Ухвала
від 13.06.2024 по справі 533/511/24
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.06.2024 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 533/511/24

Провадження № 2-о/533/18/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

13 червня 2024 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі головуючої судді Козир В.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Кременчуцька міська рада Кременчуцького району Полтавської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

УСТАНОВИВ:

05 червня 2024 року заявниця ОСОБА_1 звернулася до Козельщинського районного суду Полтавської області зі заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

У заяві заявниця просить суд встановити факт її постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини однією сім`єю до часу відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявниця зазначає, що встановлення факту, що має юридичне значення, необхідне їй для можливості реалізувати її право на оформлення права власності на спадкове майно.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Козельщинської селищної ради від 11.06.2024, місцем реєстрації проживання заявниці ОСОБА_1 є: АДРЕСА_1 .

До заяви подано клопотання заявниці, у якому вона прохала витребувати від приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідовича Василя Миколайовича належним чином завірену копію спадкової справи №10/22, заведеної на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , та від приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Ільїної Наталії Олексіївни - належним чином завірену копію спадкової справи, заведеної на майно померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку окремого провадження.

Частиною 7 ст. 19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно зі ч. 1, ч. 3 - 4 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

За установленою практикою Верховного Суду заінтересованими особами або відповідачами у таких справах є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття заінтересованими особами або відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Заява подана з додержанням вимог ст. 175, 177, 315, 316, 318 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної та територіальної підсудності Козельщинського районного суду Полтавської області.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження та залишення без розгляду відсутні.

З матеріалів справи також вбачається, що спадкове майно ОСОБА_2 частково знаходиться у межах Козельщинської територіальної громади. Отже встановлення факту, що має юридичне значення, у даній справі може вплинути на права та інтереси Козельщинської територіальної громади як органу уповноваженого звертатися зі заявою про визнання спадщини відумерлою.

Отже, суд уважає за необхідне залучити Козельщинську селищну раду до участі у справі як заінтересовану особу.

Також суд уважає за необхідне з метою всебічного, об`єктивного, і повного з`ясування обставин справи задовольнити клопотання заявниці про витребування копій спадкових справ.

На підставі викладеного, керуючись статтями 19, 42, 175, 177, 293, 294, 315, 316, 318 ЦПК України суд

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Кременчуцька міська рада Кременчуцького району Полтавської області, про встановлення факту, що має юридичне значення, та відкрити провадження у цивільній справі.

Розгляд справи проводити у порядку окремого провадження.

Справу призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 07 серпня 2024 року о 10 годині 00 хвилин у приміщенні Козельщинського районного суду Полтавської області за адресою: Полтавська область, Кременчуцький район, селище Козельщина, вулиця Остроградського, буд. 75/15.

Залучити до участі у справі у якості заінтересованої особи Козельщинську селищну раду.

Направити заінтересованим особам копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Роз`яснити заінтересованим особам право на подання до суду пояснень по суті вимог заявника протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали.

Витребувати від приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Спірідовича Василя Миколайовича належним чином завірену копію спадкової справи №10/22, заведеної на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 . Копію спадкової справи надати протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали суду.

Витребувати від приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Ільїної Наталії Олексіївни належним чином завірену копію спадкової справи, заведеної на майно померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Копію спадкової справи надати протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/sud1611/.

Роз`яснити сторонам справи, що у суду є технічна можливість проводити судові засідання у режимі відеоконференції. Про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції учасник справи має подати заяву у порядку, визначеному ст. 212 ЦПК України.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (місце проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ; тел.: НОМЕР_2 ).

Заінтересована особа 1: Кременчуцька міська рада Кременчуцького району Полтавської області (місцезнаходження: площа Перемоги, буд. 2, місто Кременчук, Кременчуцький район, Полтавська область, 39600; ідентифікаційний код 24388300; електронна пошта: kremenchuk@kremen.gov.ua).

Заінтересована особа 2: Козельщинська селищна рада (місцезнаходження: вул. Остроградського, буд. 75/15, селище Козельщина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39100; ідентифікаційний код 21063513; електронна пошта: kozrada-31163@ukr.net).

Суддя В.П. Козир

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119712477
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —533/511/24

Рішення від 08.08.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні