Ухвала
від 17.06.2024 по справі 187/25/24
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

гСправа № 187/25/24 Провадження № 2/0187/285/24

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"17" червня 2024 р.

Суддя Петриківського районного суду Дніпропетровської області Соловйов І.М., розглянувши в селищі Петриківка матеріали цивільної справи

за позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР-ТРЕЙД ЛТД»

про стягнення заборгованості за договором позики,-

Встановив:

09.05.2024 до Петриківського районного суду Дніпропетровської області на підставі постанови Дніпровського апеляційного суду від 24.04.2024 надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР-ТРЕЙД ЛТД» (далі - відповідач), в якій позивач просить суд:

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР-ТРЕЙД ЛТД» на користь ОСОБА_1 заборгованість з поворотної безпроцентної фінансової допомоги за договором №1 від 28.12.2020 у розмірі 227 700 грн.

Також просить стягнути з відповідача судові витрати, які вона планує понести у зв`язку з розглядом даної справи.

Ухвалою суду від 13.05.2024 відкрито провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Вказана ухвала доставлена відповідачу до електронного кабінету 13.05.2024.

04.06.2024 до суду надійшов відзив та клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, які були подані через відділення поштового зв`язку 28.05.2024.

В обґрунтування свого клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, відповідач зазначив, що відповідач ставить під сумнів укладення договору за яким позивач просить здійснити стягнення. Для повного та всебічного встановлення обставин справа потребує детального розгляду. Враховуючи обставини справи та намір відповідача заявити клопотання (про витребування доказів, призначення експертизи тощо), які доцільно вирішувати на стадії підготовчого судового засідання, просить здійснити перехід розгляду справи із спрощеного провадження на розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Дослідивши матеріали клопотання, суд виходить з такого.

Відповідно до ч.2 ст. 187 ЦПК України про відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначається, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

В ч. 4 ст. 274 ЦПК України визначено справи у спорах, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження. Така категорія справ, як дана, до цього переліку не включена.

У той же час, ч. 4 ст. 19 ЦПК України визначено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду, зокрема, малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Статтею 274 ЦПК України передбачений порядок, згідно якого при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує, зокрема, ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; тощо. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

З урахуванням зазначених критеріїв, а також того, що дана справа не підпадає під перелік справ, які розглядаються виключно за правилами загального позовного провадження (ч. 4 ст. 274 ЦПК України), ухвалою суду від 13.05.2024 дана справа визнана малозначною та призначено справу до судового розгляду по суті за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Крім того, суд акцентує увагу, що положеннями статті 277 ЦПК України визначено, що питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Суд звертає увагу , що необхідність розгляду справи в поряду загального позовного провадження повинна бути належним чином обґрунтована із зазначенням чітких підстав.

Однак, наведені у клопотанні про розгляд справи в поряду загального позовного провадження доводи відповідача не свідчать про необхідність чи наявність істотних підстав для розгляду цієї справи в поряду загального позовного провадження. Будь-яких доказів наявності таких підстав, складності спірних правовідносин суду не надано.

Вивчивши матеріали даної справи, предмет та підстави позову, враховуючи відсутність, на думку суду, особливої складності справи, суд не вбачає підстав для розгляду справи в поряду загального позовного провадження.

Вказуючи про намір заявити різноманітні клопотання, які було позначено також як тощо, відповідач відповідних клопотань не заявив, тобто до суду їх не подав.

Крім того, ч. 1 ст. 279 ЦПК України передбачено, що розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи за правилами загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Відповідно до ч. 8 ст. 279 ЦПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Таким чином, розгляд судом цивільної справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомленням сторін дає можливість учасникам справи сповна реалізувати свої процесуальні права, визначені, зокрема, у статтях 43, 49 ЦПК України.

За таких обставин, суд доходить висновку про відмову у задоволенні клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

При цьому, суд зазначає, що сторони не позбавлені можливості висловлювати свої доводи та заперечення стосовно спірних правовідносин шляхом подання заяв по суті справи. Розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін не позбавляє можливості участі у справі, жодним чином не створює будь-яких процесуальних чи практичних перешкод особі в доступі до правосуддя.

Керуючись статтями 258-261, 268, 274, 277, 353 ЦПК України ,-

Постановив:

В задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «УКР-ТРЕЙД ЛТД» про розгляд справи в порядку загального позовного провадження відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст судового рішення складено та підписано 17.06.2024.

Суддя І.М. Соловйов

СудПетриківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119797591
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —187/25/24

Ухвала від 11.09.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Новікова Г. В.

Ухвала від 26.08.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Новікова Г. В.

Ухвала від 07.08.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Соловйов І. М.

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Соловйов І. М.

Ухвала від 21.06.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Соловйов І. М.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Соловйов І. М.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Соловйов І. М.

Постанова від 24.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Постанова від 24.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні