Ухвала
від 17.06.2024 по справі 233/2088/24
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/2088/24

УХВАЛА

17.06.2024 Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області в складі: головуючого судді Каліуш О. В., за участі секретаря судового засідання Франчук А. О., розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Костянтинівської міської військової адміністрації, третя особа Приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Поляк Дмитро Васильович про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Костянтинівської міської військової адміністрації, третя особа Приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Поляк Д. В. про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування, в якому просить:

-визначити їй додатковий строк у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті її батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

-визнати за нею право власності на частку квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 у зв`язку зі смертю ОСОБА_3 т.я. ОСОБА_2 автоматично прийняв спадщину будучи зареєстрованим та проживаючим з померлою за однією адресою в порядку ч.3 ст. 1269 ЦК України.

Ухвалою судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 10 квітня 2024 року відкрито провадження в цій справі, справу призначено до підготовчого судового засідання, відповідачу надано строк на подання відзиву на позовну заяву 15 днів з дня вручення копії ухвали; витребувано у Приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Поляка Д. В. матеріали спадкової справи № 71673175, заведеної 05 грудня 2023 року після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Позивачка ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, у підготовче засідання не з`явилася, матеріали справи містять заяву про розгляд справи у її відсутність.

Представник відповідача, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, у підготовче засідання не з`явився, причини неявки не повідомив.

Третя особа Приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Поляк Д. В., будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, у підготовче засідання не з`явився, причини неявки не повідомив.

Частиною 2 статті 197 ЦПК України встановлено, зокрема, що у підготовчому засіданні суд з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше (п.7).

Під час підготовчого засідання судом установлено, що в матеріалах справи відсутні докази на підтвердження родинного зв`язку між позивачкою ОСОБА_1 та померлим ОСОБА_2 , а саме відсутні документи що підтверджують зміну позивачкою прізвища з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (свідоцтво про укладення шлюбу).

Не містить таких доказів й витребувана судом у приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Поляка Д. В. копія спадкової справи № 71673175 від 05.12.2023 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до частини першоїстатті 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до частини п`ятоїстатті 12 ЦПК Українисуд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість керує ходом судового процесу, сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами, роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом, запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Згідно із частиною першоюстатті 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до частини сьомоїстатті 81 ЦПК Українисуд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

За таких обставин, оскільки у підготовче засідання не з`явилися всі учасники справи та не заявили відповідних клопотань, є сумніви у добросовісному здійсненні сторонами їх процесуальних прав та виконанні обов`язків щодо доказів.

Отже, суд приходить до висновку про необхідність витребування у позивачки доказів на підтвердження родинного зв`язку між позивачкою ОСОБА_1 та померлим ОСОБА_2 , а саме документи що підтверджують зміну позивачкою прізвища з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (свідоцтво про укладення шлюбу).

З урахуванням необхідності витребування доказів, суд вважає необхідним підготовче засідання у цій справі відкласти.

Керуючись ст.ст. 81,197 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Підготовче судове засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Костянтинівської міської військової адміністрації, третя особа Приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Поляк Дмитро Васильович про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та визнання права власності в порядку спадкування, відкласти на «13» годину «00» хвилин «10» липня 2024 року, виклик учасників справи повторити.

Роз`яснити учасникам справи право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Витребувати у позивачки ОСОБА_1 докази на підтвердження родинного зв`язку між позивачкою ОСОБА_1 та померлим ОСОБА_2 , а саме документи що підтверджують зміну позивачкою прізвища з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (свідоцтво про укладення шлюбу), зобов`язавши надати витребувані докази протягом п`яти днів з моменту отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя: О. В.Каліуш

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено18.06.2024
Номер документу119766090
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —233/2088/24

Рішення від 29.08.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

Рішення від 29.08.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

Ухвала від 15.08.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

Ухвала від 02.07.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні