Рішення
від 10.06.2024 по справі 911/711/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" червня 2024 р. Справа № 911/711/24

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Енергобюджет від 31.05.2024 про стягнення судових витрат та ухвалення додаткового рішення у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Енергобюджет

до Сектору освіти Сквирської районної державної адміністрації

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

1) Сквирська міська рада;

2) Відділ освіти Сквирської міської ради;

про стягнення 2083714,86 грн,

без участі представників сторін, у зв`язку з їх неявкою

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Київської області від 27.05.2024 позов задоволено повністю: стягнуто із Сектору освіти Сквирської районної державної адміністрації на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Енергобюджет 1361400,00 грн основного боргу, 599806,90 грн інфляційних втрат, 122507,96 грн 3% річних та 31255,72 грн судового збору.

Через підсистему Електронний суд від представниці Товариства з обмеженою відповідальністю Енергобюджет надійшла заява від 31.05.2024 про стягнення судових витрат та ухвалення додаткового рішення у справі, у якій позивач просить суд ухвалити додаткове рішення, яким стягнути витрати на професійну правничу допомогу з Сектору освіти Сквирської районної державної адміністрації на користь позивача у розмірі 30000,00 грн.

Заява представника позивача про ухвалення додаткового рішення розглядається в порядку статті 221 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), частиною другою якої визначено, що для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 03.06.2024 призначено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Енергобюджет від 31.05.2024 про стягнення судових витрат та ухвалення додаткового рішення у справі на 10.06.2024.

У судове засідання 10.06.2024 представники учасників провадження у справі № 911/711/24 не з`явились, хоча про час та місце судового засідання були повідомлені належним чином та завчасно, про що свідчать Довідки про доставку електронного листа (ухвали від 03.06.2024) до електронного кабінету (електронну пошту) сторін 03.06.2024 о 16:13.

Представник заявника просив розглядати клопотання про ухвалення додаткового рішення за відсутності представника позивача, про що було вказано в поданій заяві про стягнення судових витрат.

Згідно ч. 4 ст. 244 ГПК України, неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяві.

Зважаючи на те, що неявка представників учасників справи у судове засідання не перешкоджає вирішенню питання щодо розподілу витрат на професійну правничу допомогу, а також зважаючи на те, що відповідач не реалізував своє право стосовно подачі заперечень чи клопотання про неспівмірність судових витрат, суд здійснив розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Енергобюджет від 31.05.2024 про стягнення судових витрат та ухвалення додаткового рішення у справі за наявними у матеріалах справи доказами та зазначає наступне.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Згідно з ч. 1 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення (ч. 2 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи, що позивач в межах строку визначеного положеннями Господарського процесуального кодексу України зробив відповідну заяву про подачу суду доказів, що підтверджують розмір понесених товариством судових витрат та у строк визначений ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України подав суду відповідні докази на підтвердження понесення судових витрат на професійну правничу допомогу разом з поданою заявою про стягнення витрат на правову допомогу, суд прийняв заяву ТОВ «Енергобюджет» про стягнення витрат на правову допомогу до розгляду.

Згідно положень ст. 16 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч. 2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно з ч. 3 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Частиною 5 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

Правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні, а також порядок і умови надання правової допомоги, права й обов`язки адвокатів визначаються Законом України Про адвокатуру та адвокатську діяльність.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність договір про надання правової допомоги домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Згідно з ст. 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Рішенням Господарського суду Київської області від 27.05.2024 у справі №911/711/24 позовні вимоги задоволено повністю.

При цьому, судом встановлено, що ТОВ «Енергобюжет» виклало в позовній заяві попередній (орієнтовний) розрахунок витрат на професійну правничу допомогу, який становить 30000,00 грн.

20.09.2022 року між Адвокатом Рагімовою Тамарою Олександрівною, що діє на підставі Свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю серія КС №9804/10 (далі Адвокат), з одного боку, та Товариством з обмеженою відповідальністю «Енергобюджет» (далі Клієнт), з іншої сторони укладено Договір про надання юридичних послуг (далі - Договір) про наступне.

Розділом 1 Договору «Предмет Договору» визначено, що в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Клієнт замовляє юридичні послуги, а Адвокат зобов`язується надавати йому за плату юридичні послуги щодо правового забезпечення господарської діяльності Клієнта та надавати Клієнтові, наступні юридичні послуги: забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів Клієнта у будь-якому статусі, підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, виправданого; потерпілого, заявника, особи стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні; особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію); надання Клієнту правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу його діяльності в будь-якому статусі. Складання заяв, скарг, заперечень, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення прав і свобод і законних інтересів Клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення; організує і веде претензійну роботу, готує вимоги та претензії до контрагентів Клієнта; представляє у встановленому законодавством порядку інтереси Клієнта в органах виконавчої влади, у правовідносинах з іншими державними органами, установами, підприємствами усіх форм власності під час розгляду правових питань; дає правову оцінку претензіям, що пред`явлені Клієнту чи його підрозділам у зв`язку з порушенням майнових та немайнових прав і законних інтересів третіх осіб; аналізує наслідки розгляду претензій, позовів і судових справ, практику укладання та виконання договорів (контрактів); представництво інтересів Клієнта у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного, кримінального та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, тощо.

Пунктом 1.2 Договору, надання правової допомоги Клієнту здійснюється шляхом:

-усного та письмового консультування з юридичних питань;

-складання проектів необхідних документів, скарг, претензій, позовних заяв тощо,

- представництво інтересів Клієнта у всіх судових ( в тому числі апеляційних та касаційних) інстанціях, з усіма правами, що надані законом представнику потерпілого у кримінальному провадженні( з правом подання заяви про злочин), позивачу, відповідачу, третій особі, у тому числі з правом повної чи часткової відмови від позовних вимог, визнання позову, зміну предмету позову, укладання мирової угоди, отримання та/або оскарження рішення суду, пред`явлення виконавчого листа до стягнення; в органах державної влади, правоохоронних органах, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях, незалежно від підпорядкування та форм власності, об`єднаннях громадян для чого Адвокату надається право подавати від імені Клієнта заяви, скарги, клопотання, запити у відповідні установи, отримувати необхідні довідки та документи, підписувати позовні заяви та інші заяви і скарги, вести від імені клієнта переговори та попередні узгодження всіх процедурних питань, сплачувати належні Клієнта платежі та виконувати всі дії в межах та обсязі, передбачені чинним законодавством для такого роду повноважень; тощо.

Сторонами Договору 01.03.2024 року було укладено Додаток № 2, в якому погоджено, що гонорар адвоката за надання правової допомого згідно із п. 3 даного Додатку становить:

1000 гривень за одну годину правової допомоги Адвоката під час підготовки документів, у тому числі судово-процесуальних;

1000 гривень за одну годину роботи Адвоката з дослідження, збирання доказів, юридичного аналізу документів, аналізу судової практики, підготовки до судових засідань;

4000 гривень за одну годину правової допомого Адвоката під час здійснення судового представництва інтересів Клієнта, ознайомлення з матеріалами справи;

1000 гривень за одну годину правової допомоги Адвоката під час виїзду на виклик Клієнта.

Пунктом 4 Додатку № 2 визначено, що гонорар за надання правової допомоги згідно умов п.1-3 даного додатку та розрахунки за виконану роботу (надані послуги) проводяться та сплачуються клієнтом протягом трьох банківських днів з дня підписання акту приймання - передачі правової допомоги (послуг) за договором. Сторони також погодили, що частина правової допомоги згідно умов п. 1 даного додатку, яка підлягає оплаті Клієнтом, визначається Адвокатом.

Актом № 2 від 22.05.2024 сторони затвердили, що Адвокат надав Клієнту правову допомогу за Договором про надання правової допомоги від 20 09 2022 року та Додатку №2 до Договору за період з 01.03.2024 по 20.05.2024 року.

Вартість (наданих послуг), відповідно до рахунку №2 від 22.05.2024, складає 18000,00 гривень 00 копійок, без ПДВ, у тому числі:

· виїзд адвоката на виклик клієнта, консультації, попередньо опрацювання матеріалу, узгодження правової позиції ( 2 години) - 4000,00 грн;

· опрацювання законодавчої бази, що регулюють спірні відносини, формування правової позиції, консультування щодо необхідності отримання додаткових матеріалів (доказів) та їх отримання для справи (2 год.) - 2000,00 грн;

· підготовка до розгляду справи (складання позовної заяви та інших процесуальних документів), аналіз чинного законодавства та судової практики (12 годин) - 12000,00 грн.

Згідно Акту № 3 від 28.05.2024 сторони затвердили, що Адвокат надав Клієнту правову допомогу за Договором про надання правової допомоги від 20.09.2022 року та Додатку №2 до Договору за період з 20.05.2024 по 28.05.2024 року.

Вартість (наданих послуг), відповідно до рахунку №2 від 22.05.2024, складає 12000,00 грн без ПДВ, у тому числі представництво та захист інтересів в суді першої інстанції, участь в судових засіданнях у справі № 911/711/24 - 20.05.2024 та 27.05.2024.

Підписанням цих Актів сторони підтверджують факт надання юридичних послуг та консультацій стосовно захисту та представництва інтересів клієнта в господарській справі №911/711/24 відповідно до положень договору (п.3 Акту № 2 та Акту № 3).

Клієнт підтверджує, що вказана у п.3.1.4 Договору та п.п. 1-3 Додатку №2 до Договору правова допомога (надані послуги) надана адвокатом у повному обсязі, належної якості, претензій та зауважень щодо об`єму та якості наданої правової допомоги Клієнт до Адвоката не має. Акт №2 та № 3 є невід`ємною частиною Договору про надання правової допомоги від 20.09.2022 року (п.п. 5, 6 Актів).

Досліджуючи подані документи на підтвердження витрат на професійну правничу допомогу, суд встановив, що правова допомога ТОВ «Енергобюджет» у цій справі надавалась адвокатом Рагімовою Тамарою Олександрівною (далі - Адвокат), яка діє на підставі Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю Серії КС № 9804/10 від 18.02.2021, а також Ордера на надання правничої (правової) допомоги, виданого ТОВ «Енергобюджет» від 14.03.2024 та Договору від 20.09.2022.

Витрати за надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (аналогічний висновок викладено в постанові Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19, постанові Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 15.06.2021 у справі № 159/583/19).

Разом з тим, на підтвердження оплати правничої допомоги за Актом № 2 та згідно рахунку від 22.05.2024 № 2, ТОВ «Енергобюджет» оплатило Адвокату Рагімовій Т.О. 18000,00 грн, про що надано суду платіжну інструкцію № 1130 від 22.05.2024.

На підтвердження оплати правничої допомоги за Актом № 3 та згідно рахунку від 28.05.2024 № 3, ТОВ «Енергобюджет» оплатило Адвокату Рагімовій Т.О. 12000,00 грн, про що надано суду платіжну інструкцію № 1140 від 29.05.2024.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина 5 статті 126 Господарського процесуального кодексу України).

Разом з тим, відповідач не надав суду належних та допустимих доказів, які підтверджують неспівмірність витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, а також будь-яких інших заперечень стосовно заявленої позивачем суми правничої допомоги.

Суд зазначає, що однією з гарантій забезпечення права особи на правову допомогу є повна і справедлива компенсація всіх понесених витрат на правову допомогу.

Сторона, яка змушена звернутись до суду за захистом своїх прав та інтересів, перебуває у становищі, коли її права та/або інтереси порушуються (не визнаються, оспорюються) іншою стороною спору, у зв`язку з чим позивачу необхідний судовий захист.

Для такого захисту, зумовленого протиправною поведінкою іншої сторони (відповідача), позивачу необхідно витрачати свій час та кошти, докладати зусиль для захисту своїх порушених прав/інтересів.

Тому цілком розумно та справедливо, коли особа, на користь якої вирішено спір, у повній мірі отримує від винної сторони (сторони, яка порушує права та призвела до виникнення спору) компенсацію своїх витрат, понесених для того, щоб захистити свої права/інтереси, які, відповідно, порушуються/не визнаються, оспорюються саме відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову на відповідача; у разі відмови в позові на позивача; у разі часткового задоволення позову на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що наданих ТОВ «Енергобюджет» доказів достатньо для встановлення факту надання адвокатом Рагімовою Тамарою Олександрівною професійної правничої допомоги позивачу у цій справі. Отже витрати позивача на професійну правничу допомогу підлягають розподілу.

Таким чином, з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення 30000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

Керуючись ст. 123, 126, 129, 221, 233, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Задовольнити повністю заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергобюджет» від 31.05.2024 про стягнення судових витрат та ухвалення додаткового рішення у справі.

2. Стягнути із Сектору освіти Сквирської районної державної адміністрації (09000, Київська обл., Сквирський р-н, м. Сквира, вул. Богачевського, буд. 55; код ЄДРПОУ 02143778) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Енергобюджет (09000, Київська обл., Сквирський р-н, м. Сквира, вул. Шевченка, буд. 1; код ЄДРПОУ 39408203) - 30 000 (тридцять тисяч) грн 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

3. Видати наказ після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до статей 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст додаткового рішення складено та підписано 12.06.2024

Суддя О.В. Щоткін

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119677664
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/711/24

Ухвала від 13.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гончаров С.А.

Ухвала від 12.08.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 08.08.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Рішення від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Рішення від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні