернення земельних ділянок у власність держави та їх подальше використання з метою забезпечення потреб у першу чергу громадян України.

Окрім цього, воєнні дії, які ведуться на території України вкрай негативно впливають на продовольчі процеси у нашій державі, зокрема багато земель сільськогосподарського призначення на територіях, де ведуться активні бойові дії, на даний час забруднені та не можуть використовуватись за призначенням, сотні гектарів залишаються окупованими. Це в сукупності призведе до зниження врожайності, тому у цих умовах важливим є те, щоб кожна земельна ділянка, яка використовується з порушенням вимог законодавства була безумовно повернута у власність держави.

Підставою представництва прокурором інтересів держави в даних спірних правовідносинах є бездіяльність органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції держави у спірних правовідносинах - ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області (ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру»).

Правовий висновок щодо застосування ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 26.05.2020 у справі № 912/2385/18.

Висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права (ч. 6 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Підставою для представництва в суді інтересів держави стали факти порушення законодавства при використанні іноземною громадянкою ОСОБА_1 земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка не відчужила їх упродовж року після набуття права власності. Дана процедура безумовно передбачена чинним земельним законодавством (ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України). Ця норма є імперативною та не передбачає винятків.

З огляду на характер спірних правовідносин не вбачається невідповідності заходу втручання держави в право власності ОСОБА_1 критеріям правомірного втручання в право особи на мирне володіння майном, так і порушення принципу пропорційності, котрі сформовані у сталій практиці ЄСПЛ.

Обраний спосіб захисту порушеного права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які ОСОБА_1 незаконно використовує, є ефективним та належним способом захисту порушених прав держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, як уповноваженого органу на здійснення функцій держави щодо конфіскації у власність держави земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка незаконно використовується іноземним громадянином. Зазначений спосіб захисту чітко визначений ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України.

Таким чином, враховуючи, що ОСОБА_1 , будучи іноземною громадянкою, упродовж року після набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (з 14.03.2019 року по даний час) не відчужила їх, є підстави для їх конфіскації у власність держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позов задоволено повністю, тому з відповідача на користь Хмельницької обласної прокуратури необхідно стягнути судовий збір в розмірі 6710 грн. 00 коп. (5368 грн. за подання позовної заяви та 1342,00 грн. за подання заяви про забезпечення позову).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 10, 12, 13, 77-83, 89, 141, 258-259, 263-265 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області земельну ділянку ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства із кадастровим номером 6825287402:02:001:0010 площею 0,0678 га, яка розташована за адресою АДРЕСА_1 .

Конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області земельну ділянку ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із кадастровим номером 6825287400:05:002:0005 площею 1,5748 га, яка знаходиться на території Чемеровецької селищної (колишньої Слобідсько-Смотрицької сільської) ради Кам`янець-Подільського (колишнього Чемеровецького) району Хмельницької області.

Стягнути з відповідача ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Хмельницької обласної прокуратури (код ЄДРПОУ 02911102, Держказначейська служба України, м. Київ, МФО 820172, р/р НОМЕР_2 ) 5368 грн. судового збору, сплаченого за пред`явлення позовної заяви та за заяву про забезпечення позову 1342,00 грн., що становить разом 6710 грн. 00 коп..

Заходи забезпечення позову, застосовані на підставі ухвали Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 08.01.2024 року, продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Повний текст рішення виготовлено 11.06.2024 року.

Позивач: Керівник Кам`янець-Подільської окружної прокуратури, місце знаходження вул. Драгоманова, 11 м. Кам`янець-Подільський, e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах: Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, місце знаходження вул. Інститутська, 4/1 м. Хмельницький, e-mail: khmelnytskyi@land.gov.ua.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , посвідка на постійне проживання в Україні АДРЕСА_2 , місце проживання за кордоном АДРЕСА_3 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: Приватне підприємство «АВС-Агро», місце знаходження вул. Першотравнева, 32 с. Кугаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницька область, код ЄДРПОУ 33246826, e-mail: abcagro1973@gmail.com.

Суддя Борсук В.О.

СудЧемеровецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення06.06.2024
Оприлюднено14.06.2024
Номер документу119665944
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —687/38/24

Рішення від 06.06.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Рішення від 06.06.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні