Ухвала
від 10.06.2024 по справі 805/16744/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення заяви без розгляду

10 червня 2024 року Справа №805/16744/13-а

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Троянова О.В., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до Відкритого акціонерного товариства «Зеленогайське» про стягнення заборгованості по сплачених пенсіях за списком №2 у розмірі 14823,09 грн. за період з 01.08.2013 року по 01.11.2013 року,

ВСТАНОВИВ:

На адресу суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання.

Розглянувши заяву про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання, суд зазначає наступне.

Суд звертає увагу, що відповідно до положень ч. 2 ст. 44 КАС України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно ч. 1 ст. 45 КАС України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до абз. 10 частини 1 статті 167 КАС України до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Згідно ч. 9ст. 44 КАС Україниу разі подання до суду в електронній формі заяви по суті справи, зустрічного позову, заяви про збільшення або зменшення позовних вимог, ... та документів, що до них додаються, учасник справи зобов`язаний надати до суду доказ надсилання цих матеріалів іншим учасникам справи.

Такі документи в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а у разі відсутності у іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність у іншого учасника справи електронного кабінету - в паперовій формі листом з описом вкладення.

Якщо інший учасник справи відповідно дочастини шостоїстатті 18 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який не є суб`єктом владних повноважень та подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Таким чином, заявник як суб`єкт владних повноважень не є звільненим від обов`язку надсилання копії заяви про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання разом із додатками боржнику у виконавчому провадженні, навіть у випадку відсутності відомостей про наявність у останнього електронного кабінету.

Проте в порушення вимог ч. 1 ст. 167та ч. 9 ст. 44 КАС України, заявником не надано доказів надіслання (надання) заяви про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання Відкритому акціонерному товариству «Зеленогайське» листом з описом вкладення.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області в обґрунтування відсутності такого направлення боржнику зазначено про те, що місцезнаходженням останнього є с. Зелений Гай Волноваського району, яке входить до переліку територій на яких ведуться бойові дії та на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження в повному обсязі, внаслідок чого відсутня можливість доставки кореспонденції та поштових відправлень.

Водночас, судом встановлено на підставі Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року №309, що с. Зелений Гай Волноваського району Донецької області не віднесено ані до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, ані до переліку тимчасово окупованих російською федерацією територій України.

Крім того, на офіційному вебсайті АТ «Укрпошта» наявна інформація про можливість відправлення поштового відправлення до зазначеного населеного пункту.

Враховуючи зазначене, відповідачем не надано доказів неможливості здійснити направлення боржнику копію заяви про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання разом із додатками.

Відповідно до вимог частини другої статті 167 КАС Україниякщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

За таких обставин, заява, підлягає поверненню заявнику без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись п. 1 ч. 4 ст. 169, статтями 243, 248, 256, 294, 295, 297, 370 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до Відкритого акціонерного товариства «Зеленогайське» про стягнення заборгованості по сплачених пенсіях за списком №2 у розмірі 14823,09 грн. за період з 01.08.2013 року по 01.11.2013 року - повернути заявнику без розгляду.

Копію ухвали про повернення позовної заяви разом з матеріалами позовної заяви надіслати особі, яка подала позовну заяву.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала відповідно до вимог частини першої статті 256 КАС України набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О.В. Троянова

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено14.06.2024
Номер документу119687787
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/16744/13-а

Ухвала від 23.08.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Троянова О.В.

Ухвала від 10.06.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Троянова О.В.

Ухвала від 25.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Троянова О.В.

Ухвала від 06.09.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

Ухвала від 06.09.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

Ухвала від 23.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

Постанова від 19.12.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Троянова О.В.

Ухвала від 22.11.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Троянова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні