Ухвала
від 13.06.2024 по справі 175/984/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/7295/24 Справа № 175/984/22 Суддя у 1-й інстанції - Бойко О. М. Суддя у 2-й інстанції - Єлізаренко І. А.

УХВАЛА

13 червня 2024 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого судді Єлізаренко І.А.

суддів Красвітної Т.П., Свистунової О.В.

ознайомившись з апеляційними скаргами Державного підприємства Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України, заступника керівника Дніпропетровської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Фонду державного майна України та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях на рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 10 серпня 2023 року у справі за позовом Державного підприємства Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України до Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 про визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської сільської ради в частині надання дозволів на виготовлення проектів відведення земельних ділянок, та за зустрічним позовом ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 в особі представника-адвоката Рибалко Марини Анатоліївни до Державного підприємства Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України, треті особи Миколаївська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 про визнання державного акту на право постійного користування землею таким, що втратив чинність, та визнання відсутнім права постійного користування земельними ділянками,-

В С Т А Н О В И Л А:

Рішенням Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 10 серпня 2023 року відмовлено у задоволенні позовних вимог ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України до Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 про визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської сільської ради в частині надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Позовні вимоги за зустрічним позовом ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 до ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України, за участі третіх осіб Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 про визнання державного акту на право постійного користування землею таким, що втратив чинність, та визнання відсутнім права постійного користування земельними ділянками задоволено. Визнано Державний акт на право постійного користування землею, серії ДП ДН 034201 від 16 грудня 1998 року, виданий на підставі рішення Дніпропетровської районної Ради народних депутатів Дніпропетровського району Дніпропетровської області №ІІІ/ХХІІІ від 21 жовтня 1998 року та зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №1254, таким, що втратив чинність. Визнано відсутнім у ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України права постійного користування земельними ділянками, наданими в постійне користування відповідно до Державного акту на право постійного користування землею, серії ДП ДН 034201 від 16 грудня 1998 року, виданого на підставі рішення Дніпропетровської районної Ради народних депутатів Дніпропетровського району Дніпропетровської області №ІІІ/ХХІІІ від 21 жовтня 1998 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №1254. Стягнуто з ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України на користь ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 судові витрати за подачу зустрічної позовної заяви у розмірі 2147 грн.20 коп. для кожного.

Не погодившись з зазначеним рішенням суду від 10 серпня 2023 року ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України та заступник керівника Дніпропетровської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Фонду державного майна України та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях звернулися до Дніпровського апеляційного суду з апеляційними скаргами.

За наслідками автоматизованого розподілу справ від 25 серпня 2023 року колегії суддів Дніпровського апеляційного суду у складі головуючого судді Єлізаренко І.А., суддів Красвітної Т.П., Свистунової О.В. розподілена цивільна справа №175/984/22-ц за апеляційними скаргами ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України, заступника керівника Дніпропетровської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Фонду державного майна України та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях на рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 10 серпня 2023 року у справі за позовом Державного підприємства Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України до Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 про визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської сільської ради в частині надання дозволів на виготовлення проектів відведення земельних ділянок, та за зустрічним позовом ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 в особі представника-адвоката Рибалко М.А. до ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України, треті особи Миколаївська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 про визнання державного акту на право постійного користування землею таким, що втратив чинність, та визнання відсутнім права постійного користування земельними ділянками (т.2 а.с.105).

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року апеляційну скаргу ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України задоволено частково. Апеляційну скаргу заступника керівника Дніпропетровської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Фонду державного майна України та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях задоволено. Рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 10 серпня 2023 року у справі за позовом ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України до Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 про визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської сільської ради в частині надання дозволів на виготовлення проектів відведення земельних ділянок, та за зустрічним позовом ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 в особі представника-адвоката Рибалко М.А. до ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України, треті особи Миколаївська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 про визнання державного акту на право постійного користування землею таким, що втратив чинність, та визнання відсутнім права постійного користування земельними ділянками скасовано. Провадження у справі закрито. Стягнуто із ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_3 ) на користь прокуратури Дніпропетровської обласної (ЄДРПОУ 02909938) судовий збір за звернення з апеляційною скаргою по 3 220 грн. 80 коп. з кожної (т. 4 а.с.72-82).

Постановою Верховного Суду від 22 травня 2024 року касаційну скаргу представника ДП Науково-виробнича дослідна агрофірма Наукова Національної академії аграрних наук України адвоката Якименка О.В. задоволено. Постанову Дніпровського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року скасовано, справу направлено до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду (т. 2 а.с.162-170).

За наслідками автоматизованого розподілу справ від 12 червня 2024 року колегії суддів Дніпровського апеляційного суду у складі головуючого судді Єлізаренко І.А., суддів Красвітної Т.П., Свистунової О.В. розподілена вище зазначена цивільна справа №175/984/22-ц.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст.36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно частини 1 статті 39 ЦПК України, з підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Відповідно до ч. 1, 2, ст. 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу; суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Враховуючи, що постанову Дніпровського апеляційного суду від 05 грудня 2023 року у складі колегії суддів Дніпровського апеляційного суду головуючого судді Єлізаренко І.А., суддів Красвітної Т.П., Свистунової О.В., скасовано постановою Верховного Суду від 22 травня 2024 року та справу направлено до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду, з метою уникнення сумнівів в неупередженості або об`єктивності, колегія суддів Дніпровського апеляційного суду у складі головуючого судді Єлізаренко І.А., суддів Красвітної Т.П., Свистунової О.В. вважає за необхідне взяти самовідвід.

Керуючись ст.ст. 33, 36-41 ЦПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Взяти самовідвід колегії суддів Дніпровського апеляційного суду у складі головуючого судді Єлізаренко Ірми Анатоліївни, суддів: Красвітної Тетяни Петрівни, Свистунової Олени Вікторівни у справі №175/984/22 за апеляційними скаргамиДержавного підприємстваНауково-виробничадослідна агрофірмаНаукова Національноїакадемії аграрнихнаук України,заступника керівникаДніпропетровської обласноїпрокуратури вінтересах державив особіГоловного управлінняДержгеокадастру уДніпропетровській області,Фонду державногомайна Українита Регіональноговідділення Фондудержавного майнаУкраїни поДніпропетровській,Запорізькій таКіровоградській областяхна рішенняДніпропетровського районногосуду Дніпропетровськоїобласті від10серпня 2023року усправі запозовом Державногопідприємства Науково-виробничадослідна агрофірмаНаукова Національноїакадемії аграрнихнаук Українидо Миколаївськоїсільської радиДніпровського районуДніпропетровської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 провизнання незаконнимта скасуваннярішення Миколаївськоїсільської радив частинінадання дозволівна виготовленняпроектів відведенняземельних ділянок,та зазустрічним позовом ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 вособі представника-адвокатаРибалко МариниАнатоліївни доДержавного підприємстваНауково-виробничадослідна агрофірмаНаукова Національноїакадемії аграрнихнаук України,треті особиМиколаївська сільськарада Дніпровськогорайону Дніпропетровськоїобласті, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 провизнання державногоакту направо постійногокористування землеютаким,що втративчинність,та визнаннявідсутнім правапостійного користуванняземельними ділянками.

Справу передати до Дніпровського апеляційного суду для виконання вимог ст. 33 ЦПК України.

Ухвала оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий суддя І.А.Єлізаренко

Судді Т.П.Красвітна

О.В.Свистунова

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119710616
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —175/984/22

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Постанова від 22.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні