Ухвала
від 17.06.2024 по справі 926/1565/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

17 червня 2024 року м. ЧернівціСправа № 926/1565/24

Господарський суд Чернівецької області у складі головуючого судді Гурина Миколи Олександровича розглянувши матеріали

за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до Чернівецької міської ради

про визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі

В С Т А Н О В И В :

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Чернівецької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.06.2024 позовну заяву № 926/1565/24 передано судді Гурину М.О.

Розглянувши матеріали поданої позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Статтею 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до змісту позовної заяви, що надсилається (передається) до господарського суду.

Відповідно до положень частини 1 та 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Згідно пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Із змісту позовних вимог слідує, що позивач заявляє дві вимоги немайнового характеру, а саме: визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі.

Згідно з підпунктом 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; для позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Водночас, частина третя статті 4 Закону України «Про судовий збір»» визначає, що при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

При цьому, як передбачено частиною першою статті 4 названого Закону, судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Станом на 1 січня 2024 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» встановлений прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 3028,00 грн.

З урахуванням викладеного, фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1 за подання позовної заяви про визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі необхідно було надати суду докази сплати судового збору у розмірі 6056,00 грн (3028,00 + 3028,00).

Однак, позивач при поданні позовної заяви подав докази сплати судового збору лише за одну немайнову вимогу в сумі 3028,00 грн. Відтак, позивачем не додано до позову належних доказів сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позивачем не дотримано вимог пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України та не додано до позову доказів сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Частиною першою статті 174 Господарського процесуального кодексу України унормовано: «Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху».

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити), - частина друга статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, суд звертає увагу позивача, що якщо усунуто недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду (частина 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Разом з тим, згідно частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного, керуючись статтями 162, 164, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Позовну заяву фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Чернівецької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі залишити без руху.

2. Для усунення зазначеного недоліку позивачу слід надати суду докази сплати судового збору в розмірі 3028,00 грн або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

3. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви в один день з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.06.2024.

Суддя Микола ГУРИН

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119775162
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/1565/24

Рішення від 04.10.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 13.08.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 09.07.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні