Рішення
від 11.06.2024 по справі 307/95/24
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/95/24

Провадження № 2/307/28/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2024 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в особі головуючого судді Бобрушко В.І., при секретарі Голубка Н.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Тячів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , де треті особи, що не заявляють самостійні вимоги на предмет спору - служба у справах дітей Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Нересницької сільської ради Закарпатської області про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_2 , звернувся в суд з позовом до ОСОБА_3 , де треті особи, що не заявляють самостійні вимоги на предмет спору - служба у справах дітей Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Нересницької сільської ради Закарпатської області про позбавлення батьківських прав. В позовній заяві представник зазначив, що 27 січня 2013 року позивач ОСОБА_1 зареєстрував шлюб з відповідачкою ОСОБА_3 . Від даного шлюбу у них народилося двоє дітей: син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та донька ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Сторони разом не проживають вже два роки. Відповідачка ніяким чином не піклується про дітей, не проявляє заінтересованості в їх подальшій долі, не цікавиться успіхами, їх станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їхнім навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема: не забезпечує харчуванням, медичним доглядом, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дітьми в обсязі, необхідному для їх нормального самоусвідомлення; не надає доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до їхнього внутрішнього світу; не створює умови для отримання ними освіти - створились тільки умови, які шкодять інтересам дітей. Відповідачка, покладених законом на батьків обов`язків, не виконує, не бере педагогічної, матеріальної, грошової, посильної трудової, або будь-якої іншої участі у вихованні дітей. Всі питання щодо виховання вирішуються самостійно позивачем без участі та підтримки з боку відповідачки.

Просить суд позбавити відповідачку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку с. Терново, Тячівського району Закарпатської області, батьківських прав відносно неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач ОСОБА_1 та його представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, посилаючись на викладені в позовній заяві обставини, та просять позов задовольнити. На подальший розгляд справи в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують, а тому суд в порядку ст. 223 ЦПК України розглянув справу у їх відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Відповідачка ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, подала до суду нотаріально-посвідчену заяву про розгляд справи в її відсутності, позовні вимоги визнає, а тому суд в порядку ст. 223 ЦПК України розглянув справу у її відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Представник служби у справах дітей Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області в судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи в його відсутності, а тому суд в порядку ст. 223 ЦПК України розглянув справу у його відсутності на підставі наявних в справі доказів.

Представник органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Нересницької сільської ради Закарпатської області в судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи в його відсутності, а тому суд в порядку ст. 223 ЦПК України розглянув справу у його відсутності на підставі наявних в справі доказів.

На підставі ст.247 ч.2 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши всі обставини справи, суд дійшов наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 сторони ОСОБА_1 та ОСОБА_3 27 січня 2013 року зареєстрували шлюб між собою.

Від даного шлюбу сторони мають двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується їх свідоцтвами про народження серії НОМЕР_2 та серії НОМЕР_3 .

В акті обстеження дворогосподарства, складеного 04 січня 2024 року депутатом Нересницької сільської ради, зазначено, що за адресою с. Нересниця, вул. Шевченка, 6, Тячівського району фактично проживають ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зазначено, що батько ОСОБА_1 самостійно займається вихованням дітей; дружина ОСОБА_3 , 1993 року народження, вже більше двох років перебуває за кордоном та зовсім не цікавиться вихованням та утриманням дітей.

Згідно довідки Нересницького ЗДО ясла-садок Нересницької сільської ради від 26 грудня 2023 року за №23 неповнолітня ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно відвідує заклад дошкільної освіти з вересня 2020 року.

Відповідно до довідки Нересницького ліцею Нересницької сільської ради від 21 грудня 2023 року за №74 ОСОБА_4 , 2013 року народження, дійсно навчається в 5 класі даного навчального закладу.

В довідці виконавчого комітету Нересницької сільської ради від 03 січня 2024 року за №3 зазначено, що ОСОБА_1 , 1989 року народження, дійсно проживає в АДРЕСА_1 , та має такий склад сім`ї: дружина ОСОБА_3 , 1993 року народження, син ОСОБА_4 , 2013 року народження, донька ОСОБА_5 , 2018 року народження.

Згідно висновку органу опіки і піклування Нересницької сільської ради від 14 лютого 2024 року за №140/11-14 дано згоду на позбавлення відповідачки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно малолітніх дітей: сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно нотаріально посвідченої заяви відповідачки ОСОБА_3 , зареєстрованої приватним нотаріусом Тячівського районного нотаріального округу Гунда А.М. в реєстрі за №20, встановлено, що ОСОБА_3 надала згоду на позбавлення її батьківських прав щодо дітей: сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 пояснив, що являється сусідом ОСОБА_1 та зазначив, що жінка ОСОБА_3 виїхала за кордон 2 роки тому, взагалі не приїжджає та не піклується про своїх дітей, а позивач самостійно виховує та піклується про них. Також зазначив, що хлопчик навчається в школі, в п`ятому класі, а дівчинка відвідує садок.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_7 пояснила, що вона являється сусідкою та кумою позивача ОСОБА_1 та відповідачки ОСОБА_3 . Зазначила, що діти проживають з батьком, який повністю утримує та піклується про дітей. Мама дітей перебуває за кордоном, грошей на утримання не надає та не приїжджає до дітей взагалі.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Частиною 1 ст.13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно до ст.ст. 150, 180 СК України батьки зобов`язані виховувати і утримувати дитину до досягнення повноліття, піклуватися про стан здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вона, він не забрали дитину з полового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

У цьому випадку особа, яка подала позов про позбавлення батьківських прав із підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України, повинна довести, що батьки (один із батьків) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. У свою чергу батьки (один із батьків) мають довести, що вони належним чином виконують свої батьківські обов`язки.

У поданій позовній заяві позивач зазначив, що відповідач з дітьми не спілкується, ними не піклується, тобто залишила їх на призволяще, без належних засобів до існування та без фізичної, матеріальної, духовної та моральної підтримки.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 15, 16 постанови від 30 березня 2007 року за №3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Особи можуть бути позбавленні батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Згідно ст. 18, 27 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року (далі - Конвенція), держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Згідно ч.ч.1, 5-7 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

В судовому засіданні матеріалами справи доведено, що відповідачка ОСОБА_3 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню і утриманню неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , свідомо нехтує цими своїми обов`язками, а тому, для захисту прав та інтересів неповнолітніх дітей, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити і позбавити відповідачку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку с. Терново, Тячівського району Закарпатської області, України, батьківських прав відносно дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати в частині сплати судового збору покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 1-4, 12, 13, 80-84, 223, 247, 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст.150, 164, 166 СК України, суд ,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку с. Терново, Тячівського району Закарпатської області, України, батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки с. Терново, Тячівського району Закарпатської області, України на користь ОСОБА_1 1211 гривень 20 копійок сплаченого судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду в 30-денний строк з дня його проголошення (складання).

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Відомості про учасників справи :

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП - НОМЕР_4 , уродженець та зареєстрований в АДРЕСА_1.

Відповідач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_5 , уродженка та зареєстрована в АДРЕСА_2.

Третя особа - служба у справах дітей Нересницької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, адреса: 90540, с. Нересниця, вул. Грушевського, 25, Тячівського району, Закарпатської області., ЄДРПОУ - 44120955.

Третя особа - орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Нересницької сільської ради Закарпатської області, адреса: 90540, с. Нересниця, вул. Грушевського, 25, Тячівського району, Закарпатської області. ЄДРПОУ - 26528477.

Головуючий В.І. Бобрушко

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення11.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119742144
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —307/95/24

Рішення від 11.06.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні