Рішення
від 22.05.2024 по справі 172/1751/23
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/1751/23

Провадження № 2/399/77/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

22 травня 2024 року смт Онуфріївка

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді Лях М.М., за участю секретаря судового засідання Гриценко Т.М., розглянувши у відкритом судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , треті особи: служба у справах дітей Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, виконавчий комітет Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області як орган опіки та піклування про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

встановив:

До Онуфріївського районного суду Кіровоградської області з позовом звернулася Васильківська селищна рада Синельниківського району Дніпропетровської області до відповідачки ОСОБА_1 , в якому просить позбавити останню батьківських прав відносно її малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та стягнути з неї аліменти на утримання дітей з дня подачі позову до досягнення дітьми повноліття.

Позов мотивований тим, що матір`ю малолітніх дітей - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , являється ОСОБА_1 . Батько неповнолітньої ОСОБА_2 - ОСОБА_5 , у свідоцтві про народження дитини вказаний відповідно до частини першої статті 135 СК України - зі слів матері. Батько малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 - ОСОБА_6 , у свідоцтві про народження дитини вказаний відповідно до частини першої статті 135 СК України - зі слів матері.

На території Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, відповідачка разом з малолітніми дітьми проживає протягом двох тижнів за адресою: АДРЕСА_1 . Під час обстеження житлово-побутових умов проживання сім`ї були встановлені факти незадовільного санітарного стану помешкання, виявлено, що діти не забезпечені спальними місцями, не мають місця для навчання, зафіксована відсутність продуктів харчування, що підтверджується відповідним актом обстеження від 11.09.2023 року.

22.09.2023 року, співробітником поліції разом з представниками відповідних служб був скадено акт про знайдених дітей: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , які втекли з дому 12.09.2023 року. Відповідачка на зв`язок не виходить, тому діти тимчасово влаштовані до КП «Васильківська центральна районна лікарня» Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області.

Відповідачка неодноразово була притягнута до адміністративної відповідальності за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення - ухилення батьків або батькі які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

Отже, відповідно до наявних матеріалів та офіційної інформації які були надані виконавчим комітетом Роздорської селищної ради, виконавчим комітетом Троїцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, згідно з інформацією КЗ «Центр надання соціальних послуг Троїцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області», на території яких раніше проживала відповідачка разом з малолітніми дітьми, ОСОБА_1 , як мати, зарекомендувала себе з вкрай негативної сторони.

Так, неодноразово були встановлені та зафіксовані факти того, що відповідачка ніде не працює, ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та утриманню своїх малолітньої дітей, не дбає про стан здоров`я дітей, часто залишає дітей без нагляду дорослих, шо негативно впливає на розвиток дітей та загрожує їх життю і здоров`ю. Окрім цього зазначили, що ситуація, пов`язана з невиконанням відповідачкою своїх батьківських обов`язків особливо загострилась після її переїзду у с. Аврамівка, що призвело до втечі дітей з дому, їх розшуку та тимчасового влаштування до КП «Васильківька центральна районна лікарня» Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області до вирішення питання щодо їх подальшого влаштування.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей та не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати, як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Також просили стягнути з відповідачки аліменти на утримання дітей.

Ухвалою Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 20 листопада 2023 року справу за підсудністю направлено до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області.

Ухвалою від 26 грудня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою від 5 березня 2024 року підготовче провадження закрито та призначено розгляд справи по суті, залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору виконавчий комітет Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування.

Представник позивача ОСОБА_7 подав до суду заяву в якій позов підтримав та просив задовольнити, справу розглянути без участі представника позивача. Не заперечував проти ухвалення заочного рішення по справі.

Відповідачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, про день і час розгляду справи повідомлена належним чином. Причини неявки суду не повідомила. Відзиву на позовну заяву та заяву про відкладення розгляду справи суду не надала.

Представники третіх осіб: служба у справах дітей Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області та орган опіки та піклування Онуфріївської селищної ради Кіровоградської області в судове засідання не з`явились, подали заяви про розгляд справи без участі їх представників.

На підставі ст.280ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення спору.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до наступних висновків.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачка ОСОБА_1 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження серія НОМЕР_1 , серія НОМЕР_2 , серія НОМЕР_3 . У свідоцтві про народження дитини вказаний відповідно до частини першої статті 135 СК України - зі слів матері. Батько малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 - ОСОБА_6 , у свідоцтві про народження дитини вказаний відповідно до частини першої статті 135 СК України - зі слів матері /а.с. 7-9, 29-34/.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання сімї відповідача ОСОБА_1 встановлені факти незадовільного санітарного стану помешкання, виявлено, що діти не забезпечені спальними місцями, не мають місця для навчання, зафіксована відсутність продуктів харчування /а.с. 10/.

Відповідачка ОСОБА_1 неодноразово була притягнута до адміністративної відповідальності за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення - ухилення батьків або батькі які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей /а.с. 18-26/.

Віповідно до наявних матеріалів та офіційної інформації які були надані виконавчим комітетом Роздорської селищної ради, виконавчим комітетом Троїцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, згідно з інформацією КЗ «Центр надання соціальних послуг Троїцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області», на території яких раніше проживала відповідачка разом з малолітніми дітьми, ОСОБА_1 , як мати, зарекомендувала себе з вкрай негативної сторони. одноразово були встановлені та зафіксовані факти того, що відповідачка ніде не працює, ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та утриманню своїх малолітньої дітей, не дбає про стан здоров`я дітей, часто залишає дітей без нагляду дорослих, шо негативно впливає на розвиток дітей та загрожує їх життю і здоров`ю. Окрім цього зазначили, що ситуація, пов`язана з невиконанням відповідачкою своїх батьківських обов`язків особливо загострилась після її переїзду у с. Аврамівка, що призвело до втечі дітей з дому, їх розшуку та тимчасового влаштування до КП «Васильківька центральна районна лікарня» Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області до вирішення питання щодо їх подальшого влаштування /а.с. 11-17/.

Згідно висновку органу опіки та піклування Васильківської селищної ради № 104 від 17.04.2024, у зв`язку з тим, що мати дитини не цікавиться фізичним та духовним розвитком дітей, не спілкується з ними і не приймає участь у його вихованні, орган опіки та піклування селищної ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав громадянку ОСОБА_1 , відносно малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Отже наведені обставини дають підставу суду зробити висновок про те, що відповідачка через байдуже ставлення до дітей, без поважних на те причин, не виявляє бажання щодо піклування з дітьми, свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання дитини.

Підстави позбавлення батьківських прав передбачені частиною першою статті 164 Сімейного кодексу України.

Пунктом 2 частини першої статті 164СК України визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Тлумачення пункту 2 частини першої статті 164СК України дозволяє зробити висновок, що ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні й остаточні правові наслідки (втрата прав, заснованих на спорідненості) як для батька (матері), так і для дитини (стаття 166 СК України).

Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків.

Відповідно до частини першоїстатті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у справі «Хант проти України» від 07 грудня 2006 року (заява № 31111/04) наголошував на тому, що питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці. Факт заперечення заявником проти позову про позбавлення його батьківських прав може свідчити про його інтерес до дитини (параграфи 57, 58).

У статті 9 Конвенції ООН Про права дитини від 20 листопада 1989 року зазначено, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Права батьків і дітей, які засновані на спорідненості, становлять основоположну складову сімейного життя, а заходи національних органів, спрямовані перешкодити реалізації цих прав, є втручанням у права, гарантованістаттею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків.

У рішенні по справі «Мамчур проти України» від 16 липня 2015 року (заява № 10383/09) Європейський суд з прав людини зауважував, що оцінка загальної пропорційності будь-якого вжитого заходу, що може спричинити розрив сімейних зв`язків, вимагатиме від судів ретельної оцінки низки факторів та залежно від обставин відповідної справи вони можуть відрізнятися. Проте основні інтереси дитини є надзвичайно важливими. При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (параграф 100).

Розірвання сімейних зв`язків означає позбавлення дитини її коріння, позбавлення батька спорідненості з дитиною, а це буде вважатись виправданим лише за виняткових обставин.

Подібні правові висновки викладені у низці постанов Верховного Суду, зокрема, від 08 квітня 2020 року у справі № 645/731/18, від 29 січня 2020 року у справі № 127/31288/18, від 29 січня 2020 року у справі № 643/5393/17, від 17 січня 2020 року у справі № 712/14772/17, від 25 листопада 2019 року у справі № 640/15049/17, від 13 березня 2019 року у справі № 631/2406/15-ц, від 24 квітня 2019 року у справі № 331/5427/17.

Устатті 7 СК України визначено необхідність забезпечення дитині можливості здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України; регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав і інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі неповнолітньої дитини.

Враховуючи викладене, з урахуванням інтересів дитини, суд вважає, що свідоме і тривале нехтування відповідачкою своїми батьківськими обов`язками щодо синів є наслідком її винної поведінки та є підставою для позбавлення її батьківських прав.

Стаття 180 Сімейного кодексу Українипередбачає, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Згідност. 181 СК Україниза рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Нормами ч. 2ст. 166 СК Українипередбачено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідност. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Відповідно до статті ч. 3ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти (аліменти) присуджуються у частці від доходу матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. Відповідно до ч. 2ст. 182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе стягнутиз відповідачки аліменти на утримання дітей в розмірі 1/2 частини з усіх видів заробітку (доходу) відповідачки щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дітьми повноліття.

Згідно п. 1 ч.1ст. 430 ЦПК Українисуд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Оскільки при зверненні до суду позивач не сплачував судовий збір за подання до суду позовної заяви, яка має дві вимоги, у розмірі 2147,20 грн., як особа, звільнена від його сплати, тому судовий збір підлягає стягненню з відповідачки на користь держави.

Керуючись ст.ст.12,13,141,263-265,280-282 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позов Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , треті особи: служба у справах дітей Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, виконавчий комітет Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області як орган опіки та піклування про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити.

Позбавити батьківських права ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженку смт. Онуфріївка Онуфріївського району Кіровоградської області відносно її дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Попівка Онуфріївського району Кіровоградської області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця села Попівка Онуфріївського району Кіровоградської області та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця смт Онуфріївка Онуфріївського району Кіровоградської області.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки смт. Онуфріївка Онуфріївського району Кіровоградської області аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/2 частини з усіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 22 вересня 2023 року до повноліття дітей, щомісячно на їх особові рахунки відкриті в банківській установі.

Допустити негайне виконання рішення суду в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судові витрати по справі в сумі 2147, 20 гривень.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя М.М. Лях

СудОнуфріївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено14.06.2024
Номер документу119703750
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —172/1751/23

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні